2024.szeptember 16.
Edit, Ciprián
Hírek 🔊

Terrorista merénylet készült Ferenc pápa ellen Indonéziában

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Hét terrorgyanús személyt tartóztattak le Indonéziában, mert meg akarták gyilkolni vagy sebesíteni Ferenc pápát.

Hét terroristagyanús személyt tartóztattak le Indonéziában merénylet gyanújával. Az olasz sajtó arról számolt be, hogy terrortámadást terveztek a katolikus egyházfő ellen 45. apostoli látogatásán. 

Meg akarták gyilkolni vagy megsebesíteni Ferenc pápát

 – számolt be a Densus–88 indonéziai terroristaellenes egység, mely hét személyt tartóztatott le, mivel úgy ítélték meg: terrorista merénylet végrehajtását készítették elő a szentatya ellen. Az indonéziai rendőrség arról is tájékoztatott, hogy hétfőn és kedden átvizsgálták a Jakartától 50 kilométerre fekvő Bogor városát és Bekasi térségét, melynek során több terroristagyanús személyre bukkantak. 

Az egyik személy otthonában drónt, nyilakat, valamint iszlám propagandát tartalmazó röpcédulákat találtak.

A vizsgálat folyamatban van, a hatóságoknak egyelőre nem sikerült megállapítaniuk, hogy összehangolt támadást készítettek-e elő, azaz a gyanúsítottak ismerték-e egymást, kapcsolatban álltak-e egymással, bár nehéz elképzelni, hogy önálló akcióra készültek volna. 

Mind a hét letartóztatott személy esetében bebizonyosodott, hogy dinamittámadással fenyegetőző üzeneteket tettek közzé a világhálón Ferenc pápa első hivatalos beszédének elhangzása közben, amelyet szerdán reggel Jakartában, az elnöki palotában intézett a politikai vezetőkhöz, a diplomácia és a civil társadalom képviselőihez. 

Aswin Siregar, az antiterrorista csoport szóvivőjének beszámolója szerint a letartóztatott személyek egyike maga jelentette be a YouTube-on, hogy terrorista támadást fog elkövetni a pápa ellen, és érdemes követni az eseményeket. Őt Bangka tartomány központjában tartóztatták le, míg a többi hat személyt Jakartában és az ország más településein.

Csütörtökön a pápa a jakartai Isztiklal-mecsetbe látogatott. A vallásközi találkozón Nasaruddin Umar nagyimám fogadta, majd együtt meglátogatták a Barátság alagútját, amely összeköti a mecsetet a Nagyboldogasszony katolikus székesegyházzal. A nagyimám köszöntötte a szentatyát, majd felolvasták és aláírták az Isztiklal 2024 közös nyilatkozatát, amely az iszlám és a kereszténység közös elveiről és értékeiről szóló megegyezés. 

Az Isztiklal-mecsetben megrendezett vallások közötti találkozón Ferenc pápa mellett az Indonéziában hivatalosan elismert vallások, a protestantizmus, az iszlám, a buddhizmus, a konfucianizmus és a hinduizmus képviselői is részt vettek.

A nyilatkozat az elembertelenedés globális jelenségéről szól, a világban széles körben elterjedő erőszakról és konfliktusokról, amelyeknek riasztóan sok áldozatuk van. Arra is kitér: különösen aggasztó, hogy a vallást gyakran ilyen értelemben kihasználják, mely által rengeteg szenvedést okoznak, különösen nőknek, gyerekeknek és időseknek. A nyilatkozat leszögezi, hogy a vallás szerepének magában kell foglalnia minden emberi élet méltóságának előmozdítását és védelmét.

Mi a reakciód?
👍tetszik
2
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
9
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
3
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek