2024.október 7.
Amália, Bekény

Svédország olyan lista élén áll, amire nem lehet büszke

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇸🇪”Ha a 90-es és kétezres években kérdezik, melyek a világ legbiztonságosabb országai, biztos, hogy sok válaszban megtalálhatjuk a skandináv államokat, köztük Svédországot.‼️

Az elmúlt évtized sikertelen biztonságpolitikája azonban olyan lista elejére repítette a svédeket, mely súlyos problémákat vet fel.

Néhány hír az elmúlt hónapokban Svédországból:
🟡Csoportosan erőszakoltak meg migránsok egy svéd nőt a stockholmi kompon, az ügyészség most örökre kitoloncolná az erőszaktevő illegális bevándorlókat az országból.
🟡Vádat emeltek egy 19 éves szomáliai illegális bevándorló ellen, aki még június végén barátjával megerőszakolt egy 12 éves lányt a svédországi Borlange településen.
🟡Az illegális bevándorlók által elkövetett szexuális zaklatások elől az idősek sem menekülhetnek: tavaly nyáron az önkormányzat által kirendelt segítő migráns egy 88 éves nőt zaklatott szexuálisan a saját otthonában.

Ebből is látható, hogy az elmúlt években elszabadult a bűnözés, megugrott a nemi erőszaktételek száma, az emberölések aránya pedig magasabb, mint az Európai Unió bármely országában.

A nemi erőszak globális probléma. Pontos meghatározása: nemi erőszak olyan jogsértő cselekmény, amely jellemzően erőszakkal vagy sérüléssel fenyegetően végrehajtott szexuális érintkezést foglal magában egy személy akarata ellenére.

Világszerte a nők körülbelül 35 százaléka szembesült szexuális zaklatással, de kevesebb mint 40 százalékuk kér segítséget, és kevesebb mint 10 százalékuk fordul a bűnüldöző szervekhez.

Svédországban ugrásszerűen megnőtt a szexuális zaklatással kapcsolatos esetek száma az elmúlt években

Az SVT hírszolgálat korábban jelezte, hogy a Svédországban nemi erőszakért vagy nemi erőszak kísérletéért elítélt férfiak 58 százaléka az Európai Unión kívül született bevándorló volt, a legtöbben Észak-Afrikából, Dél-Afrikából és a Közel-Keletről érkeztek.

A 2013 és 2017 közötti időszakban Svédországban átlagosan 64 nemi erőszakot jelentettek 100 000 lakosra számítva – ez az arány a legmagasabb Európában. Az országban a bejelentett szexuális bűncselekmények teljes száma 2012 és 2021 között nőtt, majd 2022-ben ismét némileg csökkent. Míg 2013-ban összesen több mint 16 000 szexuális bűncselekményt jelentettek, ez 2023-ra közel 24 000-re nőtt. Ezek közül számos szexuális zaklatás, majd nemi erőszak volt található. Különösen a bejelentett nemi erőszakos esetek száma nőtt az időszak során, a 2012-es 6000-ről 2023-ra 9300-ra, azaz több mint másfélszeresére. Ez valószínűleg a bejelentésekkel kapcsolatos tudatosság növekedésének köszönhető, de természetesen nem oldja meg a problémát.

Ezekben az országokban van a legtöbb nemi erőszak

A legfrissebb adatok szerint Botswana vezeti a listát, majd Lesotho és Dél-Afrika következik.

  1. Botswana
  2. Lesotho
  3. Dél-Afrika
  4. Bermuda
  5. Svédország
  6. Suriname
  7. Costa Rica
  8. Nicaragua
  9. Grenada
  10. Saint Kitts és Nevis

A közelmúltban egy tanulmány bebizonyította, hogy sok nemi erőszak történik ismeretségi kapcsolatokon belül, gyakran alkoholos befolyásoltság alatt, ami megnehezíti a beleegyezés és a jelentéstétel dinamikáját. A svéd rendőrség azonban köteles minden szexuális bűncselekményről szóló jelentést dokumentálni, azok jellegétől függetlenül.

Ahhoz, hogy a nemi erőszakok száma csökkenjen kulcsfontosságú a figyelem felkeltése, a túlélők támogatása, és szigorúbb törvények követelése, és az illegális migráció visszaszorítása.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek