2024.október 21.
Orsolya, Zsolt
Hírek 🔊
Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇷🇺❌🇺🇦🏭 — 🇬🇧 The Economist | Miért próbál Oroszország elfoglalni egy létfontosságú ukrán szénbányát | Enélkül az ország megmaradt acélipara megnyomorodik

Pokrovszk bányája messze nem egy rozoga régi szovjet ereklye. 1990-ben nyílt meg, és jelenleg a Metinvest tulajdonában van, amely Rinat Akhmetov, Ukrajna egyik leggazdagabb emberének cége. A Metinvest birtokolta a két mariupoli acélgyárat, valamint Európa egyik legnagyobb kokszszén-gyártó üzemét, amely Avdiivkában volt, és amely tavaly megsemmisült. Most ennek a bányának is az elvesztésével kell szembenéznie.

A kapcsolódó üzemekkel és adminisztrációs épületekkel együtt a pokrovszki bányacsoport 6000 embert foglalkoztat, akik közül jelenleg mintegy 1000 a fegyveres erőknél szolgál. Ez Ukrajna legnagyobb kokszszénbánya. A vasérc olvasztására használt szén létfontosságú az ország megmaradt acélipara számára. Idén a Metinvest 5,3 millió tonna szenet remélt ott bányászni. 2023-ban az ukrán acélgyárak 6,2 millió tonna nyersacélt állítottak elő. 2021-ben azonban, a két mariupoli üzem elvesztése előtt, Ukrajna 21,4 millió tonnát termelt. 2021-ben Ukrajna volt a világ 14. legnagyobb acéltermelője, tavaly viszont a 24. helyre esett vissza.

Andrij Buzarov elemző szerint az oroszoknak nem is kell a bányát bevenniük, hogy megfojtsák Ukrajna megmaradt acéliparát. Ahogy előrehaladnak, megpróbálják megszakítani az áramellátását, és lezárják a főutat, amely a szenet nyugatra viszi a megmaradt acélgyárakhoz. Utána ugyanezt megteszik egy másik kisebb kokszszénbányában, Udachnétól 18 km-re északra, Dobropilliánál.

Mi a reakciód?
👍tetszik
4
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához