2024.június 25.
Vilmos, Viola, Vilma

A Vatikán szerint a nemváltó műtétek sértik az emberi méltóságot

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Ahogyan az abortusz, az eutanázia és a béranyaság is

A Vatikán hétfőn kiadott közleményében az emberi méltóság súlyos megsértésének nyilvánította a nemváltó műtéteket illetve a béranyaságot, és azokat az abortusszal és az eutanáziával sorolta egy kategóriába, mint olyan eljárásokat, melyek szembe mennek Isten emberi életre vonatkozó tervével.

A katolikus egyház Tanítóhivatala által kiadott „Végtelen méltóság” című 20 oldalas nyilatkozat öt éve készült, nem régiben azonban átdolgozták.

Az új verziót Ferenc pápa március 25-én hagyta jóvá, és elrendelte annak közzétételét.

A dokumentumban a Vatikán elutasítja a gender-elméletet, vagyis azt az elképzelést, miszerint az ember neme megváltoztatható, Isten ugyanis a férfit és a nőt biológiailag különböző, különálló lényeknek teremtette, és egyúttal azt is kifejtik, hogy az embereknek nem szabad szembe menni ezzel a tervvel, vagy megpróbálni „Istenné tenni magukat”.

„Ebből következik, hogy minden nemváltó beavatkozás általában azzal a kockázattal jár, hogy veszélyezteti azt az egyedülálló méltóságot, melyet (minden) személy a fogantatás pillanatától kezdve megkap” – áll a dokumentumban, amely különbséget tesz a „nemmegerősítő műtétek” – melyeket egyértelműen elutasít a Vatikán – és a születéskor meglévő vagy később kialakuló „nemi rendellenességek” között. Utóbbi rendellenességek egészségügyi szakemberek segítségével ugyanis orvosolhatók – áll a dokumentumban.

Az LMBT-lobbit támogató katolikus egyházi személyek – nem meglepő módon – azonnal bírálni kezdték az iratot, mivel az szerintük „elavult”, „káros” és ellentétes azon céllal, hogy elismerjék Isten minden gyermekének „végtelen méltóságát”. Figyelmeztettek egyúttal arra, hogy a dokumentumnak valós hatásai lehetnek a transznemű emberekre, és táptalaja lehet a transzellenes erőszaknak és diszkriminációnak.

Mi a reakciód?
👍tetszik
14
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
1
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek