2024.április 26.
Ervin, Klétusz

Magyarország és Lengyelország tiszteletére szólított fel az egyik német tartományi miniszter

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
rundfunk und verwaltungsrat portraits am 30.06.2017

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

„Mik az EU értékei?” címmel jelent meg Lucia Puttrich, Hessen tartomány európai ügyekért felelős miniszterének írása a Frankfurter Allgemeine Zeitungban, melyet az ungarnreal.de szemlézett. A CDU színeiben politizáló Puttrich arról értekezik, hogy az új, baloldali-liberális német kormánynak milyen hozzáállást kellene tanúsítania Európa keleti államai, különösképpen Lengyelország és Magyarország felé.

Lucia Puttrich írásában azt a kérdést feszegeti, hogy hogyan támadhatják a nyugati államok a két jobboldali kormány által vezetett országot „jogállamisági normákra” és hasonló, elsősorban szubjektív megítélésen alapuló „szabályokra” hivatkozva, amikor a demokrácia és a jogállamiság nem valamiféle szabvány alapján működik, hanem minden nemzet esetében máshogyan érvényesül. Ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy

bár a tagállamok közös értékrenddel rendelkeznek, ezen értékek definiálása nem egységes.

A kereszténydemokrata politikus hozzáteszi, hogy „az ezen értékek politikai eszközökkel történő egységesítésére tett kísérletek az EU-t integrációs politikai zsákutcába vezetik.”

Kiemeli, hogy például a Lengyelországban elfogadott, az abortuszt szigorító törvény heves bírálata, vagy a nyelvhasználat gendersemlegességére tett uniós szintű iránymutatások

a tagállamok belpolitikájába és társadalompolitikájába való beavatkozásnak tekinthetők.

Puttrich felhívja a figyelmet arra, hogy a lengyel- és magyarellenes politika kontraproduktív, és az új német kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy a két állammal kapcsolatos viták a lehető leghamarabb lecsillapodjanak. Hozzáteszi, hogy minderre nem csak azért van szükség, mert ebben a két államban erős fenntartások vannak jelen a centralizációs tendenciákkal kapcsolatban, hanem azért is, mert

ezen viták az EU egészének fejlődését akadályozzák, és mérgezően hatnak az Unió belső kohéziójára.

A hesseni miniszter az általa jegyzett cikkben rámutat, az Európai Unió „fiatalabb” tagállamai nem sokkal a csatlakozásuk előtt nyerték el függetlenségüket, és éppen azért döntöttek az Unióhoz való csatlakozás mellett, hogy szuverenitásuk minél inkább védve legyen a külső agresszióval szemben. Szerinte Németországnak vissza kellene térnie arra az útra, ahol a kisebb tagállamok „szószólójaként” védte azok jogait és szuverenitását, és ismételten be kellene tölteni a közvetítő funkciót Kelet és Nyugat között, ahogyan azt Helmut Kohl, korábbi német kancellár is tette.

„Az egység a sokféleségben nem jelenti a sokféleség egyesítését. A fiatalabb tagállamok éppen erre emlékeztetnek bennünket. Néha hangosabban, néha halkabban.”

-zárja írását a kereszténydemokrata politikus, összegezve javaslatát a baloldal által teljesen uralt új német kormánynak.

Úgy tűnik, még vannak a német politikában, és különösképpen a CDU-ban olyan szereplők, akik képeset érzékelni a valóságot, észrevenni és értékként kezelni a különbözőségeket, és tisztelni Lengyelországot és Magyarországot. Hogy mennyire fogja a balliberális német kormány megfogadni Lucia Puttrich javaslatait, egyelőre nem tudhatjuk, azonban eddigi tevékenységükből kiindulva ez a forgatókönyv elég valószínűtlen.

 

Kiemelt képünkön Lucia Puttrich.

 

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek