2024.május 27.
Hella, Pelbárt, Ágoston

„Az amerikai elnök döntése egy beismerés is egyben” + videó

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
fd2ee63d30fb4e0cb55d070b8a744787

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az, hogy Joe Biden ilyen szörnyű döntésre kényszerült, azt is bizonyítja, hogy nagyon rosszul halad az ukrán ellentámadás – reagált a New York Times amerikai lap rovatvezetője arra, hogy Joe Biden és kormányzata olyan fegyvereket küld Ukrajnába, amelyeket számos szövetségese egy egyezmény során betiltott, és amely rengeteg civil halálát okozhatja.

A tengerentúlon napok óta minden arról szól, hogy Joe Biden és kormányzata úgy döntött, hogy egy összesen mintegy 800 millió dolláros projekt keretében Bradley és Stryker harcjárműveket, légvédelmi rakétákat és aknaelhárító berendezéseket – valamint több százezer darab 155 mm-es, úgynevezett kazettás lőszert küld Ukrajnának. Mindezt annak ellenére, hogy az USA eddig határozottan ellenezte, hogy ilyen alattomos és rendkívül veszélyes fegyvert szállítson:

a világ nagy része, beleértve Amerika számos NATO-szövetségesét is, úgy véli, hogy a kazettás lőszerek elfogadhatatlan kockázatot jelentenek a civil lakosság életére nézve. Egy közös egyezményben tiltották meg a használatukat, mert nemcsak a kilövésük során halhat meg rengeteg civil, hanem még azt követően is sokáig életveszélyesek maradnak.

– A Biden-adminisztráció azon döntése, hogy kazettás lőszert küld Ukrajnába, azt jelzi, hogy nincs más lőszer, amit adhatnának, és hogy a katonai ellátási láncok rossz állapotban vannak – jelentette ki David Brooks, a New York Times rovatvezetője a PBS NewsHour című műsorban. A neves újságíró úgy véli, hogy a kazettás lőszerek küldéséről szóló döntés annak is a jele, hogy az ukrajnai ellentámadás nagyon rosszul halad. Magyarázata közben azért óvatosan ügyelt arra, hogy megvédje Joe Bident.

Szerintem ez több dolgot is elmond: az egyik, hogy nyilvánvalóan nincs más lőszer, amit elküldhetnénk, és így egy háborúban szörnyű választási lehetőségek közül kell választani. Ezért megértem, hogy miért hozták meg ezt a döntést. De szerintem ez még néhány más kérdést is felvet: miért nem tudnak más lőszert küldeni? Mi volt a baj az ellátási láncainkkal, hogy nem tudnak normális tüzérségi lövedékeket küldeni?

Eközben Madrid és London nem nézi jó szemmel az amerikai döntést – erről már a V4NA nemzetközi hírügynökség írt. Spanyolország – bár határozottan támogatja Ukrajnát a háborúban és az ország területi integritását – úgy véli, hogy bizonyos fegyvereket és bombákat semmilyen körülmények között nem lehet leszállítani – erről beszélt Margarita Robles spanyol védelmi miniszter. Nagy-Britannia is eltökélten tartja magát ehhez a kötelezettségvállaláshoz, „mivel aláírta azt az egyezményt, amely tiltja a kazettás bombák gyártását és használatát, és elrettent a használatuktól” – mondta Rishi Sunak miniszterelnök.

Továbbra is megtesszük a magunk részét, hogy támogassuk Ukrajnát Oroszország illegális és provokálatlan inváziójával szemben, de ezt eddig is megtettük nehéz harckocsik és legutóbb nagy hatótávolságú fegyverek biztosításával, és remélhetőleg minden ország továbbra is támogatni tudja Ukrajnát

 – mondta Sunak, aki mellesleg hétfőn Londonban találkozik Joe Biden elnökkel a NATO-csúcs előtt.

A V4NA Scott Ritter nyugalmazott amerikai hírszerző tiszt egyik véleménycikkét szemlézve azt írja, hogy Ritter szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök semmire sem megy majd a kazettás lőszerekkel, jelentős hányaduk valószínűleg nem működik majd megfelelően egy éles helyzetben.

Mivel egy 155 mm-es tüzérségi lövedék élettartama 20 év, és mivel az M864-es lövedék gyártása – amely 1987-ben kezdődött – 1996-ban fejeződött be, az Ukrajnának szállított M864-es tüzérségi lövedékek túlnyomó többsége elérte vagy meghaladta a lejárati idejét.

Scott Ritter szerint Joe Biden amerikai elnöknek fogalma sincs arról, hogy mit küldenek Ukrajnába, míg a Pentagon tisztában van azzal, hogy a lövedékek többsége már túllépte a felhasználhatósági idejét, és mint ilyenek, nem rendelkeznek azzal a megbízhatósággal, amely háború idején elvárható lenne.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához