2024.május 19.
Ivó, Iván, Milán

Tömegmészárlás volt Prága belvárosában sok a halott, több tucat sérült van – videó

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
faszorigo

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Egy fiatal férfi lövöldözni kezdett Prága belvárosában, a Károly Egyetem környékén (egyes hírek szerint az egyetem épületében). Eddigi hírek szerint legalább 11-en meghaltak, több tucatnyian megsérültek. Meghalt a lövöldöző is, szemtanúk szerint magát lőtte le, de a rendőrség ezt eddig nem erősítette meg. Cikkünk frissül!

A helyszíni felvételeken az látszik, hogy a tömeg menekülve fut a lövöldözés helyszínéről – írja a Sky.

 A rendőrség azt írja, hogy több halott és sebesült is van, de számukról nincs pontos információ.

A bejegyzésekből az derül ki, hogy a lövöldözés helyszíne a Jan Palach téren található Károly Egyetem bölcsészeti kara volt.  A Károly Egyetem Prága óvárosában található, mintegy 500 méterre a történelmi Károly-hídtól.

Úgy tudni, hogy a tettes egy hosszúcsövű puskával lőtt.

A rendőrség kiüríti az épületet, és arra kéri a lakosságot, hogy kerülje el a területet, a forgalmat is elterelik. A helyszínre tömegével érkeztek mentőautók és rendőrautók egyaránt.

A rendőrség több az épületben tartózkodó diáktól és alkalmazottól azt kérte, hogy barikádozzák el magukat, amíg a helyzet nem oldódik meg – írja az Expats.

A cseh TN  közzétett egy fényképet egy fegyveres férfiról, aki az épület tetején tartózkodik. Az oldal arról is írt, hogy a helyszínről robbanás hallatszott.

A cseh rendőrség  azt írja, hogy a támadót sikerült kiiktatni, jelenleg az épület átvizsgálása zajlik.

Egy X (Twitter) bejegyzésben látható a lövöldöző, amint az egyetem épületének tetején áll. Egy másik képen az is látható, ahogy a diákok a párkányon próbálnak menedéket keresni a prágai Károly Egyetemen. 

https://twitter.com/Hawkeye1745/status/1737858453828452714

Ez a fotó a prágai Károly Egyetem lövöldözőjéről készült. A prágai polgármester szerint a férfi öngyilkos lett. A cseh belügyminisztérium megerősítette, hogy egy ember felelős a tragédiáért.

A diákok meneküléséről készült videón látszik, hogy néhányan az épület párkányán húzták meg magukat. 

 A prágai Károly Egyetemen lövöldözőt David Kozakként azonosították, és fotót is közzétettek róla. 

A prágai Jan Palach téren lévő bölcsészkaron történt lövöldözés elkövetője meghalt – közölte a rendőrség. További fegyverest nem azonosítottak a hatóságok, így a lakosság nincs veszélyben  – közölte Vít Rakušan belügyminiszter. A friss jelentések szerint a karon történt lövöldözésben tizenegy ember, köztük a támadó is meghalt – közölték a mentőszolgálatok. Kilenc ember súlyosan, mások közepesen és könnyebben sérültek meg. az egész épületet kiürítették – írta a lidovky.cz.

A helyszínre érkezett Vit Rakusan belügyminiszter is, aki arra kérte a lakosságot, hogy ne menjenek a helyszín közelébe nézelődni.

Szeretném megnyugtatni a lakosságot, a lövöldözőt likvidálták, más támadóról nincs információnk

– mondta a cseh televíziónak adott interjújában.

Az egyetem munkatársai emailben kaptak információkat

A lövöldöző állítólag a 4. emeleten volt, az egyetemi dolgozóknak e-mailben küldtek információt és arra kérték őket, hogy maradjanak az irodáikban, kapcsolják le a villanyt, zárják be az ajtókat és barikádozzák el magukat.

Kedves kollégák, maradjanak a helyükön, ne menjenek sehova, ha az irodákban vannak, zárják be azokat, és helyezzenek bútorokat az ajtó elé, kapcsolják le a villanyt, a lövöldöző valószínűleg a Jana Palacha téri főépület negyedik emeletén van, várom a cseh rendőrség utasításait

– írta Zdeňka Filipová az intézmény vezető munkatársa.

A mostani lövöldözés az eddigi legtragikusabb esemény a Cseh Köztársaság történetében

A Károly Egyetem bölcsészkarán történt lövöldözés a legtragikusabb a Cseh Köztársaság történetében. 2015-ben Uherský Brodban nyolc ember halt meg, 2019-ben pedig hatan haltak meg egy ostravai kórházban történt lövöldözésben.

A miniszterelnök megszakította hivatalos útját

Petr Fiala cseh miniszterelnök X-en (Twitteren) tett közzé bejegyzést a történtek után. Azt írta, megszakítja olmüzti hivatalos útját és visszatér Prágába. Mint írta, folyamatosan egyeztet a belügyminiszterrel és a rendőrséggel, valamint arra kérte a lakosságot, hogy tartsák be a hatóságok kéréseit.

A rendőrség kiürítette a környéket, bombára gyanakodnak

A rendőrség közölte, hogy a lövöldözés után már kiürítették a prágai Jana Palacha téren lévő egyetemi kar teljes épületét és tűzszerészeket hívtak a helyszínre, mivel lehetséges, hogy a lövöldöző robbanóanyagot is vitt magával. 

A lövöldöző állítólag megölte apját, ezért már kereste a rendőrség

A Lidovky.cz rendőrségi forrása szerint a lövöldöző cseh, pszichológiai problémákkal küzdő történelemhallgató volt, 24 éves volt. Otthonában, Kladensko faluban állítólag megölte az apját, majd elhelyezett egy házi készítésű bombát, ami meghibásodott. A rendőrség korábban elfogatóparancsot adott ki ellene, mivel tudták, hogy fegyvere van és veszélyes lehet. 

Forrás:Origo

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához