2024.szeptember 20.
Friderika
Hírek 🔊

Mike Benz: az USA kormányok megbuktatására használta a Telegramot

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az Egyesült Államok és a CIA által irányított „soft power” a Telegram titkosított közösségi média alkalmazást arra használja, hogy zavargásokat és tiltakozó megmozdulásokat szítson az általa nemkívánatosnak tartott külföldi kormányok ellen – mondta Mike Benz, a Trump-kormányzat volt tisztviselője és szólásszabadság-aktivista.

A megjegyzéseket Tucker Carlson amerikai újságírónak a műsorában szerdán adott interjúban tette. Benz, aki Donald Trump korábbi elnök kormányzása alatt a külügyminisztérium tisztviselője volt, jelenleg a szólásszabadsággal foglalkozó Foundation for Freedom Online nevű szervezetet vezeti.

Carlson a Telegram társalapítójának és vezérigazgatójának, Pavel Durovnak a múlt heti franciaországi letartóztatásában játszott esetleges amerikai szerepről kérdezte Benz-t. Egy párizsi bíróság szerdán vádat emelt Durov ellen az alkalmazásán keresztül elkövetett több bűncselekményben való bűnrészesség, valamint a francia hatóságokkal való együttműködés elmulasztása miatt.

Bár a volt diplomata nem bocsátkozott találgatásokba, megjegyezte, hogy Durov letartóztatása illeszkedik az USA által a múltban követett „soft power” taktikák mintájába.

Az Egyesült Államok évtizedek óta világszerte a szólásszabadság pártján áll, „nagyrészt” azért, mert ez lehetővé teszi az ország számára, hogy ellenállást és politikai vagy félkatonai mozgalmakat építsen „olyan országokban, ahol az amerikai külügyminisztérium politikai ellenőrzésre törekszik” – mondta a volt tisztviselő.

Durov végponttól végpontig titkosított közösségi médiaalkalmazása, a Telegram fontos szerepet játszott ebben az erőfeszítésben – állította Benz.

26 amerikai kormány által finanszírozott civil szervezet” azért ítélte el Oroszországot, mert 2018-ban megpróbálta betiltani a Telegramot, mert »az amerikai külügyminisztérium a Telegramot használta«, kihasználva annak titkosítását és helyi népszerűségét, hogy »tüntetéseket és zavargásokat szítson Oroszországon belül ahogyan azt Beloruszban, Iránban, Hongkongban tették, és ahogyan Kínában is megpróbálták« – mondta a volt külügyminisztériumi tisztviselő.

Az alkalmazás titkosítása hatékony eszköz a média állami ellenőrzésének megkerülésére, és lehetővé teszi, hogy „az Egyesült Államok által finanszírozott politikai csoportok vagy másként gondolkodók több tízezer támogatót gyűjtsenek viszonylag büntetlenül” – tette hozzá.

Benz azt állította, hogy a Telegram volt a „fő csatorna”, amikor az USA 2020-ban „gyakorlatilag színes forradalmat rendezett Beloruszban”.

„A Nemzeti Alapítvány a Demokráciáért (NED) fizette valójában a Telegram csatornák fő adminisztrátorait, amelyek azokat a lázadásokat hangszerelték” – mondta, és a NED-et »az egyik legtermékenyebb CIA-s közvetítőnek nevezte az arzenálban«.

Benz szerint ez a gyakorlat része az USA, az Egyesült Királyság és más NATO-partnerek régóta tartó kampányának, amelynek célja, hogy politikai ellenőrzést szerezzenek a volt Szovjetunió területei és azok erőforrásai felett.

Arra a következtetésre jutott, hogy a Telegram „a CIA, a külügyminisztérium és az USAID kedvence” volt a politikai műveletek számára világszerte, köszönhetően a közel egymilliárd felhasználónak és annak, hogy könnyen lehet őket a toborzáshoz szükséges csatornákhoz irányítani.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
8
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
4
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek