2024.április 27.
Zita, Mariann, Anasztáz

Az öröm vasárnapja

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
hitéleti cikksorozat 1200

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Ez a böjti vasárnap az öröm vasárnapja. Azé az örömé, amelyet az atya érez tékozló fiának hazaérkezésekor. Ez a vasárnap megmutatja a böjtölés értelmét. A tiszta örvendezésre leszünk általa képesek. Nem bánt a lelkiismeretünk, mert bűnbánatunkat hitelesítettük az élvezetekről való lemondással. Mert szeretetünket kifejeztük annak anyanyelvén: az önátadás és az ajándékozás nyelvén is.

Sokan mondják, hogy az egyház nagy pszichológus, hogy 4 hét nehéz idő után vigadozni engedi a híveket. Az egyház valóban jó pszichológus, de az öröm vasárnapja nem földi okokból került a szent 40 nap közé. A magyarázat annyi, hogy amikor Isten megváltó művét éljük át, még 40 nap sem elég ahhoz, hogy a nagy mű minden részletét kibonthassuk. Még a saját életünket sem tudjuk helyesen látni itt a földön, nemhogy azt az irgalmat, amit Jézus kínszenvedése és feltámadása által adott nekünk.

Sokszor mondják, hogy a szentmise lakoma. A lakoma pedig vidám együttlét. A kislányom, amikor 7-8 éves volt többször megkérdezte tőlem, hogy akikkel vasárnap a templomban találkozunk tényleg hívők-e. Mikor visszakérdeztem, hogy miért ne lennének azok, akkor azt mondta, hogy olyan komorak… Értjük ezt. Én is értettem. Egy kislány azt várta a hívő emberektől, hogy fölszabadultan, örömmel jelenjenek meg az ünnepi lakomán. A mai vasárnap az egyház erre hív és bátorít. Éppen a nagyböjt idején. Mert az igazi örvendező lélek tesz olyat, mint a böjtölő ember.

Az ember örömében megfeledkezhet magáról. Az ember örömében elfelejtheti a sérüléseit. Az ember örömében megbocsáthat másoknak. Az örömben élő ember jó társ. Aki örülni tud, az könnyebben lesz nagylelkű.

Az egyházzenészeknek van egy kifejezésmódja, amivel ezt az örömöt érzékeltetni tudják. Amikor olyan hőfokon van a lélek, hogy már nincs az a szó, ami azt visszaadná, akkor a kántorok egyetlen hangzót énekelve hajlítani szoktak. Mintha az Abszolútum felé az abszolút zene irányába mozdulva lehetne elérkezni.

Este, az esti imánkban azonban ismét az emberi beszédhez térünk. S hogyan kezdi egy örömteli nap esti imáját a hívő ember? Hálát adok neked, mert…

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek