2024.május 3.
Tímea, Irma, Jakab, Fülöp

Bajban a CIA? – Előnybe kerülhetnek a nyílt forrásokból dolgozó hírszerző cégek

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
cia 572156

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Egy nyilvánosan elérhető forrásokból dolgozó hírszerző cég szinte napra pontosan megjósolta az ukrajnai háború kitörését. Egyre fontosabbá válnak a nyílt információkkal dolgozó hírszerző vállalatok, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Kínában is, ami nagy kihívás elé állítja a hagyományos állami titkosszolgálatokat, például a CIA-t – írja a The Wall Street Journal.

Egy multinacionális vegyipari vállalat tulajdonában álló magán hírszerzési cég, a Dow idén február 16-án egy olyan értékelést küldött a vállalat vezetőinek, hogy február 23-án Oroszország meg fogja támadni Ukrajnát. Mint ismert, az invázióra február 24-én, hajnalban került sor, így a jóslás meglepően pontosnak bizonyult.

A nyílt forrásokra alapozó hírszerzés (OSINT) kereskedelmi műholdak képeiből, közösségi médiában megjelent bejegyzésekből vagy éppen megvásárolható adatbázisokból dolgozik. Az ukrajnai háború különösen fölerősítette ezeknek a szervezeteknek a tevékenységét.

A CIA-nak (Központi Hírszerző Ügynökség) és más amerikai állami titkosszolgálatoknak évtizedekig dolgozó magas rangú tisztviselők azt mondják,

a nyílt forrásokból dolgozó hírszerző cégek forradalmi kihívások elé állítják a hagyományos ügynökségeket.

Paul Kolbe, a CIA volt tisztje szerint a nyílt forráskódú adatok növekvő dominanciája egyedülállóan nehéz próbatételt jelent, különösen a CIA számára.

Kína teszi jelenleg a legnagyobb erőfeszítéseket a nyílt forráskódú hírszerzés felfuttatására, miközben a CIA számára a terrorizmus után most már a távol-keleti ország vált az első számú célponttá.

Bár mindig lesznek olyan dolgok, amelyeket csak a hagyományos titkosszolgálatok tudnak megszerezni, egyes becslések szerint körülbelül 80 százalékra rúg azoknak az információknak az aránya, amelyeket az amerikai elnöknek és a katonai vezetőknek tudniuk kell, és nyílt forrásokból beszerezhetők.

Ez azt jelenti, hogy a CIA-nak és más ügynökségeknek elsőbbséget kell adniuk nyílt forrású információk megvizsgálásának, különben azt kockáztatják, hogy lemaradnak egy következő fenyegetésről vagy globális válságról. És ezt gyorsabban kell megtenniük, mint az Egyesült Államok riválisainak, elsősorban Kínának – mondták el volt hírszerzési tisztviselők.

Egy kongresszusi megbízásból készült, az OSINT-ről szóló jelentés megállapította, hogy az amerikai kormány már most is le van maradva Kína és más versenytársak mögött.

Becslések szerint Kína mintegy 100 000 elemzőt foglalkoztat, akiknek feladata a tudományos és technikai fejlemények világszintű átvizsgálása, elsősorban az Egyesült Államokra fókuszálva. Washingtonnak viszont egyelőre nincsenek hasonló erőfeszítései.

Az amerikai hírszerzési vezetők – így William Burns és Avril Haines – dolgoznak azon, hogy a nyílt forrású hírszerzést egyre jobban beintegrálják az állami hírszerzés tevékenységei közé. Azonban a megkérdezett szakértők szerint a kultúraváltás lassú folyamat a hagyományos titkosszolgálatokban, továbbá a megfelelő pénzügyi támogatás is hiányzik.

Forrás:Portfolió, Címlapkép: Getty Images

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek