2024.június 19.
Gyárfás, Romuald

Az Európai Parlamentbe menekülhet a börtönből a Tusk-kormány egykori minisztere

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
44db96882b7f46a59ed789148fe03442

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Włodzimierz Karpiński korrupciós bűncselekménybe keveredett, egymillió euró vesztegetési pénzt fogadhatott el.

A volt Tusk-kormány minisztere a börtönből egyenesen az Európai Parlamentbe ülhet be – számolt be róla RMXnews. Mint írták, a mandátum felvétele immunitást adhat Włodzimierz Karpińskinak az eljárás lefolytatása (szabadságvesztése letöltése) alól, hacsak a parlamenti többsége nem dönt ez ellen. 

Karpiński hét éven keresztül, 2014-ig állami vagyonért felelős miniszterként tevékenykedett Donald Tusk kabinetjében, jelenleg pedig előzetes letartóztatásban van korrupciós vádak miatt. Most azonban lehetősége adódott arra, hogy európai parlamenti képviselő legyen, miután a leköszönő Krzysztof Hetman a brüsszeli mandátumát lengyel parlamenti helyre cseréli.

A korábbi minisztert idén februárban tartóztatták le, amiért a gyanú szerint közreműködött egy korrupciógyanús ügyletben. 

A lengyel korrupcióellenes ügynökség által felhozott vádak alapján Karpiński a varsói önkormányzat hulladékkezelési osztályának vezetőjeként játszhatott szerepet a bűncselekmények elkövetésében. A politikus feltehetően egymillió eurónyi vesztegetési pénzt fogadott el egy cégtől, amely a hulladékkezelési szerződés egyik pályázója volt.

Karpiński ügyvédje arról beszélt egy lengyel rádióban, hogy a kliense elfogadná az EP-képviselői helyet. Azt bizonygatta, hogy Karpiński nem kísérelne meg kibújni a vizsgálat alól, az egyedüli változás az lenne, hogy szabad lábon védekezhetne. Az EP-mandátum elfogadásával azonban mentelmi jog is jár. 

Ez azt jelenti, hogy Karpiński elhagyhatja a büntetőintézményt és a jövőben csak az EP jóváhagyásával kerülhetne ismét rácsok mögé. 

A katowicei bíróság döntése szerint Karpińskinek november 24-ig kell előzetesben maradnia. Karpiński lehetséges EP-képviselőségéről Zbigniew Ziobro, Lengyelország hivatalban lévő igazságügyi minisztere nyilatkozva kétségesnek nevezte, hogy a jövőben Lengyelország érdekeiben szavazzon a korrupcióval vádolt politikus. Ziobro konzervatív munkatársa, Jerzy Polaczek pedig egy közösségi média bejegyzésben szégyennek nevezte, ha Karpiński beülhet az EP-be. 

Karpiński fiai eközben egy közleményt adtak ki, amelyben az apjuk elleni vádakat rágalmaknak nevezték, az elleni folytatott eljárást pedig politikailag motivált kampánynak.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek