2024.április 26.
Ervin, Klétusz

Mesterségesintelligencia-szakértő: „Hamarosan akkor dolgozunk majd, amikor kedvünk tartja”

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
ai help

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A ChatGPT befektetője szerint a mesterséges intelligencia felszabadítja az embereket. Vajon tényleg igaz lesz ez?

Vinod Khosla, a Sun Microsystems társalapítója és a ChatGPT-t létrehozó OpenAI egyik korai befektetője szerint a mesterséges intelligencia (MI) jövője felszabadíthatja az emberiséget a munka szükségességétől. Azonban arra figyelmeztet, hogy ez a jövő nem jöhet el különböző akadályok és globális verseny nélkül.

A Semafornak adott interjújában a kockázati tőkés azt jósolta, hogy 25 éven belül a munkák 80 százalékát az MI végezheti el.

„Ez az óriási átalakulás lehetőséget ad arra, hogy az emberiség megszabaduljon a munka szükségességétől. Az emberek akkor fognak dolgozni, amikor akarnak, és azon, amin igazán szeretnének” – mondta Khosla, aki azt is kiemelte, hogy a legtöbb munka átadása nem lesz zökkenőmentes az MI-nek.

Khosla szerint

fel kell készülni erre az utópisztikus jövőre, bár az odáig vezető út nem lesz sétagalopp, mivel „fájdalmat okozhat az embereknek, sőt, az életüket is tönkreteheti”.

A mesterséges intelligencia behálózza majd a vállalatokat  

Az OpenAI és a Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a ChatGPT-hez hasonló MI-eszközök az amerikai dolgozók 80 százalékának változtathatják meg a munkakörét, az életét. A kutatók szerint különösen a technológiai, a matematikai, a számviteli és a kommunikációs területeken dolgozók állása lehet veszélyben – állítja az Insider.

Az eredetileg a Harvard Business Review-n megjelent írásból pedig az derült ki, hogy a cikk szerzői, Ajay Agrawal, Joshua Gans és Avi Goldfarb szerint nem feltétlenül kell veszélyként tekinteni az MI-re, csak meg kell tanulnunk együtt dolgozni vele. Alkalmazkodnunk szükséges egy MI-barát gazdasághoz, ahol „karöltve dolgoznak együtt” az emberek és a mesterséges intelligencia – idézte korábban a Makronóm.

Azonban ehhez még hosszú utat kell bejárnia az MI-nek. Khosla szerint több kutatásra van szükség ahhoz, hogy továbbra is ilyen gyorsan fejlődhessen a mesterséges intelligencia – különösen, mivel több globális hatalom versenyez azért, hogy az MI terén vezető szerepet töltsön be. Ez azonban még nagyobb különbségeket szülhet, hiszen nem minden ország halad majd ilyen ütemben. 

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. Mesterséges intelligencia v vmi.
    Csak info :
    A mai napon a fosbuk a ” döbbenet” szót cenzúrázta.
    Csak szólok XDDDD

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek