2024.május 17.
Paszkál, Ditmár, Rezeda

A Lélek ott fúj, ahol akar

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
hitéleti cikksorozat 1200

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Hihetetlen hír futott végig a világhálón. A hír szerint az izraeli törvényhozás két képviselője javaslatot tett arra, hogy 1 vagy 2 év börtönbüntetést kapjon az, aki Jézust nyilvánosan hirdeti, vagy aki olyan privát fórumokon, mint egy email nem keresztény izraeli állampolgárnak hirdeti az evangéliumot. Ezt a hírt nem akarom elhinni. De ha igaz és születik egy ilyen törvény, akkor sem szűnik meg a Szentföldön az evangélium tolmácsolása. Miért?

Az ajtókat! Az ajtókat!

Amikor az első századokban a Római Birodalomban tilos volt kereszténynek lenni, akkor zárt körben folytak a szentmisék. Az Eucharisztia liturgiájáról még a hittanulók, a katekumenek is ki voltak zárva. Azt, hogy elérkezett az idő, amikor az igeliturgiának vége és következik az átváltoztatás, úgy adták tudtul a jelenlevőknek, hogy felkiáltottak: „Az ajtókat! Az ajtókat!”, majd be is zárták az ajtókat.

Ha a Kneszet úgy dönt, hogy zsidó embernek nem szabad Jézusról beszélni, akkor a keresztény szertartásokba visszatérhet az ősi felkiáltás. Mielőtt a szertartás megkezdődik, egy diakónus hangosan szól, hogy zsidó testvéreink hagyják el a templomot. Ezt a felszólítást bezárhatja azzal, hogy az „Az ajtókat! Az ajtókat!”. De nem embertelen ez a zsidókra nézve?

A Szovjetunióban

Az elképzelés, hogy el lehet hallgattatni a keresztény hit térítőit annyira abszurd, hogy az elvi ellenérvelés teljesen felesleges. De azt a javaslat megtevőinek szeretném elmondani, hogy Jézusról nem csak az emberek beszélnek, hanem maga a Lélek, a Szentlélek.

A Szovjetunióban a háború után sok gyermek került nevelőotthonba. Nekik senki nem beszélt Jézusról. Azt a szót, hogy Isten, a nevelők ki sem ejthették. Egy ilyen árva gyerek azonban egyszer hallotta valahol, hogy egy idős orosz ember azt mormolja: „Jó Istenem”. A fiú néhány hétig őrizte a hangemléket, amikor végül egy magyar kényszermunkásnak föl tudta tenni a kérdést: „Ki az Isten?”. A gulág magyar rabja egy kicsit gondolkozott, végül azt válaszolta: „Aki nagyon szeret téged.” Nem tudom elképzelni, hogy ezek után ez az apátlan-anyátlan srác ne kapott volna a Szentlélektől még hírt…

Assisi Szent Ferenc

A Szentföldön lehetetlen megállítani a Jézusról való beszédet. Ehhez a zarándokokat ki kellene tiltani. Egyszerűen képtelenség. De ha zarándokok nem is lennének Izrael területén, a keresztény templomok és a keresztény papok, szerzetesek és szerzetesnők maradnának. S ha egy szót sem szólnának zsidó emberekhez, akkor is prédikálnának – mondjuk úgy, ahogy azt egy olasz városban Assisi Szent Ferenc tette.

Az történt egy alkalommal, hogy Szent Ferenc egy rendtársát fölszólította, hogy most bemennek a városba prédikálni. Szokásos habitusukat viselték. Szent Ferenc megkérte a testvért, hogy ne szóljon egy szót sem. Így ketten, csöndben elmentek a város egyik végéből a másikba, majd vissza. Ekkor a testvér nem állta már szó nélkül és megkérdezte: „De mikor kezdünk már prédikálni?”. Szent Ferenc azt válaszolta: „Eddig is épp azt tettük.”

A hivatalos válasz

Ha mégis lesz olyan törvény Izraelben, amely megtiltja a Jézusról való beszédet, akkor a Vatikán nyilván diplomáciai lépéseket fog tenni. És lehet, hogy ezzel nem lesz egyedül. Az viszont könnyen előfordulhat, hogy úgy marad, mint az ukrajnai békevágyával, ketteseben hazánkkal.

Rákóczi Piroska

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához