2024.május 18.
Erik, Alexandra, János

Szakértő: A Nyugat rejtegeti az Északi Áramlat-robbantás felelőseit

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
jeffrey d. sach

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Jeffrey D. Sachs az ENSZ-ben is megismételte érveit amellett, miért egy nyugati állam követhette el a „terrorcselekményt”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt az Északi Áramlatok felrobbantása ügyében tartott keddi meghallgatáson a Columbia Egyetem közgazdász-professzora megismételte érveit amellett, miért egy nyugati állam követhette el a „terrorcselekményt”.

Szakértő: A robbantások kimerítik a „nemzetközi terrorizmus” jogszabályi tényállását

A szerző honlapján írásban is megjelent szakértői hozzászólalását a professzor azzal kezdte, hogy a tavaly szeptember 26-án történt robbantások kimerítik a „nemzetközi terrorizmus” bűncselekményének jogszabályi tényállását, az eset „veszélyt jelent a békére”, a BT-nek ezért kötelessége felvetni a felelősség kérdését, független vizsgálatot indítani, és mindent megtenni az elkövető nemzetközi büntetőbíróság elé citálására, elítélésére és kártérítésre kötelezésére.

Jeffrey D. Sachs értékelése szerint az Északi Áramlat 2 gázvezeték felrobbantásának elképesztő következményei vannak:

nemcsak tetemes anyagi kárt okozott, nemcsak a gázszállítási infrastruktúra működésében okozott fennakadást, de megrendítette a bizalmat az európai államokban, hogy ilyen kiszámíthatatlan behatások fennállta esetén a jövőben érdemes-e befektetni a földgázszállítási projektekbe, illetve hogy ilyen fenyegetettségben miképp fogják átalakítani energetikai infrastruktúráikat a zöldenergia-rendszerekre.

Mint a szakértő megjegyezte, a két földgázvezeték tenger alatti felrobbantása komoly tervezést, előkészítést, szakértelmet és technológiai képességeket igényelt. Az egy méter átmérőjű vezetékek 4.5 centiméteres fala minőségi fémből készült, 11 centiméter vastag betonágyazatban feküdt 70-90 méter mélyen a tengerfenéken. Ilyen körülmények között csak fejlett technológia birtokában tudták az elkövetők a robbanószerkezetet a helyszínre szállítani, illetve működésbe hozni.

A másik problémás szempont Sachs szerint az, hogy miként tudtak észrevétlenek maradni a jól ellenőrzött dán és a svéd tengeri gazdasági zónában.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek