2024.április 29.
Péter, Katalin, Roberta

A bencések és Európa

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
1070

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az előző évtized legnagyobb katolikus sikerkönyve Amerikában a Benedict Option volt. Magyarul talán úgy lehet mondani, hogy a bencés lehetőség. A könyv azt a szent benedeki megoldást kínálja föl a keresztények számára, hogy ahogy a Regula szerzője annak idején kivonult a világból és Monte Cassino-n, kolostorban élt tovább, úgy korunk Krisztus-követői is zárkózzanak el a többiektől. Ezt a stratégiát én elhibázottnak és kivihetetlennek tartom, de lehet, hogy vannak, akik számára megoldás, béke és megnyugvás.

Tudjuk, hogy már az Ószövetségben is számos sikeres kivonulásról olvashatunk. A legismertebb példa Ábrámé, akit az Úr hívott arra, hogy elhagyja hazáját és új helyen folytassa életét. Az is közismert, hogy Nursiai Szent Benedek (480-547) mielőtt Monte Cassino kolostorába ment, többször próbált elvonulni a lakott helyekről. 3 évig lakott remeteként egy barlangban, de onnan is elszólították. Végül megtalálta azt a közösséget, ahol élete nagyobb részét töltötte, és aminek életéhez rendszabályt készített. Okos rendszabályt. Amerikaiaknak úgy mondanám, hogy smart regulation. Miért? Mert a Regula nem elefántcsonttoronyba parancsolta a szerzeteseket. Szent Benedek ugyanis elrendelte, hogy a kolostorában mindig szívesen fogadják a vendégeket, főleg megpihenni vágyó zarándokokat. A zarándokok láthatták, ahogy az Istennek szentelt életű férfiak imádkoznak és dolgoznak. Megfigyelhették földművelési módszereiket. Eltanulhattak tőlük technológiát, és adhattak nekik tanácsokat a mezőgazdaság fejlesztéséhez. Mivel a Regula szerint élő közösségek száma Európában gyorsan nőtt, így a kontinens élelmezésének módszere gyorsan tökéletesedett. Mintha Jézusnak azt a felszólítását, amit az apostolokhoz intézett, hogy „Ti adjatok nekik enni!” Szent Benedek követői magukra vették volna az édes krisztusi igával együtt.

Európa tehát fizikai fennmaradásának jó részét a bencéseknek köszönheti. De hitét is. Benedek követői misszióba is mentek, és keresztény hitre térítették a nagy népvándorlás folyamán az öreg kontinensre érkező barbárokat. Ez a magyarokkal is így történt. A magyaroknak viszont csak földművelésben volt szükségük új ismeretekre, mert az állattenyésztésben kiváló eredményeket tudtak felmutatni.

Európa és az európai magyarság életében tehát pótolhatatlan szerepe volt Nursiai Szent Benedek követőinek. De az egy, szent, katolikus és apostoli Anyaszentegyház életében is. A Regula, amit Benedek adott közösségének olyan alapmű lett, amihez fogható azóta sem született. Első fejezetei a szerzetesség teológiai magyarázatával érnek fel. Soha nem fogom elfelejteni azt a történetet, amit egy női szerzetesrend egyik tagjáról hallottam. A nővér rendjének szabályzata a bencés regula volt. A nővér rákos lett, és már csak feküdni tudott az ágyában. Fájdalmai voltak, amiket hősiesen viselt. Tudta, hogy kevés van hátra. És ekkor elkezdte olvasni a Regulát. Végigolvasta. Angolul. Többször. Vajon a Mennyországban van külön bencés kolostor?

 

Rákóczi Piroska

 

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek