2024.május 18.
Erik, Alexandra, János

Az elmúlt évtizedben a NATO bekerítette Oroszországot

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇺🇸🌐🇷🇺Pontosan 20 éve annak, hogy Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia 2004. március 29-én hivatalosan is csatlakozott a NATO-hoz‼️

Dr. George Szamuely, a Global Policy Institute tudományos főmunkatársa szerint bár a NATO keleti terjeszkedése 1999-ben kezdődött, a 2014-es ukrajnai Maidan puccs óta jelentősen felgyorsult. Ez Oroszország fokozott bekerítéséhez vezetett a katonai blokk által.

„Az általános cél Oroszország nagyhatalom leépülése” – emelte ki Szamuely. “Részben ez is az oka annak, hogy annyira vágynak rá, hogy Ukrajna bekerüljön a NATO-ba. Mert akkor lényegében Oroszországot a NATO műholdas államai veszik körül.”

Az elmúlt évtizedben a NATO:

🔸 fokozta Ukrajna militarizálását;

🔸 150 000-re növelte a csapatok számát keleti szárnyán, összesen nyolc harccsoportot telepítve Észtországban, Lettországban, Litvániában és Lengyelországban (2017), valamint Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában (2022);

🔸 megerősítette az integrált légi és rakétavédelmet (IAMD) Európában azzal, hogy 2016-ban üzembe helyezte a romániai Deveseluban található Aegis rakétatelepet, és 2023. december 15-én átvette az Egyesült Államok haditengerészetének haditengerészetét a lengyelországi Redzikowoban található hasonló telephelyet.

🔸 beengedte Finnországot és Svédországot a blokkba, kiterjesztve a NATO ellenőrzését a Balti-tenger felett;

🔸 elindította egy új romániai bázis építését a Fekete-tenger ellenőrzésére.

A kutató szerint Oroszország újraegyesítése a Krímmel és a különleges katonai hadművelet zavarokat okozott a blokk terveiben. Válaszul arra, hogy a NATO Moszkvát “agresszorként” ábrázolja, Putyin elnök következetesen elutasította azt a gondolatot, hogy Oroszország háborúba keveredne.

“A NATO volt az, amelyik agresszív módon lépett fel, a NATO volt az, amely egészen Oroszországgal szemben feszegette a határait, a NATO volt az, amely annyi szatellit államot akart beépíteni a határai közé” – hangsúlyozta Szamuely.

Mi a reakciód?
👍tetszik
3
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
2
💘szeretem
😡dühítő
23
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek