2024.április 20.
Emma, Malvin, Zseraldina

A szexualitás Isten ajándéka – Van másik út 10. rész

Facebook
Email
Nyomtat
Telegram
Van másik út néven indított műsort a Védett Társadalom Alapítvány. A tízrészesre tervezett sorozat a gyermekvédelem különböző aspektusait járja körbe közismert szakemberek segítségével, arra keresve választ, van-e valós veszély, amitől meg kell védenünk a mai gyerekeket szexuális nevelés terén, valamint bemutatja, hogy létezik LMBTQ-ideológiától mentes szexuális felvilágosítás is. 

A tizedik részben Antal-Ferencz Ildikó, a sorozat állandó műsorvezetője Lukács Krisztinával, a Magyarországi Billings Központ elnökével és dr. Sebestyén Józseffel, a Veszprémi Érseki Főiskola rektorával beszélgetett. Krisztina elmesélte, hogy férjével családtervezési/születésszabályozási céllal sokáig keresték a megfelelő termékenységtudatos cikluskövetés módszereket, többet kipróbáltak, amíg a Billings ovulációs módszerre rátaláltak. Nagyon hisznek benne, mert nemcsak bevált a számukra, de kiderült: ez a leghatékonyabb, (a módszert helyesen használó párok esetében a nem tervezett várandósság esélye gyakorlatilag 0%; ugyanakkor a gyermekáldásra vágyó párok helyes alkalmazás mellett átlagosan 4,7 hónap múlva sikerről számolnak be), és a legegyszerűbb módszer is (használatához semmilyen eszközre nincs szükség, ezért valóban bárki megtanulhatja helyes használatát, személyes, egyénre szabott, minimum három hónapos oktatás révén). Mesélt arról is, hogy a tudományos alapokon álló módszer megismerése, oktatása, majd az oktatók képzése és végül a magyarországi központ vezetésének elvállalása során férjével párkapcsolatukban és hitükben is megerősödtek; s az idők során sok hasonlóan pozitív visszajelzést kaptak a módszert alkalmazó pároktól is. 

József elmondta, hogy rektorként először azt a kérdést kellett megválaszolnia, hogy kell-e hatnia egy főiskolai intézménynek a tágabb társadalmi környezetre, és miután igent mondott rá („ki kell lépnünk és Isten arcát meg kell mutatnunk mindenkinek, nemcsak a hívőknek”), elindítottak egy nyitott akadémiai rendszerű előadássorozatot TestTeo konferencia címmel, majd egy TestTeo posztgraduális továbbképzést, jelenleg pedig több katolikus felsőoktatási intézménnyel azon dolgoznak, hogy 2022-ben elinduljon a CSÉN posztgraduális képzés, keresztény életre nevelés és családi életre nevelés modulokkal. A TestTeológia szakirányú továbbképzés célja a köznevelésben, valamint a hitoktatás területén dolgozó szakemberek (papok, lelkészek, lelkipásztorok, katekéták, hitoktatók, lelkigondozók, plébániai kisegítők…) és pedagógusok módszertani felkészültségének bővítése és elmélyítése a „testteológia” területén. Alapvető ismereteket adnak át, amelyek szervesen beépíthetők a felnövekvő nemzedék testi nevelésébe-oktatásába – osztályfőnöki órák, hit- és erkölcstanórák keretében – azért, hogy a végzett testteológiai konzulensek legyenek képesek a fiatal felnőttek korosztályát megszólítani, és ismereteket átadni az emberi testről, a szexualitásról, a szerelemről és a házasságról. Minderre szerinte azért van nagy szükség, mert nincs elég sem civil, sem intézményi (világi és egyházi) tudás ebben a témában (ahogy a Billings módszer terén sem).  

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához