2024.május 21.
Konstantin, András

Szigorú bevándorláspolitikával készül az olasz kormány

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
53374fe6d2ab4a3d98332bee2f361226

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Jánosi Dalma (Róma)

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter szerdán a római parlament előtt számolt be a kormány jövőbeni migrációs politikájának irányvonaláról, valamint tisztázta a civil hajókkal szemben életbe léptetett eljárások következtében kialakult nemzetközi feszültségeket.

A belügyi tárca vezetője beszédében azt szorgalmazta, hogy az Európai Unió tagországai közösen dolgozzanak ki egy nagyszabású stratégiai migrációs politikát az illegális bevándorlás megfékezésére.

Elmondása szerint az olasz kormány a továbbiakban is a humanitárius magatartás és a szigor elvét alkalmazza, ugyanakkor tartja magát azon elhatározásához, hogy nem fogadja az illegális bevándorlókat. Piantedosi felszólalásában leszögezte,

a bevándorlási hullámot nem elszenvedni, hanem szabályozni, kezelni kell.

Kitért a befogadóközpontokban kialakult túlzsúfolt állapotokra, valamint arra, hogy a jelenleg nyilvántartott százezer bevándorló ellátása egyre komolyabb kihívást jelent a nehéz gazdasági helyzetbe került országnak. Kiemelte, hogy a bevándorlók fogadásának mérlegelésekor közbiztonsági szempontokat is figyelembe kell venni. Felhívta a figyelmet arra, hogy 60 százalékkal emelkedett meg az érkezők száma a tavalyi évhez képest, az év eleje óta 90 ezren lépték át az országhatárt. Felszólalásában ismertette a belügyminisztérium hivatalos adatait, miszerint az év eleje óta 69 ezer nemzetközi menedékkérelmet nyújtottak be, ez 57 százalékkal több, mint a tavalyi évben. A menedékkérelmek 57 százalékát visszautasították, míg 43 százalékuk esett pozitív elbírálás alá.

A számadatok egyértelműen tükrözik, hogy az Olaszországba érkező személyek túlnyomó többsége gazdasági indíttatásból indul útnak, és nincs jogosultsága, hogy az ország területén maradjon.

A civil hajók kapcsán kialakult nemzetközi konfliktusokkal kapcsolatban a belügyminiszter tisztázta, hogy Olaszország nem helyezett kilátásba tilalmat az Ocean Viking norvég felségjelzésű civil hajóval szemben, mely valójában nem tartózkodott olasz felségvizeken. A hajó kapitánya önként döntött úgy, hogy a francia partok felé veszi az irányt. Ezen döntésével komoly konfliktus kirobbanását idézte elő, nemcsak a francia–olasz kapcsolatokban, hanem az európai tagországok között is felkavarta a kedélyeket.

civil hajók tevékenysége körüli problémákat elemezve Piantedosi azt is elmondta, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi ügynökség (Frontex) által közzétett adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a líbiai partoknál várakozó civil hajók vonzerőt jelentenek az induló hajók és illegális bevándorlásban szerepet vállaló emberkereskedők számára.

A belügyminiszter megengedhetetlennek nevezte, hogy a bűnbandák és emberkereskedők tartsák irányításuk alatt a migrációt.

Figyelmeztetett arra a veszélyre, hogy a határok védelméről való lemondás megnyitja az utat a bűnszervezetek előtt, és egyben komoly kockázatot jelent a bevándorlók testi épségére, valamint a befogadó országok közösségeinek biztonságára. Beszéde végén kiemelte, hogy az olasz kormány nem tagadja meg a humanitárius segítségnyújtást a rászorulóktól, betartja a nemzetközi jogszabályokat, azt azonban képmutatás nélkül be kell látni, hogy a befogadásnak megvannak a határai, és ezt minden ország esetében tiszteletben kell tartani.

Forrás:Magyar Nemzet, Borítókép: Drámaian növekedett az Olaszországba tartó migránsok száma tavaly óta (Forrás: LaPresse/Sipa USA)

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek