2024.szeptember 17.
Zsófia, Róbert
Hírek 🔊

A hitvita vitathatatlan szükségtelensége

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A középkori egyetemeken gyakran rendeztek teológiai vitákat. Az érvelő felek okossága felett az egyetem nagy tekintélyű tanárai mondtak ítéletet. De miért tekintették ezeket a szellemi párharcokat eldönthetőnek? Nemde azt mondjuk manapság, hogy a hitvita teljesen értelmetlen? Nos, a vetélkedő felek hivatkozási alapja és érvelési technikája azonos volt. A Bibliára és a katolikus egyház tanítására, főleg a dogmákra, hivatkoztak és a formál logika szabályai szerint építették fel érvelésüket. Ilyen módszerek mellett valóban eldönthető, hogy kinek van igaza. Ezek az idők azonban elmúltak.

Ki akar itt vitatkozni?

A magyar liberálisok és szocialisták állandóan arról beszélnek, hogy kevés Magyarországon a politikai vita. A patrióták ezekkel a vitákkal kapcsolatban tudnak valami fontosat. A dialógus azért fontos baloldalnak, mert a párbeszéd elengedhetetlen feltétele a bosszantással párosult hazudozásnak. A vita itt ugyanis a hiszékenyek félvezetését szolgálja. Az érvelés alapja valamiféle „common sense”, józan ész. Érdekes, hogy ebbe a józan észbe simán benne van, aki egy pályaudvarhoz megy feleségül. Ebben a kommunikációs térben rettentő nehéz komoly, igazi hitvitákat folytatni. A mai kor embere hitbeli meggyőződéséről nem is nyilvánosan, hanem kisebb közösségekben szokott véleményt cserélni. Ez addig tart majd, amíg el nem jön az abszolút igazságokat hordozó mesterséges intelligencia mindent eldöntő uralma?

A Szentlélek legyőzhetetlen

Isten a hitvitákban nem akar győzni. Isten a hitviták során szeretet akar ébreszteni maga iránt a vitatkozó felek szívében. Ezt fogja tenni akkor is, ha a vallásról is a mesterséges intelligenciát kérdezik meg. Pedig. Egy MI etikával foglalkozó volt Google alkalmazott egy nagy amerikai újság podcast műsorában elmondta, hogy a beszélgető „robotok” azon tudását, ami a vallást érinti 4-5 ember fogja szabályozni. Ezt arra hivatkozva teszik, hogy a vallás megosztó kérdés, ezért nem szabad a mesterséges intelligenciát szabadon engedni a vallási kérdésekre adott válaszolásban. Ebből azt következik, hogy a hitbéli kérdésekről feketeöves ateisták fogják megmondani, hogy mi a helyes és mi a helytelen. És ettől egy másodpercig nem kell félni. Miért?

Isten mindig nagyobb

Egészen biztos vagyok abban, hogy a Szentlélek olyan bölcsességet fog adni az Istent szeretőknek, amely felülmúlja a legravaszabbra „kalibrált” nagy nyelvi modell minden vallási okosságát. Fogalmam sincs, hogy ez hogyan fog megtörténni. De tudom, mert tapasztaltam, hogy Isten képes csodát tenni. Miért ne lenne képes ezt a kommunikáció vagy a számítástechnika terén megtenni? Isten egyszer már összedöntötte a Bábeli tornyot. A most épülő szuper intelligenciát is egyetlen leheletével eltűntetheti. De még az is lehet, hogy megszenteli…

Rákóczi Piroska

Mi a reakciód?
👍tetszik
9
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
1
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek