2024.április 28.
Valéria, Péter

Az amerikai bankrendszer csőd előtt?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
qarrlaoay9u hd

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Amerika 620 milliárd dolláros ketyegő időzített bombája: Az FDIC felfedi az amerikai bankok rendkívüli összegű “nem realizált veszteségeit”, attól tartva, hogy az SVB és a Signature hirtelen kudarca után még több összeomlik.

A bankok Amerika-szerte 620 milliárd dollárnyi “nem realizált veszteségeken” ülnek – olyan követeléseken, amelyek értéke csökkent, de még nem adták el ezeket – figyelmeztetett a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság vezetője.

Az aggasztó hiányról szóló hírek a Silicon Valley Bank bezárása során érkeztek – ez a legnagyobb összeomlás a Washington Mutual 2008-as bezárása óta. 

Miközben a kormány a fertőzés megakadályozásálért küszködik, a Federal Reserve vasárnap este bejelentette, hogy minden betétes visszakapja a pénzét.

A “nem realizált veszteségek” napvilágra kerülése azonban csak arra szolgál, hogy aggályokat ébresszen az amerikai bankszektorral kapcsolatban.

A ketyegő időzített bomba annak köszönhető, hogy az amerikai bankok kincstárjegyeket és kötvényeket vásároltak miközben a kamatlábak alacsonyak voltak, de mivel a kamatlábak most emelkednek, úgy találták, hogy ezeknek a kötvényeknek az értéke csökkent.

Amikor a kamatlábak emelkednek, az újonnan kibocsátott kötvények magasabb kamatokat kezdenek fizetni a befektetőknek, ami az alacsonyabb kamatozású, régebbi kötvényeket kevésbé vonzóvá és kevésbé értékessé teszi.

A legtöbb bank és nyugdíjalap érintett.

“A jelenlegi kamatkörnyezet drámai hatást gyakorolt a bankok finanszírozási és befektetési stratégiáinak jövedelmezőségére és kockázati profiljára” – mondta Martin Gruenberg, a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) elnöke.

68566015 11852345 the s b 500 bank sector index on friday above dropping less than a 47 1678700947623

Március 6-án a Nemzetközi Bankárok Intézetében tartott beszédében megerősítette a 620 milliárd dolláros összeget.

“A legtöbb banknak van valamennyi nem realizált vesztesége az értékpapírokon” – mondta.

“A 2022 végén a nem realizált veszteségek összege, beleértve az értékesítésre rendelkezésre álló vagy a lejáratig tartott értékpapírokat is, mintegy 2022 milliárd dollár volt.

“Az értékpapírokon elszenvedett nem realizált veszteségek jelentősen csökkentették a bankszektor bejelentett törzstőkéjét.”

Jens Hagendorff, a londoni King’s College pénzügyi professzora a CNN-nek elmondta, hogy a probléma széles körben elterjedt.

“Sok intézmény – a jegybankoktól, a kereskedelmi bankoktól és a nyugdíjalapoktól – olyan eszközökön ül, amelyek lényegesen kevesebbet érnek, mint amennyit a pénzügyi kimutatásaikban közölnek” – mondta.

“Az ebből eredő veszteségek nagyok lesznek, és valamilyen módon finanszírozni kell ezeket. A probléma mértéke kezd aggodalomra okot adni.”

Luc Plouvier, a Van Lanschot Kempen holland vagyonkezelő cég vezető portfóliómenedzsere azonban a CNN-nek azt mondta, hogy a legtöbb amerikai bankot nem érinti a probléma.

“[A csökkenő kötvényárak] csak akkor jelentenek igazán problémát, ha a vagyonmérleged elég gyorsan süllyed, és olyan eszközöket kell értékesítened, amelyeket normál körülmények között nem kellene eladnod” – mondta.

Gruenberg megjegyzései négy nappal azelőtt hangzottak el, hogy a Silicon Valley Bank összeomlott és a szövetségi kormány átvette.

Az SVB összeomlása sokkhullámot okozott: a bank, amely nagyrészt szakmai ügyfeleket és start-up vállalkozásokat lát el, a 16. legnagyobb az Egyesült Államokban.

Pénteken bezárták, és a befektetők pánikba estek, hogy vajon visszakapják-e a pénzüket – a kormány csak az első 250 000 dollárra ad bizhtosítékot.

Vasárnap este azonban a Federal Reserve bejelentette, hogy minden betétet meg fognak védeni.

Órákkal korábban Janet Yellen pénzügyminiszter azt mondta, hogy nem lesz kormányzati mentőcsomag.

A Federal Reserve közleménye szerint nem vonnak be adófizetői pénzeket. A Federal Reserve-t nem az adófizetők finanszírozzák. Ehelyett közvetlenül a saját pénzügyi műveleteiből finanszírozzák, kamatokon keresztül.

A készpénz egy betétbiztosítási alapból származik (DIF). A Betétbiztosítási Alapot a bankok díjaiból és a DIF kormányzati kötelezettségekbe történő befektetéseiből származó kamatbevételekből finanszírozzák.

“A nem biztosított betétesek támogatására szolgáló Betétbiztosítási Alap bármely veszteségét a törvényben előírtak szerint a bankokra vonatkozó külön értékeléssel térítik meg” – áll a közleményben.

Hozzátették, hogy “a Federal Reserve Board vasárnap bejelentette, hogy további finanszírozást bocsát a jogosult letétkezelő intézmények rendelkezésére annak biztosítására, hogy a bankok képesek legyenek minden betétesük igényét kielégíteni.

Vasárnap este Joe Biden megnyugtatta azokat, akik az SVB-vel vannak banki kapcsolatban, de azt mondta, hogy bíróság elé kell állítani azokat, akik ezért a “zűrzavaros helyzetért felelősek”.

“Az amerikai emberek és az amerikai vállalkozások bízhatnak abban, hogy banki letéteik ott lesznek, amikor szükségük lesz rájuk” – mondta.

“Szilárdan elkötelezett vagyok abban, hogy teljes mértékben elszámolásra fogjuk kötelezni a zavaros helyzetért felelős személyeket, és hogy folytassuk a nagyobb bankok felügyeletének és szabályozásának megerősítésére irányuló erőfeszítéseinket, hogy ne kerüljünk ismét ilyen helyzetbe.”

Forrás:dailymail

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához