2024.szeptember 8.
Mária, Adrienn
Hírek 🔊

Spiritualizmus vs. kereszténység, avagy játszik-e a New Age? – Itt a Carpe Deum új adása!

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Milyen hatással van a spirituális túlkínálat a mai kor emberére? Milyen következményei vannak? Mi a helyes keresztény válasz ezekre? Megérkezett a Carpe Deum, Földi-Kovács Andrea műsorának új epizódja!

Milyen hatással van a spirituális túlkínálat a mai kor emberére? Milyen következményei vannak? Mi a helyes keresztény válasz ezekre?

Reiki, jóga, agykontroll, ezoterika, transzcendentális meditáció és a többi – az 1900-as évek utolsó harmadában indult, a New Age-hez tartozó szellemi mozgalmak beteljesedést kínálnak az ember alapvető és örök transzcendens igényére, kérdés azonban, hogy valóban ezt a célt szolgálják-e. A mélyen gyökerező keresztény tapasztalat szerint ezek valójában nagyon is ártalmasak és eltávolítanak Istentől.

A Carpe Deum friss részében Földi-Kovács Andrea rámutat: a New Age-et jellemző hiedelmek többsége a 19. század végére már jelen volt és erőteljesen támaszkodik a keleti filozófiák mellett a pogányságra és az okkultizmusra is. A New Age felvirágzásával egyidőben, annak egyik ágaként (több más félig-meddig intézményesült mozgalmi szál mellett) jött létre a sátán egyháza nevű szerveződés is.

De mi az a New Age?
„A New Age tökéletes koktél a nyugati ember számára” – hangzik el a műsorban. Az ateizmushoz hasonlóan abszolút autonómiát ígér a híveinek, azzal ellentétben viszont anélkül teszi ezt, hogy megfosztaná őket a transzcendenssel való találkozástól. Tagadja az aszkézis, az önmegtagadás létjogosultságát.
Egyfajta láthatatlan vallás, nem intézményesült transzcendens világnézet, melyet a vallás, a filozófia és az asztrológia sajátos összekeverése jellemez. A keleti vallások, a pogányság és a spiritualizmus befolyása alatt áll és erősen támaszkodik az okkultizmusra. Egyéni és személyes hitek széles spektrumának gyűjtőneve. Az Amerikai Egyesült Államokból, Kaliforniából származik.

Felmérések szerint a „spirituális, de nem vallásos” kategória az amerikai kultúra egyik leggyorsabban terjedő trendje, így a spirituális individualizmus és a New Age attitűdje egyre láthatóbb lehet a következő évtizedekben. Ebben az új vallásosságban erőteljesen jelen van a szinkretizmus is, azaz a különböző vallások tudatos összekeverése.

A New Age sok keresztényt meglep és megtéveszt, mert számos keresztény szimbólumot és utalást is tartalmaz, még Jézusra is számos alkalommal hivatkozik, bár egyáltalán nem úgy mint Megváltóra, inkább mint valamiféle erkölcsi tanítóra, bölcs emberre. A keresztények körében is terjedő nézetrendszer valójában inkább csapda.

New Age és kereszténység: véletlenül sem egyeztethető össze

A műsorban Földi-Kovács Andrea strukturális megközelítésben mutatja be az éles határvonalat a New Age és a kereszténység között, pontosan illusztrálva, miért összeegyeztethetetlen e kettő.

Míg a New Age elutasítja a személyes és megismerhető isten gondolatát, a modern spiritualizmus nem törekszik valódi istenmegismerésre. Mindezzel szemben a kereszténység vallja: Isten megismerhető, kinyilatkoztatta önmagát az embereknek, ráadásul Jézus Krisztus mint Isten egyszülött fia emberré lett értünk. A kereszténység hisz az objektív igazságban, amely attól függetlenül érvényes, hány ember ismeri fel. A jóság, az igazság és a szépség személyként: Jézus Krisztus képében jött el közénk.

A műsorban olyan keresztények tanúságtételeit is hallhatjuk, akik korábban jógáztak, okkult tevékenységeket folytattak, majd megtérésük után ismerték fel, valójában milyen szellemi erők szolgálatában álltak ez idő alatt.

A teljes műsor itt megtekinthető:

Mi a reakciód?
👍tetszik
15
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
4
💘szeretem
😡dühítő
1
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához