2024.május 18.
Erik, Alexandra, János

A Hamász “becsapta és évekig altatta” Izraelt a pusztító támadás előtt – Reuters

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
6f742831 e39c 49c1 9b59 71776b27be26 768x432

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A palesztin militáns csoport úgy tett, mintha nem állt volna készen az Izrael elleni támadásra – mondta egy forrás a hírügynökségnek

A Hamász “átverte és évekig altatta” Izraelt a pusztító támadás előtt – Reuters
A palesztin militáns csoport úgy tett, mintha nem állt volna készen az Izrael elleni támadásra
– mondta egy forrás a hírügynökségnek.

A Reuters jelentése szerint a Hamász “átverte” Izraelt, miközben előkészítette és végrehajtotta szombati, izraeli területre irányuló meglepetésszerű támadását. A hírügynökség mindkét oldalon bennfentesekkel beszélt arról, amit izraeli tisztviselők úgy jellemeztek, mint a “9/11” hírszerzési kudarc izraeli változatát.

A támadást a 2021. májusi izraeli-palesztin ellenségeskedések óta tervezték, amelyben a Hamász volt a főszereplő – állította a radikális militáns mozgalomhoz közel álló forrás a hétfői hírben.

Izraelt megtévesztették azzal, hogy a Hamász vezetése jobban érdekelt a gázai gazdasági fellendülésben, mint a harcok kiújításában.

A szombati támadásra kiképzett 1000 harcos nem volt tisztában azzal, hogy mire készülnek, ahogy a szervezet számos vezetője sem – állította a forrás.

Még akkor is, amikor a harcosok nyíltan városi hadgyakorlatokat tartottak egy Gázában épített izraeli település látszatánál, ellenfeleik viszonylag alacsonynak tartották a fenyegetést.

Egy izraeli biztonsági forrás a Reutersnek elmondta, hogy Izrael csapatokat vezényelt Ciszjordániába az ottani zsidó települések extra védelme érdekében.

  • Az izraeli kormány a Gázai övezet 2007 óta tartó blokádjának enyhítésével próbálta ösztönözni a vélt enyhülést.
  • Mintegy 15 ezer engedélyt adott ki a tengerparti övezet lakói számára, hogy Izraelben és Ciszjordániában dolgozhassanak.

A Hamász a rivális Fatahhal való erőszakos összecsapások során vette át az irányítást Gáza felett egy évvel azután, hogy 2006-ban egy választáson legyőzte azt.

A 365 négyzetkilométeres területen több mint 2 millió ember él.

A szombati offenzíva során a Hamász 3000 rakétát lőtt ki, hogy legyőzze az izraeli légvédelmet és lehetővé tegye a gázai határfal fölötti sárkányrepülőgépes behatolást – mondta a forrás.

Az előrenyomuló erő biztosította a területet, és időt biztosított arra, hogy robbanóanyagokkal áttörjék az erődítményt.

A Hamász elit egysége motorbicikliken ezután lehengerelte a meglepett izraeli csapatokat. Zavarták az izraeli kommunikációt, ami fokozta a zűrzavart és lelassította a válaszlépéseket. A Hamász harcosai civileket gyilkoltak meg Izraelben és több száz túszt ejtettek, akiket izraeli foglyokra akarnak cserélni.

Az izraeli áldozatok eddigi száma meghaladja a 700 főt, a sebesülteké a 2300 főt!

A New York Times vasárnapi cikke azt állította, hogy iráni tervezésű fegyverek kulcsszerepet játszottak a Hamász-akcióban.

kep 144

A támadás során új “Rajum” rakétákat használtak, amelyeket a régebbi lövedékekhez képest nehezebb lehetett elfogni – állította a cikk.

Az amerikai hírszerzés közölte, hogy elemzi az állítólagos iráni részvételt.

Teherán dicsérte a Hamászt a rajtaütésért, de tagadta azokat az állításokat, hogy közvetlenül segítette volna azt.

Forrás:VilagHelyzete

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek