2024.május 5.
Györgyi, Irén

Biden vezető tisztségviselői az ukrán náci támogatók által szervezett háborúpárti gyűlésen

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
cover nadiya 2

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A USAID vezetője, Samantha Power csatlakozott az EU és az Egyesült Államok tisztviselőihez, akik a Lincoln-emlékműnél gyűltek össze egy háborúpárti tüntetésen, amelyet ukrán aktivisták klikkje szervezett, akik “igazi banderitáknak” és a”jobboldali sektor washingtoni ágának” nevezték magukat.

Biden magas rangú külpolitikai tisztviselői, köztük a USAID adminisztrátora, Samantha Power, valamint Karen Donfried, az európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkár a washingtoni Lincoln-emlékműnél ünnepelték Oroszország ukrajnai katonai műveletének első évfordulóját. 2023. február 25.-én gyűltek össze egy beltway-i ukrán aktivistákból álló banda mellett, akik elkötelezettek az ultranacionalisták és háborús bűnösök tisztelete mellett. A tüntetők azt követelték, hogy az USA küldjön F-16-os vadászgépeket Kijevbe, és minden szükséges eszközzel “büntesse meg Oroszországot”.

Samantha Power USAID-je úgy népszerűsítette az eseményt, hogy a látogatókat a gyűlés főszervezőjéhez, az amerikai ukrán aktivisták nevű civil szervezethez irányította. Ez egyike volt annak a két ukrán diaszpóracsoportnak, amelyek megszervezték a gyűlést, és mindketten nyíltan támogatták a szélsőjobboldali elemeket Ukrajnában az Egyesült Államok által támogatott 2014-es Majdan-puccs óta.

usaid2

Az amerikai ukrán aktivistákat Nadiya Shaporynska alapította, aki elkötelezett támogatója az olyan neonáci és ultranacionalista milíciáknak, mint az Azovi Zászlóalj, akiket “Ukrajna hősies védelmezőinek” nevezett. Shaporynska adománygyűjtő erőfeszítései – olyan szélsőséges csoportok számára, amelyek egy időben feketelistára kerültek az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által – eredményesek és nyilvánosak voltak.

A Power által a gyűlés előtti napon tweetelt videóban Ukrajna amerikai nagykövete, Oksana Markarova látható, amint az USAID adminisztrátora körbevezeti a helyi ukrán képviselet által finanszírozott kulturális és üzleti központban. Markarova egy nő portréjára mutat a falon, és közli Powerrel, hogy ő “Nadiya [Shaporynska], egy fáradhatatlan aktivista itt Washingtonban”.

Biden vezető külpolitikai tisztviselői csatlakoznak a nácik védelmezőihez a Lincoln Memorialon

A február 25-i ukrán gyűlésen a Lincoln-emlékműnél prominens amerikai tisztviselők szerepeltek a névsorban. Power mellett Karen Donfried, a Biden-kormány európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára is részt vett. Donfried közel 20 évet töltött az amerikai és a német kormány által finanszírozott German Marshall Fund agytrösztnél, és annak elnökeként 2021-ben csatlakozott a Fehér Házhoz. További jelentős felszólalók is jelen voltak, Ukrajna egyesült államokbeli nagykövete, Oksana Markarova, továbbá Kimberly Bassett; Mark Ordan, az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája igazgatótanácsának elnöke; valamint az Európai Unió egyesült államokbeli nagykövete, Stavros Lambrinidis.

A színpadon fellépett Paul Grod, az Ukrán Világkongresszus elnöke is. Grod karriert csinált abból, hogy megvédte a náci kollaboránsok örökségét, és még egyszer petíciót nyújtott be a kanadai kormányhoz, hogy hivatalosan is ismerje el az Ukrán Nacionalisták Népirtó Szervezetét vagy az OUN-t “kijelölt ellenálló harcosokként”. Ez a kanadai adódollárokat közvetlenül a náci kollaboránsok nyugdíjszámlájára irányította volna. 

2010-ben Grod tisztelgett a Waffen SS Galícia, az ukrán felkelő hadsereg és az ukrán nacionalisták szervezetének „hősi” öröksége előtt, akik “ősi ukrán hazájuk szabadságáért” harcoltak. Ezek a csoportok voltak a második világháború alatti kelet-európai népirtás elkövetői.

Grod Ukrán Világkongresszusa adott otthont a február 25-i proxypárti háborús gyűlésnek leányvállalatán, az Amerikai Ukrán Kongresszusi Bizottságon keresztül. Csoportja Stepan Banderát, a náci kollaboránst, akinek katonái zsidók, lengyelek és szovjet hadifoglyok százezreit mészárolták le, “Ukrajna hosszú és tragikus függetlenségi harcának vitathatatlan szimbólumává” nyilvánította.

Az Oroszországot elítélő és Washingtontól több fegyverszállítmányt követelő beszédek sorozatát követően a tüntetők a Lincoln-emlékműtől indultak el, és azt skandálták, hogy “Oroszország terrorista állam”, miközben a Fehér Házhoz vonultak. Ezután a háborús pompomlányok az orosz nagykövet washingtoni rezidenciáját ostromolták, hogy felháborodott elítéléseket kiabáljanak felé.

march
Shaporynska megafonba mondja, hogy “Köszönöm az USA-nak, hogy támogatta Ukrajnát”, miközben a tömeget a Fehér Házba vezeti.

DC pro-proxy háborús gyűlés a náci zászlóaljak lelkes promótere vezetésével

2014-ben, miután az USA segített egy nacionalista NATO-párti kormány felállításában Kijevben, Shaporynska társalapítója volt az Egyesült Segítség Ukrajnának nevű lobbicsoportnak. A szervezet első lépései közé tartozott, hogy tüntetést szerveztek a most bezárt RT America szerkesztőség irodái előtt. A következő évben Shaporynska megalapította az amerikai ukrán aktivistákat, akik a február 25-i proxy-párti háborús gyűlést rendezték DC-ben a United Help for Ukraine mellett. 

Shaporynska évek óta tartó Facebook-bejegyzéseiből kiderül, hogy lelkesen támogatja és adományokat gyűjt a nyíltan fasiszta ukrán milíciáknak, köztük a Right Sektornak és vezetőjének, Dymtro Yaroshnak, az Azovi Zászlóaljnak, az Aidar zászlóaljnak és a Donyeck-medence volt parancsnokának, Semen Semencsenkónak.

2022 szeptemberében Shaporynska tüntetést tartott a Fehér Ház előtt az Oroszország által elfogott azovi harcosok feleségeivel. Ugyanebben az időben ő és amerikai ukrán aktivista civil szervezete nyíltan adományokat gyűjtött a fasiszta milícia számára, akiket “Ukrajna hősies védelmezőinek” neveztek.

Shaporynska és aktivista kollégái pénzt gyűjtöttek az Azovi Zászlóalj számára, amikor Andriy Biletsky vezetése alatt állt, aki a következőképpen vázolta fel a csoport küldetését: “vezesse a világ fehér fajait egy végső keresztes hadjáratban.

Shaporynska támogatása az Azovi Zászlóalj számára évekre nyúlik vissza. A United Help for Ukraine égisze alatt Shaporynska jótékonysági koncertet szervezett az Azov és az Aidar zászlóalj számára 2015 januárjában. Ugyanebben az évben Shaporynska és kollégái fényképeket tettek közzé magukról, amelyeket a neonáci ukrán jobboldali Sektor mozgalom színeibe öltöztettek. Azt írták, hogy ők a “Washington DC Jobb Szektor Ága”, és hogy “támogatják” vezetőjét, Dmytro Yarosh-t.

Yarosh 2013 és 2015 között vezette a Jobb szektort, és megfogadta, hogy fegyveres harcon keresztül vezeti Ukrajna “orosztalanítását”. A náci kollaboráns, Stepan Bandera elkötelezett követője.

right sektor2
A Right Seketor piros-fekete motívuma közvetlen utalás a náci kollaboráns, Stepan Bandera Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN-B) színeire.

Hónapokkal az Azov-párti esemény után Shaporynska újabb “jótékonysági koncertet” rendezett, ezúttal Mamuka Mamulashvili grúz hadúr volt a díszvendége. A hadúr 2017-ben ismét találkozott Shaporynskával, amikor a washingtoni Capitol Hillre utazott.

Mamulashvili jelenleg a Grúz Nemzeti Légió külföldi zsoldoscsoportjának parancsnoka, amely támogatja Ukrajna katonai műveleteit az Oroszország elleni harcban. 2022 áprilisában Mamulashvili megfogadta, hogy orosz hadifoglyokat végez ki, amelyet milíciája videóra is vett.

nadiya and mamuka2
Nadiya Shaporynska és Mamuka Mamulashvili 2017-ben.

Az amerikai ukrán aktivisták és az Egyesült Segítség Ukrajnának mögött állók nem tettek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy eltitkolják Ukrajna legszélsőségesebb frakcióinak teljes körű támogatását. A United Help for Ukraine még társalapítóját, Tanya Aldave-et is “igazi banderitának” nevezte – más szóval az ukrán náci kollaboráns, Bandera csodálójának. Ma Aldve Linkedin életrajza az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének ügyvédjeként szerepelteti.

Ezek a bevallottan banderita aktivisták folyamatosan megjelennek Ukrajna amerikai nagykövete, Oksana Markarova mellett a közösségi médiában közzétett fotókon, jelezve, hogy szoros munkakapcsolatban állnak Zelenszkij kijevi kormányával. És amint a február 25-i proxypárti háborús gyűlésen kiderült, szövetséget kötöttek a Biden-adminisztráció olyan felső szintű külpolitikai szereplőivel is, mint Samantha Power.

Forrás:thegrayzone.com

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához