2024.április 29.
Péter, Katalin, Roberta

Amerika Kína-politikája nem működik

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
753b86074ce62cd94fdc491b1f2e96e11897684f

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

“A Goldman Sachs volt vezérigazgatójának és pénzügyminiszterének, Paulsonnak igaza van abban, hogy Kína elnyomása nem fog működni. De mit szólna egy tervhez, amely az Egyesült Államok gyártási és csúcstechnológiai ismereteit újjáéleszti, a védelmi technológiáról nem is beszélve?” – David P. Goldman

A széles körű szétválasztás veszélyei

⬛️ Sok ország az ellenkezőjét teszi annak, amit Washington legkeményebb hangjai keresnek. A gazdasági szétválás vagy deintegráció helyett sok ország ehelyett elmélyíti kereskedelmét Kínával, még akkor is, ha az üzleti műveletek diverzifikálásával, új ellátási láncok kiépítésével harmadik országokban és a legérzékenyebb területek kitettségének csökkentésével fedezi a potenciális kínai nyomást. Talán ez az oka annak, hogy 2020-ban az évek óta tartó amerikai figyelmeztetések ellenére Kína megelőzte az Egyesült Államokat, mint az Európai Unió legnagyobb kereskedelmi partnere. Az EU Kínába irányuló exportja és importja egyaránt nőtt 2022-ben. Az ázsiai és európai vezetőket pedig Olaf Scholz német kancellár 2022. novemberi pekingi látogatása ösztönözte, most úgy tűnik, hogy a Fülöp-szigeteki utazásokkal Hszi Csin-ping kínai elnök kapujához vezet utat. Ferdinand Marcos, Jr., Emmanuel Macron francia elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök valószínűleg szélesebb tendenciát vezérel.

Washington „kevesebb Kínából” megközelítése még rosszabbul teljesít a globális délen.

⬛️ A kínai-afrikai kereskedelem 2021-ben történelmi csúcsot ért el, 2020-hoz képest 35 százalékkal nőtt. A kínai technológiai cégek, például a Huawei kiszorítására irányuló intenzív amerikai kampány Európában és Indiában viszonylag jól teljesített, de szinte mindenhol gyengén szerepelt. Vegyük csak Szaúd-Arábiát. Legnagyobb kereskedelmi partnere Kína, a Vision 2030 reformterve pedig erősen támaszkodik a remélt együttműködésre a kínai technológiai cégekkel, köztük az Alibabával és a Huawei-vel, még azokon az érzékeny területeken is, amelyek Washington célkeresztjében vannak, mint például a mesterséges intelligencia és a felhőszolgáltatások. Indonézia, egy hatalmas ázsiai demokrácia, amelynek Washington ellensúlyozta a kínai befolyást, valójában a Huaweit tette a választott partnerévé a kiberbiztonsági megoldások, sőt a kormányzati rendszerek terén is.

Forrás:foreignaffairs

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek