2024.április 26.
Ervin, Klétusz

A tolerancia diktatúrája

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
demokracia

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A CitizenGo sürgős petíciót indított, egy ENSZ közgyűlésen megszavazni tervezett határozat ellen. A határozatról, ami a szexuális erőszakot túlélők igazságszolgáltatáshoz való jogáról szól, szeptember 2.-án döntenek. A határozat szerint egyrészt a „biztonságos abortuszhoz való hozzáférést” olyan politikának nyilvánítja, amelyet a kormányoknak „minden nő emberi jogainak, valamint szexuális és reproduktív egészségének előmozdítása és védelme érdekében” követniük kellene.

Feltűnik továbbá a határozat szövegében egy új kifejezés is: gender alapú erőszak.

A határozat megfogalmazza, hogy a nemi erőszak vagy a gender alapú erőszak bűncselekmények, melyeket az emberi alapjogok megsértések kell nyilvánítani, és biztosítani kell azok elszámoltatását is.

Azt valószínűleg mindenki érti, hogy mit jelent a nemi erőszak, és minden jóérzésű ember egyetért azzal, hogy az bűncselekmény, melyet üldözni kell. A gender alapú erőszak kifejezés már nehezebben érthető. A gender ugye a társadalmi nemet jelenti. Tehát a társadalmi nem alapú, -nem elleni! -, hanem azzal kapcsolatba hozható erőszakról van szó. Most már csak az az érdekes, mit értenek pontosan erőszak alatt?

Most tessék megkapaszkodni!

Az erőszak különböző formáit a nők jogaiért küzdő nemzetközi dokumentumok egyike definiálja. Van köztük például, szóbeli erőszak is. Ennek magyarázatánál leírják, nem csak a másikkal történő ordibálásra vagy kiabálásra kell itt gondolni. Van annak olyan formája is, mint például a hallagatás! A leírásuk szerint, ha a másik fél napoking nem beszél hozzánk, hallgatásba burkolózik, nem kezdeményez beszélgetést vagy nem válaszol a kérdésre, azaz a hallgatásával büntet minket, az bizony a szóbeli erőszak egy fajtája. De például szóbeli erőszak az „elfelejtés”, vagy a „viccnek álcázott „szóbeli erőszak is.

Most, hogy megértettük mit jelent és jelenthet a határozatban szereplő gender alapú erőszak kifejezés, vizualizáljuk egy pillanatra a rettenetes jövőt, és próbáljunk elképzelni egy példát!

A nem túl távoli jövőben, de sajnos, nem egy messzi-messzi galaxisban:

Képzeljük el, hogy egészséges nőként rendszeresen járunk uszodába. Egy ilyen alkalommal, az uszoda női öltözőjében megjelenik egy nőnek öltözött szakállas ember. Tegyük fel, hogy épp vetkőzünk. Így tesz ő is. Mivel sajnos már ott tartunk, hogy nekünk, egészséges nőként el kell tűrnünk azt, hogy egy helyiségben kell öltözködnünk egy férfival azért, mert ő aznap nőnek érzi magát, így kénytelenek vagyunk előtte ruhátlanul mutatkozni, sőt kénytelenek vagyunk látni őt is így. Mivel tudjuk, nem diszkriminálhatjuk, egyszerűen összeszorítjuk a fogainkat és elfordulunk.

Azonban neki a viselkedésünk egyáltalán nem tetszik. Barátságtalannak és kirekesztőnek érzi, és később az ellenünk felhozott, és hatóság előtt előadott sérelmeiben sorolja például, a szóbeli erőszak mely formáival merítettük ki a gender alapú erőszakot. Hallgattunk, nem figyeltünk, elfordultunk. Őt mindez nagyon bántotta, és az alapvető emberi jogainak megsértése miatt kell felelnünk tetteinkért.

A kihallgatásunkon aztán szintén nem lesz könnyű helyzetünk. Nem adhatjuk ugyanis elő az igazságot, és érvelhetünk azzal például, hogy azért fordultunk el, mert nem akartunk meztelenül mutatkozni egy férfi előtt. Nem tehetjük meg mert ő aznap nem gondolta magát férfinak. Azt sem mondhatjuk majd, hogy nem akartuk látni a ruhátlan férfi testét, mert ez diszkriminatív. Az pedig már, hogy mivel követtünk el gender alapú erőszakot, csak indoklást megfogalmazó fantáziáján múlik. Mint látjuk lehet ez hallgatás, nem odafigyelés, vagy gyakorlatilag bármi. Kénytelenek leszünk elismerni, igen, valóban egy szót sem szóltunk, hallgattunk. Igen, valóban szándékkal igyekeztünk nem oda figyelni és elfordulni.

Ekkor akár, alapvető emberi jogot megsértő, gender alapú erőszak elkövetőjeként rács mögött is találhatjuk magunkat?

Az optimisták ennél a gondolatnál talán meg is nyugodhatnának, mondván, legalább egészséges nőként vagy férfiként egyészséges nőkkel és férfiakkal leszek összezárva. No de azért nem mindegy talán, ki, melyik oldalán van a rácsnak! Fogságban ugyanis akkor majd, az egészséges „elkövetők” lesznek!

Ha napjainkban szeretnénk ízelítőt kapni, a nagyon közeli borús jövőből, akkor elég néhány pillantást vetnünk az „LMBTQ+ emberek” Pride- felvonulásáról készült képekre.

Ők, akik az emberi méltóság kifejezést, mint emberi alapjogot oly sokszor hirdetik.

Dr. Szabó Krisztina

Padányi Alapítvány

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához