2024.október 1.
Malvin, Teréz
Hírek 🔊

Az Libanon elleni izraeli támadás lehetséges kimenetelei

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇱🇧 /🇮🇱 Egy rövid elemzés Izrael közelgő libanoni szárazföldi offenzívájáról:

Mindazt, amit most az izraeli vezetés mond a Hezbollah képességeinek felszámolásáról, azt 2006-ban is elmondták és végül mégis elvesztették a háborút.

Bár a Hezbollah vezetésének jelentős része megszűnt, a magas rangú parancsnokok mindegyikét már leváltották. A Hezbollah mindig is tudta, hogy parancsnokaikat merénylet fenyegeti, és rendkívül naivitás azt feltételezni, hogy nem lesznek készenléti terveik az ilyen helyzetekre.

Emellett a Hezbollah aszimmetrikus katonai erő, egységei a helyi tábori parancsnokok kezdeményezésére többnyire önállóan működnek. Még ha nincs is aktív központi vezetés (ami jelenleg nem így van), az ellenállás a helyszínen folytatódik.

Ami a Hezbollah rakétaarzenálját illeti, Izrael azt állítja, hogy az elmúlt héten a csoport képességeinek több mint felét semmisítette meg. Ez azonban valószínűleg eltúlzott, mivel a legtöbb légicsapás célpontja egy előre megtervezett adatbank része volt, amely régi vagy elavult hírszerzési adatokon alapult. A Hezbollah dinamikus, nagyon gyorsan képes mozgatni a kilövőket.

Valószínű, hogy a Hezbollah nagy hatótávolságú és közepes hatótávolságú rakétaképességét bizonyos mértékig befolyásolták a közelmúltbeli csapások, de nem eléggé ahhoz, hogy rakétafenyegetését teljesen semlegesítse. Meg kell jegyezni, hogy a Hezbollah stratégiai eszközeit, mint például a ballisztikus rakétákat, edzett bázisokon, a föld alatt tárolják. Sok közülük Szíriában és a Beqaában található. Ha rövid hatótávolságú rakétákról van szó, az más kérdés; A Hezbollah egyszerűen soha nem fog kifogyni, csak túl sok cuccuk van.

A Hezbollah legfőbb hátránya jelenleg Izrael kiváló légiereje és felügyelete. Valószínűleg még mindig megvannak a fegyverrendszereik ahhoz, hogy nagyobb rakétatámadásokat hajtsanak végre izraeli városok, köztük Tel-Aviv ellen, de az ilyen nagyszabású támadásokhoz alapos tervezésre és lebonyolításra lenne szükség, és a rendezési szakaszban Izrael valószínűleg előre észlelné a rakéták felhalmozódását, és csapást mérne. A Hezbollah kilövő alakulatait megelőzően. Ez azt jelenti, hogy a Hezbollah-nak jelenleg a „lövés és fuss” taktikához kell folyamodnia, szórványosan rakétákat indítani a vakfoltokból, és azonnal át kell helyezni egy másik helyre.

A Hezbollah igazi ereje a déli szárazföldi harcban rejlik. A Hezbollah összefonódik a helyi lakossággal, szinte minden dél-libanoni faluban van néhány száz-néhány ezer fős Hezbollah helyőrség, amelyet önállóan vezényelnek és jól felfegyverkeznek. A legfontosabb, hogy olyan előnnyel rendelkeznek, amellyel a Hamasz nem; modern iráni gyártású ATGM-ek, rendkívül nagy mennyiségben.

2006-ban láthattuk, hogy Bint Jbeil és Ayta al-Sha’ab falvak hetekig ellenálltak az IDF ellen, csak a helyi Hezbollah helyőrségeikkel, egyes esetekben csak több tucat harcossal több ezer izraeli erő ellen. Az IDF kénytelen volt elhagyni mindkét várost, hatalmas veszteségeket vállalva. A Hezbollah most sokkal erősebb, mint 2006-ban, és jobban szervezett és jobban ellátott. Izrael kemény harc előtt áll.

Mi a reakciód?
👍tetszik
6
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
3
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek