2024.május 10.
Ármin, Pálma, Izidor

Scott Ritter: Az Oroszországgal való konfliktus egyetlen lehetséges kimenetele az átfogó ukrán vereség – Fontos ELEMZÉS

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
3e19abc1 12f4 4695 be51 2a7382663e13 768x432

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Kijevnek korábban felajánlottak egy békeszerződést, de nyugati támogatói biztatására inkább a háborút választotta. Most a sorsa megpecsételődött.

Scott Ritter: Az Oroszországgal való konfliktus egyetlen lehetséges kimenetele az átfogó ukrán vereség

Kijevnek korábban felajánlottak egy békeszerződést, de nyugati támogatói biztatására inkább a háborút választotta. Most a sorsa megpecsételődött.

Erről az aktuális helyzetről írt egy átfogó elemzést Scott Ritter, akinek cikkét teljes egészében lefordítottam számotokra! (VilagHelyzete szerkesztőjének megjegyzése)

Szeptember 2-án volt a második világháborús fegyverletétel ceremónia 78. évfordulója a USS Missouri fedélzetén a Tokiói-öbölben. Ez a pillanat hivatalossá tette Japán feltétel nélküli kapitulációját az Egyesült Államok és szövetségesei előtt, és a konfliktus végét jelentette.

Japán szemszögből nézve az 1937. július 7-i Marco Polo híd incidens óta tartott, amely a kínai-japán háborút kirobbantotta.

Nem volt tárgyalás, csak egy egyszerű megadási ceremónia, amelyen japán tisztviselők aláírták a dokumentumokat, feltételek nélkül.


Mert így néz ki a vereség.

A történelmet úgy kell tanulmányozni, hogy a múltból olyan tanulságokat igyekszünk levonni, amelyek a jelenben is relevánsak lehetnek.

Ahogy George Santayana amerikai filozófus megjegyezte:

“Akik nem emlékeznek a múltra, arra vannak ítélve, hogy megismételjék azt”.

A kijevi ukrán kormány jól tenné, ha elgondolkodna mind a Japán feltétel nélküli kapitulációjának történelmi precedensén, mind Santayana tanácsán, amikor az Oroszországgal való jelenlegi konfliktusát vizsgálja.

Mindenekelőtt Ukrajnának őszintén el kell gondolkodnia a konfliktus okairól, és arról, hogy melyik fél viseli a felelősség terhét a harcokért.

  • A “denazifikáció vagy nácimentesítés” egy olyan kifejezés, amelyet az orosz kormány egyik kinyilvánított céljának és célkitűzésének leírására használt.

Vlagyimir Putyin elnök számos alkalommal utalt Sztepan Bandera, a hírhedt tömeggyilkos és a náci Németország munkatársa utálatos örökségére, akit a mai ukrán nacionalisták hősként és szinte nemzetük alapító atyjaként tisztelnek.

Az, hogy a mai Ukrajna egy olyan embert, mint Bandera, ilyen szintre emeli, sokat elárul Kijev ügyének rothadt alapjairól és a nemzet erkölcsi tartásának hiányáról.

A náci kollaboráns gyűlöletes nacionalista ideológiájának mai hívei által játszott szerepet nem lehet sem figyelmen kívül hagyni, sem lekicsinyelni a kulcsfontosságú események népszerűsítésében, amelyek az orosz katonai művelet megindításához vezettek.

A banderisták voltak azok, akik a CIA-val és más, Moszkvával ellenséges külföldi hírszerző szolgálatokkal régóta fennálló kapcsolatuk révén erőszakkal 2014 februárjában eltávolították hivatalából Ukrajna korábbi elnökét, Viktor Janukovicsot.

  • A tiltott, politizált erőszakos cselekményből az etnikai és kulturális népirtás erőinek fő áramlata következett, amely a mai banderisták formájában nyilvánult meg, akik erőszakos cselekményeket és elnyomást indítottak Kelet-Ukrajnában.
  • Ez viszont kiváltotta az orosz választ a Krímben és a donbászi polgárok akcióit, akik megszervezték az ellenállást a Banderához kötődő ukrán nacionalisták ámokfutásával szemben.

Ukrajna a Kelet és a Nyugat határán – Drábik János kiváló írása az igazságról

https://www.vilaghelyzete.com/2014/08/ukrajna-kelet-es-nyugat-hataran-drabik.html

“Ukrajna lángokban”-az új Oliver Stone film feltárja, hogyan hozta létre az USA az ukrán forradalmat és vérengzést

https://www.vilaghelyzete.com/2016/11/ukrajna-langokban-az-uj-oliver-stone.html

“Ott az írás a falon” – Imran Hosein tudós az ukrán-orosz helyzet történelmi valóságáról

https://www.vilaghelyzete.com/2014/09/ott-az-iras-falon-imran-hosein-tudos-az.html

Ezt követte a minszki megállapodás, majd Kijev és nyugati partnerei elárulták a béke lehetséges útját, amelyet ezek jelentettek.

🔴 Ukrajna nem tud elhatárolódni attól a szereptől, amelyet a mai banderisták játszottak a jelenlegi valóság kialakításában.

Ebben Kijev a császári Japán militaristáit tükrözi, akiknek a Bushido, a 17. századi japán szamurájokig visszanyúló hagyományos “harcos út” elveihez való vak hűsége hozzájárult ahhoz, hogy az országot globális konfliktusba sodorja.

Japánnak a kapituláció után az volt a kötelessége, hogy megtisztítsa társadalmát a militaristák befolyásától és olyan alkotmányt léptessen életbe, amely megfosztja őket a hadseregek – és az ezekhez szükséges katonai erők – alkotmányellenességétől.

☠️A banderizmust, annak minden megnyilvánulásában, ugyanúgy ki kell irtani az ukrán társadalomból, mint ahogyan a Bushidó által inspirált militarizmust eltávolították Japánból, beleértve egy új alkotmány megalkotását, amely ezt a tisztogatást törvénybe iktatja.

Ennek elmulasztása csak lehetővé teszi, hogy a banderizmus rákos daganata tovább éljen, és a konfliktus utáni Ukrajna legyőzött testében gennyesedjen, amíg egy későbbi időpontban ismét áttétet nem hoz létre, hogy kárt okozzon. ☠️

Pontosan ezt az üzenetet küldte Putyin, amikor tavaly júliusban a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon bemutatott egy videót, amelyen a banderisták második világháború alatti bűnei kerültek nyilvánosságra.

Sokkoló videót vetített le Putyin a konferencián: Ezt a fasiszta pusztítást és mészárost dicsőíti ma Ukrajna! – Videó 18+

“Hogyan lehet nem harcolni ellene?” – kérdezte Putyin.

“És ha ez nem a neonácizmus a jelenlegi megnyilvánulásában, akkor mi az?” – kérdezte.

“Minden jogunk megvan ahhoz, hogy úgy gondoljuk, hogy Ukrajna nácimentesítésének általunk kitűzött feladata az egyik legfontosabb”.


Miközben a nyugati média kezd megbirkózni Ukrajna esetleges katonai vereségének terjedelmével és nagyságrendjével (és ezzel együtt a döntő orosz katonai győzelem valóságával), az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió politikai felügyelői azon küzdenek, hogy meghatározzák, mi lesz a végjáték.

  • Miután az orosz-ukrán konfliktust olyan egzisztenciális küzdelemként fogalmazták meg, amelyben a NATO túlélése forog kockán, ezeknek a nyugati politikusoknak most az a feladatuk, hogy a közvéleményt úgy alakítsák, hogy az enyhítse a választópolgárokban jelentős, tartós politikai visszahatást, akiket megtévesztettek, hogy eltűrjék a nemzeti kasszákból származó dollármilliárdok és a saját arzenáljaikból származó fegyverek további dollármilliárdjainak átcsoportosítását egy elveszett és kegyvesztett ügybe.

Lesz vajon egyáltalán Ukrajnának beleszólása a konfliktus lezárásába?


Ennek az észleléskezelésnek az egyik kulcsfontosságú eleme a tárgyalásos rendezés fogalma, egy olyan folyamat, amely azt jelenti, hogy Ukrajnának beleszólása van a konfliktus befejezésének időzítésébe és jellegébe.

🔴 A tény azonban az, hogy Kijev elvesztette ezt a beleszólási jogot, amikor tavaly tavasszal, a NATO-parancsnokai utasítására – akiket Boris Johnson akkori brit miniszterelnök közvetített – kilépett a tárgyalófelei és orosz kollégáik között létrejött békemegállapodásból. ❌

  • A konfliktus meghosszabbításáról szóló döntés alapja az volt, hogy Kijev több tízmilliárd dollárnyi katonai felszerelést és támogatást kapjon.
  • A hatóságok szabályszerűen tömeges mozgósítást hajtottak végre, ami azt jelenti, hogy az ukrán csapatok messze felülmúlták orosz társaik létszámát.

Kijev új, NATO-kiképzett és felszerelt erői egy őszi offenzíva során lenyűgöző területi nyereséget értek el.

Az orosz reakció az volt, hogy stabilizálta a frontot és részlegesen mozgósította tartalékosait, hogy elegendő embert gyűjtsön a hadművelet kezdetétől kijelölt küldetés – a denazifikáció és a demilitarizáció – teljesítéséhez.

A nácimentesítés politikai probléma. A demilitarizáció nem az.

  • Ukrajna esetében ez azt jelenti, hogy ténylegesen megsemmisíteni Ukrajna képességét arra, hogy érdemi méretű fegyveres konfliktust folytasson Oroszországgal szemben. Ez a cél feltehetően azzal is jár, hogy a NATO teljes katonai infrastruktúráját, beleértve a felszerelést és az anyagot is, el kell távolítani Ukrajnából.

🔵 Oroszország a részleges mozgósítás megkezdése óta sikeresen végzi Ukrajna fegyveres erőinek demilitarizálását. ✔

  • Az Ukrajnának a Nyugat által biztosított felszereléseket Oroszország hasonlóképpen olyan ütemben semmisíti meg, amely fenntarthatatlanná teszi a pótlást.
  • Eközben Oroszország saját védelmi ipara teljes sebességbe kapcsolt és olyan modern fegyvereket és lőszereket szállít, amelyek több mint elegendőek.


1️⃣ A rideg valóság az, hogy sem Ukrajna, sem nyugati szövetségesei nem képesek elviselni az Oroszországgal való konfliktus okozta ember- és eszközveszteségeket.

2️⃣ Oroszország ezzel szemben nem csak a veszteségeit képes elviselni, hanem idővel még növelni is tudja erejét, tekintettel a hadseregbe toborzott önkéntesek nagy számára és a fegyvergyártás magas ütemére.


Mi várható a közeljövőben?

A nem túl távoli jövőben az orosz-ukrán erőviszonyok a hadszíntéren elérik azt a pontot, amikor Kijev nem lesz képes megfelelő fedezetet fenntartani az érintkezési vonal mentén, így a védelmi vonalon rések nyílnak, amelyeket a friss tartalékok bevetésére képes Oroszország ki fog használni.

Ez az ukrán csapatok kohéziójának összeomlásához fog vezetni, ami több mint valószínű, hogy a Dnyepertől nyugatra kialakítható védekezőbb állásokba való hirtelen visszavonuláshoz fog vezetni.

  • Ukrajna a 2014-es intézkedései révén elvesztette a Krímet.
  • Ukrajna, és a 2022-es döntései révén elvesztette a Donbászt, Zaporozsjét és Herszont.
  • És ha Kijev kitart a konfliktus kiterjesztése mellett, amíg fizikailag képtelen lesz megvédeni magát, akkor azt kockáztatja, hogy még több területet veszít el, köztük Odesszát és Harkovot.

⚡️ Oroszország nem azzal a szándékkal lépett be a konfliktusba, hogy ukrán területeket foglaljon el. De 2022 márciusában Kijev elutasította a békemegállapodás tervezetét (amelyet először előzetesen jóváhagyott) és ez a döntés, hogy a békét a háború javára elveti, ahhoz vezetett, hogy Oroszország bekebelezte Donbászt, Zaporozsje és Herszon megyéket.

Kijev a Moszkvával való béketárgyalások megkezdésének egyik feltételeként követelte a jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló valamennyi korábbi ukrán terület – köztük a Krím – visszaadását.

Ennek eléréséhez azonban Ukrajnának képesnek kellene lennie arra, hogy Oroszország katonai és/vagy politikai legyőzésével kikényszerítse a teljesítést.

A dolgok jelenlegi állása szerint ez lehetetlen.

📍 Amivel Ukrajna és nyugati partnerei a jelek szerint még nem tudtak megbirkózni, az az, hogy Oroszország vezetése már nincs tárgyalási kedvében pusztán csak a tárgyalások kedvéért.

Putyin felsorolta a konfliktussal kapcsolatos céljait és célkitűzéseit:

❗️ a nácimentesítést, a demilitarizációt és azt, hogy Ukrajna ne legyen NATO-tag.

🔥 Ez a jelenlegi helyzet realitása.

🔥 Oroszország azon dolgozik, hogy elérje a kitűzött céljait és célkitűzéseit.

🔥 A dolgok jelenlegi állása szerint Ukrajna vagy partnerei az USA-ban, a NATO-ban és az EU-ban (az úgynevezett “kollektív Nyugat”) nem sokat tehetnek annak érdekében, hogy megakadályozzák e célok elérésében.

🔥 Az időzítést nem a naptár határozza meg, hanem az eredmények. Minél tovább húzza Kijev – és nyugati partnerei – ezt a konfliktust, annál nagyobb kár éri Ukrajnát.

🔥 Itt az ideje, hogy Ukrajna és nyugati partnerei a béke és az újjáépítés útjára lépjenek. Ez azonban csak akkor történhet meg, ha Ukrajna megadja magát és elfogadja a valóságot.

Írta:

A teljes cikket fordította és szerkesztette: A VilagHelyzete alapító szerkesztő újságírója

Forrás és eredeti cikk címe: Scott Ritter: A comprehensive Ukrainian defeat is the only possible outcome of its conflict with Russia

Kiev was offered a peace deal long ago, but chose war instead, egged on by its Western backers. Now its fate is sealed

Forrás:vilaghelyzete.substack.com

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek