2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

A poszt-amerikai háború elkezdődött – Az USA hatalmának elsorvadása már most véresebbnek ígérkezik, mint a Szovjetunió bukása – ELEMZÉS

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
2268d7ae a43f 4b22 9642 67bd87394718 867x406

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

“Mi vagyunk az Amerikai Egyesült Államok, az Isten szerelmére! A világtörténelem legerősebb nemzete!” – válaszolta Joe Biden, majd nemsokára bejelentik: “teljesen tehetetlenek Izrael befolyásolására.”

A poszt-amerikai háború elkezdődött – Joe Biden és a felette állók téveszméi végre lelepleződnek. Amerika hatalmának elsorvadása már most véresebbnek ígérkezik, mint a Szovjetunió bukása.

Kevesebb mint egy hónappal ezelőtt Biden elnököt megkérdezték a kamerák előtt, hogy az Egyesült Államok képes-e egyszerre az ukrajnai és a közel-keleti konfliktusokat is elfogadható végkifejletre vinni.

“Mi vagyunk az Amerikai Egyesült Államok, az Isten szerelmére! A világtörténelem legerősebb nemzete!” – válaszolta.

https://www.telegraph.co.uk/us/comment/2023/10/28/joe-biden-hamas-foreign-policy-israel-realism/

https://www.economist.com/middle-east-and-africa/2023/10/17/biden-steers-a-risky-course-in-the-israel-hamas-war

https://www.businessinsider.com/israel-hamas-palestine-conflict-yellen-aid-to-ukraine-biden-economy-2023-10

Néhány héttel később, amikor belpolitikai nyomással szembesülve utasította Izraelt, hogy hagyja abba a Gáza elleni véres bombázó hadjáratát, a Biden-kormányzat tisztviselői ehelyett azt hirdették, hogy teljesen tehetetlenek szövetségesük befolyásolására.

Hasonlóképpen, Biden korai kijelentései, miszerint Amerika támogatni fogja Ukrajnát “amíg szükséges”, az amerikai politikai diszfunkció téglafalába ütköztek: az “amíg szükséges”, mint kiderült, a gyakorlatban alig két évet jelent.

🔴 A különböző okokból indított különböző háborúk, mind Gáza, mind Ukrajna a maga sajátos módján mutatja meg az amerikai birodalmi hatalom korlátait.

  • Egyiket sem indította volna el sem Oroszország, sem a Hamász – akár Iránnal a háttérben – anélkül, hogy ne bízott volna abban, hogy Amerika képessége arra, hogy megvédje a saját képére teremtett világot, radikálisan meggyengült volna.

🚨 A Pax Americana már halott: a világ most több háborút szenved el, mint 1945 óta bármikor.

https://www.foreignaffairs.com/africa/world-war

Ami még rosszabb, hogy hatalmas szakadék tátong Amerika szövetségesei felé vállalt kötelezettségei és az akaratának érvényesítésére való képessége között: egész nemzeteket nyelhet el a retorika és a valóság közötti szakadék.

1️⃣ Ennek orvoslásához először is le kell vetnünk azokat az illúziókat, amelyek ide vezettek minket.

A közelmúlt borzalmaiban üdvös tapasztalat volt megfigyelni, hogy milyen ellentétes reakciókat váltanak ki

  • az Amerika geopolitikai ellenségei, például Szíria és Oroszország által végrehajtott büntető légitámadások,
  • valamint az Amerika katonai és diplomáciai támogatásával szövetségese, Izrael által végrehajtott büntető légitámadások. (nevezhetjük nyugodtan a szokásos “kettős mércének” is. Ennek többször is hangot adtam már… – VilagHelyzete megj.)

Azok a szakértők, akik jogosan ítélték el Aszadnak a kórházak, iskolák, pékségek és polgári otthonok vakmerő bombázását, most arra ösztönöznek minket, hogy gondoljuk át, milyen fájdalmasan szükséges, hogy Izrael ugyanezeket a polgári célpontokat bombázza Gázában.

Hasonlóképpen, sokan azok közül, akik most hangosan felháborodtak Izrael légi hadjárata miatt, korábban hogyan üdvözölték Aszad és Oroszország válogatás nélküli bombázását az általuk terroristáknak nevezett szíriaiak ellen. Objektíven szemlélve nehéz jelentős erkölcsi különbséget látni a két hadjárat, a két hadjárat rivális támogatói csoportjai, vagy az őket lehetővé tevő rivális nagyhatalmak között.

Valójában Izrael Gáza elleni légicsapásai, a második világháború óta a legsúlyosabb bombázó hadjárat, mindössze egy hónap alatt negyedével-felével több halálos áldozatot követeltek, mint a hasonló méretű Aleppó város négyéves véres ostroma.

❌ De tévedés mindezt az amerikai vezetésű liberális rend hibájának tekinteni: ez az amerikai vezetésű liberális rend úgy működik, ahogy mindig is működnie kellett.

🔴 Az erkölcsre csak Amerika ellenségeinek megbüntetéseként hivatkoznak: amikor Amerika szövetségesei azok, akiknek a tettei felháborítják a világot, mindig lehet árnyalatokat és diplomáciai fedezetet találni.

❗ Az USA-nak okozott politikai károk ellenére kétséges, hogy Joe Biden kényes tánca – Izrael megóvása a nemzetközi elítéléstől, miközben mossa kezeit a véres eredményektől – egyáltalán Izrael érdekeit szolgálja-e.

  • Egy hónappal ezelőtt a Hamász által elkövetett atrocitásokban megnyilvánuló féktelen vérszomj Izraelnek évtizedek óta nem látott mértékű nemzetközi szimpátiát biztosított.
  • A legsúlyosabb és legvakmerőbb politikai működési zavar kellett volna ahhoz, hogy ezt a szimpátiát elherdálják és hihetetlen, de Izrael kormányának sikerült ezt megtennie néhány hét alatt.

Minden nap, a világ minden okostelefonja újabb és újabb borzalmakat hoz Gázából: ☠️ egész családokat irtanak ki, halott gyerekeket húznak ki otthonaik romjai közül, egész városrészeket tesznek egy pillanat alatt romhalmazzá.

Még azok is, akik támogatják Izrael kampányát a Hamász felszámolására, elborzadtak az ehhez választott módszerektől.

Azzal, hogy a Hamász ilyen vérengzésre hívta fel a palesztin népet, aláásva Izrael legitimitását, máris sötét és torz győzelmet aratott.

https://www.csis.org/analysis/israel-could-lose

Éppen a múlt héten a Dzsabalja menekülttáborban tömegesen öltek meg civileket, amikor Izrael megpróbált lecsapni a Hamász egyik parancsnokára.

Ekkor Joe Biden elküldte külügyminiszterét, Antony Blinkent Jeruzsálembe, hogy figyelmeztesse az izraeli kormányt, hogy sokkal nagyobb gondot kell fordítania arra, hogy elkerülje a civil lakosság sérülését és a kamerák előtt elkeseredett hangon elmondta:

“Láttam képeket palesztin gyerekekről, akiket épületek romjai közül húztak ki. Amikor a tévéképernyőn keresztül a szemükbe nézek, a saját gyermekeimet látom. Hogyan is tehetnénk másképp?”

Az Egyesült Államok arra kérte Izraelt, hogy ne öljön már meg annyi civilt!

De ugyanazon a napon, amikor Blinken épp arra készült, hogy az arabok támogatását erősítse Amerika álláspontja mellett, Izrael mentőautókat bombázott le a gázai al-Shifa kórház mellett, még több civilt megölve és még nagyobb felháborodást keltve.

kep 203
https://edition.cnn.com/2023/11/03/middleeast/casualties-gazas-shifa-hospital-idf/index.html

🔴 Amerika nem tudja sem elrettenteni a legközelebbi szövetségese elleni közvetlen támadást, sem megfékezni Izrael túlzott válaszlépéseit: a Föld legnagyobb hatalma tehetetlen szemlélője a saját helyzetét közvetlenül érintő eseményeknek.

Mielőtt még Gáza város elesett volna, a Hamász elleni háború a legnagyobb diplomáciai katasztrófává vált mind Izrael, mind az Egyesült Államok számára.

📍 Biden politikai túlélését és Amerika globális hírnevét egy olyan izraeli kormányhoz kötötte, amely magában Izraelben is rendkívül népszerűtlen, és amelynek vezetőjét, Netanjahut azzal vádolják, hogy a katonai erőforrásokat a ciszjordániai illegális települések felé osztotta szét, lehetővé téve ezzel a Hamász betörését.

https://www.france24.com/en/live-news/20231013-god-bless-america-blinken-receives-emotional-thank-you-from-israel

Úgy tűnik, Netanjahunak nincs más stratégiája, mint hogy a lehető legtovább hatalmon maradjon és ne kerüljön börtönbe, bármi is legyen ennek következménye országára vagy a tágabb régióra nézve.

https://thehill.com/policy/international/4102489-biden-takes-fire-from-both-sides-ahead-of-herzog-meeting/

Nincs terv arra vonatkozóan, hogy mihez kezdjen Gázával vagy annak népével, miután a Hamász vereséget szenvedett és nincs meggyőződése arról, hogy az USA felhasználhatja a tragédiát a konfliktus végleges megoldására.

Vagy velünk vagy a Hamasszal vagy! Nem lehet semlegesség a közel-keleti konfliktust illetően! – közölte az izraeli külügyminisztérium

❌ Amerika célja, hogy a Közel-Keletet egy Izrael számára kedvező, békés egyensúlyi helyzetbe hozza és összefogjanak Iránnal szemben, most romokban hever.

❗ Az arab államok, amelyek régóta erkölcsi nyomásnak vannak kitéve, hogy a Nyugat oldalára álljanak Ukrajnával kapcsolatban, most joggal mutathatnak rá Amerika képmutatására, amikor az emberi jogokról és a civilek védelmének szükségességéről tartanak előadást.

Gázában Amerika birodalmi hegemóniájának egyre fogyatkozó erkölcsi érveit végleg a romok alá temették.


Otthon az USA-ban Biden szavazóbázisa keserűen megosztott:

az új palesztinbarát aktivista bázis drámai jelenetei elhomályosítják a fiatalabb szavazók többségének – a jövő demokrata bázisának – szélesebb körű új konszenzusát Izrael folyamatos amerikai támogatása ellen.

👉 Ez most már önmagában a legnagyobb stratégiai fenyegetés a zsidó államra nézve, ami sokkal veszélyesebb dinamikát teremt, mint a Hamász brutalitása vagy a Hezbollah rakétafegyverzete.

  • Ennek a helyzetnek a gyökere az izraeli önhittség, amelyet az évtizedekig tartó, látszólag korlátlan amerikai támogatás okozott, ami lehetővé tette, hogy a palesztinai konfliktus megoldatlanul parázsljon.

🔴 Mivel Izrael abban bízott, hogy Amerika támogatása örök, Amerika pedig abban, hogy hatalma mindig megvédi Izraelt a külső fenyegetésektől, a két ország diszfunkcionális ölelésbe zárva találta magát.

  • Izrael most úgy függ az amerikai támogatástól, mint még soha, miközben az Izraelnek nyújtott amerikai támogatás még soha nem volt ennyire vitatott belpolitikai szempontból.
  • Ahelyett, hogy Izrael biztonságát szavatolta volna, az évtizedes amerikai elnézés lehetővé tette Netanjahunak, hogy az országot a katasztrófa felé vezesse.

https://www.nytimes.com/2023/10/18/opinion/netanyahu-israel-gaza.html

⚡️ Amerikai tisztviselők szerint hamarosan a nemzetközi és belföldi nyomás arra kényszeríti majd Bident, hogy ragaszkodjon a tűzszünethez.

❌ Azonban az ellenségeskedések bármilyen izraeli leállítása a Hamász teljes megsemmisítése nélkül világszerte a Hamász győzelmeként és mind Izrael, mind az Egyesült Államok vereségeként lesz érzékelhető.

  • Egy okosabb amerikai elnök – sőt, Izrael igazabb barátja – már a kezdetektől fogva korlátozta volna Netanjahu válaszlépéseit, arra kényszerítve a zsidó államot, hogy a világ közvéleményének megnyugtatása árán nagyobb katonai veszteségeket vállaljon.

☠️ De a jelenlegi helyzet, amelyben Amerika magára vállalja a felelősséget Netanjahu büntetőhadjáratának civil áldozataiért, miközben nem meggyőzően tördeli a kezét a vérontás miatt, minden válasz közül a legrosszabb volt.

kep 204

Miközben a világ figyelmét Gáza köti le, Ukrajna vezetése azzal küzd, hogy saját egzisztenciális konfliktusára összpontosítson.

  • De a maga sajátos módján az ukrajnai háború egy újabb tragikus példája annak, hogy Amerika birodalmi elköteleződései és fogyatkozó képességei között egyre nagyobb a szakadék.

✔ Az invázió legelső napján Oroszország sokkal gazdagabb, erősebb és hatalmasabb országként kezdte a háborút, mint Ukrajna és közel két évvel később, minden azóta bekövetkezett harctéri fordulat ellenére ez az alapegyenlet nem változott.

Ismét végzetesnek bizonyult a különbség aközött, amit Biden ígért, és amit teljesíteni tudott.

https://edition.cnn.com/2023/11/03/politics/white-house-ukraine-aid-money/index.html

Azzal, hogy Biden olyan időtartamú és mértékű amerikai támogatást ígért, amelyet nem tudott teljesíteni, a Zelenszkij-kormányt olyan háborús célok követésére bátorította, amelyek mára már meghaladták Ukrajna képességeit.

Azzal, hogy megengedte Zelenszkijnek, hogy meghatározza a győzelem végpontját és nyilvánosan tartózkodott attól, hogy felvázolja, hogyan nézne ki egy elfogadható eredmény, Biden arra bátorította az ukrán tervezőket, hogy céljaikat

  1. az ország 2022-es de facto határaihoz való visszatérésről
  2. az 1991-es de jure határokhoz való visszatérésre,
  3. majd valószínűtlenül az orosz állam teljes vereségére és felbomlására terjesszék ki.

Ennek érdekében az Egyesült Államok és Európa együttes erőfeszítései az ukrán hadsereg felfegyverzésére és kiképzésére irányultak a sokat hangoztatott nyári offenzívára, abban a reményben, hogy a megalázott Putyint majd béketárgyalásokra kényszerítik.

Ehelyett, hónapokig tartó vérontás és áldozatvállalás után az ukrán hadseregnek sikerült két elnéptelenedett falucskát gyengén megtartania, néhány kilométerre a kiindulóponttól.

kep 205

🔥 Mivel az ukrán offenzíva megakadt, a lendület most visszafordult Oroszország felé, és fokozatosan, bár nagy veszteségek árán, de az egész keleti fronton átrágja magát az ukrán vonalakon.

Ezen a télen Ukrajna ismét védekező pozícióban találja magát.

❌ Az ukrán hadsereg morális és technikai fölényének nagy részét elvesztegették a nyáron a félresikerült déli offenzívára és a Bakhmut megtartására, majd visszafoglalására tett eredménytelen kísérletekre és az ország 2024-ben sokkal rosszabb helyzetben lesz, mint ahogyan 2023-ban kezdte.

Az ukrán vezetésen belül a vádaskodás már megkezdődött.

Ukrajna legfőbb tábornoka, Zsaluzsnij patthelyzetnek nevezte a háborút, és Zelenszkij vezérkara elítélte őt őszinteségéért.

Ukrajna nyugati “régi szép idők” barátai, a szélhámos szakértők, akik minden vereséget győzelemként emlegettek, segítve a nyugati közvéleményt abban, hogy a háborút gyakorlatilag már megnyertnek, Oroszország még mindig nem tesztelt ipari és katonai képességeit pedig csak gúnyolódásra érdemesnek tekintsék, most jogosan kerülnek az ukrán harag célkeresztjébe.

A teljes ukrán győzelem szerintük nem volt lehetetlen, de a nyugati ipar átrendezéséhez szükséges munkát egyszerűen nem végezték el.

Ahogy amerikai tisztviselők kiszivárogtatják, hogy Zelenszkijnek hamarosan szembe kell néznie a valósággal és tárgyalóasztalhoz kell ülnie és Zelenszkijhez közel álló források – köztük korábbi stratégiai tanácsadója, Olekszij Arestovics, aki most saját elnökjelöltségét tervezi – a drámai helyzetről tájékoztatják őt, az ukránok pedig joggal gondolhatják, hogy a Biden által adott kezdeti hamis ígéretek a korlátlan amerikai támogatásról végül rosszabbak voltak az ország számára, mint a háború elején a világosan meghatározott, de fenntartható támogatás lett volna.

Mindkét esetben a Biden-kormányzat korlátlan támogatásáról szóló nyilvános nyilatkozatok és az ő magánéleti kapcsolatai közötti szakadék veszélyes helyzetbe hozta szövetségeseit.

🔴 Az amerikai vezetők hajlamosak azt állítani, hogy országuk nem csupán egy állam, hanem egy eszme: de ez az eszme egyre inkább elszakad az objektív valóságtól.


Az amerikai politikai zavarok még a középtávú stratégiai tervezést is lehetetlenné tették: azoknak a szövetségeseknek, akiknek a védelme az amerikai támogatásra támaszkodik, riadtan kell figyelniük ezt a romló tendenciát.


1️⃣ Az olyan országok számára, mint Nagy-Britannia, akik Amerika szárnyai alatt tehetetlenül vergődnek, az elsődleges tanulság az, hogy vagy növelnünk kell az önálló önvédelemre való képességünket, vagy korlátozni kell az erősebb rivális államok ügyeibe való beavatkozásunkat.

2️⃣ Az olyan országok számára, mint Izrael vagy Ukrajna, amelyeket a földrajz arra rendelt, hogy a borotva élén létezzenek, a bölcsesség megközelítése fájdalmasabb lesz.

Izraelnek nincs más választása, mint elpusztítani a Hamászt, Ukrajnának pedig nincs más választása, mint folytatni a védekezést:

ha valaha is életképesek voltak a béketárgyalások Oroszországgal, Moszkva számára nincs oka arra, hogy most folytassa azokat.

https://edition.cnn.com/2023/11/08/opinions/ukraine-russia-stalemate-nato-mcglynn/index.html

Mindkét esetben valószínű, hogy a háborúk komor és erkölcsileg nem kielégítő végkifejletig fognak folytatódni.

Az amerikai politikai akarat és képességek korlátai miatt talán mindkét esetben a befagyasztott konfliktus, az eszkaláció állandó kockázatával, a legjobb, amit most el lehet érni.

Nincs antiimperialista öröm a jelenlegi helyzetben.

📍 Minden hibája ellenére az amerikai hegemóniát követő világ aligha lesz békésebb vagy humánusabb, mint amit eddig megismertünk:

ha valami, akkor Amerika hatalmának elsorvadása már most véresebbnek ígérkezik, mint a Szovjetunió bukása.

Ilyen kilátásokkal szembesülve az a feladatunk, hogy segítsünk Amerikának a lehető legfájdalommentesebben kezelni saját hanyatlását, megakadályozva, hogy a birodalma peremén tátongó konfliktusok egyetlen, mindannyiunkat felemésztő háborúvá olvadjanak össze.

Forrás:VilágHelyzete

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához