2022.augusztus 20.
István, Bernát

Magyarország és Lengyelország tiszteletére szólított fel az egyik német tartományi miniszter

Facebook
Email
Nyomtat
Telegram
rundfunk und verwaltungsrat portraits am 30.06.2017
„Mik az EU értékei?” címmel jelent meg Lucia Puttrich, Hessen tartomány európai ügyekért felelős miniszterének írása a Frankfurter Allgemeine Zeitungban, melyet az ungarnreal.de szemlézett. A CDU színeiben politizáló Puttrich arról értekezik, hogy az új, baloldali-liberális német kormánynak milyen hozzáállást kellene tanúsítania Európa keleti államai, különösképpen Lengyelország és Magyarország felé.

Lucia Puttrich írásában azt a kérdést feszegeti, hogy hogyan támadhatják a nyugati államok a két jobboldali kormány által vezetett országot „jogállamisági normákra” és hasonló, elsősorban szubjektív megítélésen alapuló „szabályokra” hivatkozva, amikor a demokrácia és a jogállamiság nem valamiféle szabvány alapján működik, hanem minden nemzet esetében máshogyan érvényesül. Ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy


bár a tagállamok közös értékrenddel rendelkeznek, ezen értékek definiálása nem egységes.

A kereszténydemokrata politikus hozzáteszi, hogy „az ezen értékek politikai eszközökkel történő egységesítésére tett kísérletek az EU-t integrációs politikai zsákutcába vezetik.”

Kiemeli, hogy például a Lengyelországban elfogadott, az abortuszt szigorító törvény heves bírálata, vagy a nyelvhasználat gendersemlegességére tett uniós szintű iránymutatások

a tagállamok belpolitikájába és társadalompolitikájába való beavatkozásnak tekinthetők.

Puttrich felhívja a figyelmet arra, hogy a lengyel- és magyarellenes politika kontraproduktív, és az új német kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy a két állammal kapcsolatos viták a lehető leghamarabb lecsillapodjanak. Hozzáteszi, hogy minderre nem csak azért van szükség, mert ebben a két államban erős fenntartások vannak jelen a centralizációs tendenciákkal kapcsolatban, hanem azért is, mert

ezen viták az EU egészének fejlődését akadályozzák, és mérgezően hatnak az Unió belső kohéziójára.

A hesseni miniszter az általa jegyzett cikkben rámutat, az Európai Unió „fiatalabb” tagállamai nem sokkal a csatlakozásuk előtt nyerték el függetlenségüket, és éppen azért döntöttek az Unióhoz való csatlakozás mellett, hogy szuverenitásuk minél inkább védve legyen a külső agresszióval szemben. Szerinte Németországnak vissza kellene térnie arra az útra, ahol a kisebb tagállamok „szószólójaként” védte azok jogait és szuverenitását, és ismételten be kellene tölteni a közvetítő funkciót Kelet és Nyugat között, ahogyan azt Helmut Kohl, korábbi német kancellár is tette.

„Az egység a sokféleségben nem jelenti a sokféleség egyesítését. A fiatalabb tagállamok éppen erre emlékeztetnek bennünket. Néha hangosabban, néha halkabban.”

-zárja írását a kereszténydemokrata politikus, összegezve javaslatát a baloldal által teljesen uralt új német kormánynak.

Úgy tűnik, még vannak a német politikában, és különösképpen a CDU-ban olyan szereplők, akik képeset érzékelni a valóságot, észrevenni és értékként kezelni a különbözőségeket, és tisztelni Lengyelországot és Magyarországot. Hogy mennyire fogja a balliberális német kormány megfogadni Lucia Puttrich javaslatait, egyelőre nem tudhatjuk, azonban eddigi tevékenységükből kiindulva ez a forgatókönyv elég valószínűtlen.

 

Kiemelt képünkön Lucia Puttrich.

 

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Vélemény, hozzászólás?