2024.május 16.
Mózes, Botond, János

A NATO-főtitkár elismerte: az ukrajnai háború elkerülhető lett volna + videó

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
kep 118

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Vlagyimir Putyin orosz elnök már 2021 őszén kijelentette és szerződéstervezetet is küldött a NATO-nak arról, hogy a katonai tömb aláírásával garantálja, nem fog új tagállamokkal bővülni a szervezet – ismertette Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Hozzátette:

ez volt az előfeltétele annak, hogy ne támadják meg Ukrajnát. Természetesen ezt nem írtuk alá.

A főtitkár ezzel elismerte, az ukrajnai háború elkerülhető lett volna. „Azt akarta, írjuk alá, hogy soha nem bővítjük a NATO-t. Azt akarta, hogy távolítsunk el minden katonai infrastruktúrát minden 1997 óta a NATO-hoz csatlakozott államból” – idézte Stoltenberg az orosz elnök kéréseit. Kiemelte, a kérések elsősorban a közép- és kelet-európai térséget érintették volna. A főtitkár szerint a háború kitörésének hátterében az áll, hogy Moszkva megállítsa a NATO-t a Kelet-Európával közös határokon. Hozzátette: mindennek éppen az ellenkezője történt, a NATO-jelenlét még nagyobb lett a térségben. Legutóbb, idén áprilisban Finnországgal bővült a szövetség, Svédország pedig csatlakozásra vár.

Stoltenberg arra is figyelmeztette a NATO-tagországokat, hosszú háborúra készüljenek fel. „Mindannyian gyors békét akarunk. Ugyanakkor el kell ismernünk, hogy ha Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az ukránok abbahagyják a harcot, országuk nem fog többé létezni” – idézte a Politico brüsszeli hírportál a főtitkárt. Hozzátette: a béke egyetlen módja, ha Putyin és Oroszország hagy fel a harcokkal.

Noha Stoltenberg szerint lett volna lehetőség a háború elkerülésére, korábban mégis aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a harcok kicsúsznak az ellenőrzés alól és még nagyobb háborúba torkollanak Oroszország és a NATO között.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek