2024.július 25.
Kristóf, Jakab
Hírek 🔊

Walesben elbontanák az „öreg fehér férfiak” szobrait

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
ünelson

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A walesi kormány szerint fontos megteremteni a „helyes történelmi narratívát”.

Az öreg fehér férfiak, mint például Nelson admirális, Wellington hercege vagy az egyébként walesi származású Henry Morton Stanley tiszteletére emelt szobrok eltávolíthatók, és lebonthatók a „megfelelő történelmi narratíva kialakítása érdekében”írta a brit Telegraph a walesi kormány egyik új, még nem nyilvános iránymutatásáról. 

 A dokumentum szerint, várhatóan ebben a hónapban véglegesítenek: 

„azok a történelmi szobrok, amelyek gyakran erős testalkatú, idősebb fehér férfiakat dicsőítenek sértők lehetnek a sokszínűbb modern közösségek számára”.

Az útmutató által bemutatott „legjobb gyakorlatok” szerint az utcák és épületek is megváltoztathatók, hogy eltávolítsák a sértő vagy nemkívánatos neveket. Alternatív megoldásként a sértő vagy nem kívánt műtárgyakat át lehetne helyezni, vagy le is lehetne rombolni – írják.

A dokumentum felhívja a figyelmet, hogy a „sokszínűség alig látható a nyilvános műemlékeken, a meglévő szobrok pedig azt a benyomást keltik, hogy a társadalom által nagyra tartott eredmények, mind nagyhatalmú, idősebb, fehér férfiak eredményei”.

A kormányzat szerint az iránymutatás csak a legjobb gyakorlatokat igyekszik bemutatni és nem kötelező erejű.

Andrew RT Davies, a walesi konzervatívok vezetője viszont aggályait fejtette ki a dokumentummal kapcsolatban. A politikus szerint az iránymutatás egy „orwelli kísérlet” arra, hogy az állam szervek átírják a történelmet. A politikus a Telegraphnak úgy fogalmazott, hogy:

„A walesi Munkáspártot megragadta egy kemény baloldali, britellenes csőcselék,

amely semmi mást nem akar, mint ledönteni a szobrainkat, széttépni klasszikus szerzők műveit és eltörölni nagy szónokainkat.” Davies azt ígérte, hogy „a walesi konzervatívok keményen fognak fellépni ezek ellen az orwelli lépések ellen”.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. Mi a probléma Nelson admirálissal? Igen, persze, fehér bőre volt, mint az európaiaknak általában. Azért, mert a Brit szigetekre beköltözött pártucat afrikai bozótlakó, azért nem kell lemondani az angol történelemről és az angol történelem kiemelkedő személyiségeiről. Inkább a volt bozótlakók tanulják meg, hogy ki volt Nelson admirális, és érdemeinek megfelelően tartsák őt tiszteletben. Nelson nem bevándorló volt, és a félretesszük a nyakatekert politikai korrektséget, az őslakosoknak mégiscsak több joguk van Angliához, mint a most érkezetteknek.

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek