2024.május 14.
Bonifác, Gyöngyi

Bréking: csődbe ment a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
bitcoin 539021

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Lassan pont kerül a kriptotőzsde-botrány végére, Sam Bankman-Fried vállalata, az FTX ugyanis csődeljárást jelentett be, derül ki a cég Twitteren közzétett közleményéből. Bankman-Fried a vezérigazgatói posztról is lemondott, helyét John J. Ray III veszi át.

Azt követően jutott idáig a nyáron még más kriptotőzsdéket megmentő vállalat, hogy a tőzsde saját tokenjével, az FTT-vel, és a FTX-hez az alapítón keresztül szorosan kapcsolódó Alameda Research nevű kriptokereskedő céggel kapcsolatban likviditási problémák merültek fel és az ügyfelek a pénzük visszautalását követelték, a rivális Binance pedig felbontotta a vállalat megvásárlásáról szóló, nem kötelező érvényű megállapodását. Indoklásként a Binance cégvezére így fogalmazott:

“A vállalati átvilágítás eredményeként, valamint a legutóbbi hírek szerint a rosszul kezelt ügyfélpénzekkel és az állítólagos amerikai ügynökségi vizsgálatokkal kapcsolatban úgy döntöttünk, hogy nem folytatjuk az FTX.com lehetséges felvásárlását.

Kezdetben az volt a reményünk, hogy támogatni tudjuk az FTX ügyfeleit a likviditás biztosításában. De a problémák meghaladják a képességünket, hogy segítsünk

Az FTX alapítója, Sam Bankman-Fried ezt követően tegnap elismerte, hogy “elcseszte”.

Az alapító a vezérigazgatói posztról is lemondott most,

helyét John J. Ray III vette át, bár a leköszönő cégvezér ideiglenesen marad, hogy segítse az átmenetet. Az Alameda Research és mintegy 130 további kapcsolt vállalkozás is részt vesz az önkéntes eljárásban.

Tavaly még azt mondta a 30 éves férfi, hogyha a kriptotőzsde elég nagy lesz, akkor akár elnyelheti a CME Groupot vagy a Goldman Sachs-t és akkor még úgy tűnt, hogy a 26 milliárd dolláros vagyonát a világ átalakítására fogja felhasználni Bankman-Fried, milliókat adományozott a demokratáknak, és megígérte, hogy egy nap az egészet politikai- és jótékonysági célokra adományozza majd – az események tükrében elúszni látszanak a nagy álmok.

Egyébként itt nem áll meg a sztori, a BlockFi kriptopénz hitelező platform ma ugyanis közölte, hogy szünetelteti a kifizetéseket és korlátozza a tevékenységet a platformján, ezzel a legújabb áldozata lett a cég a Bankman-Fried-féle kripto-birodalom hirtelen összeomlásának. A kriptopiacok az FTX válságának következményei miatt hetekig tartó adósság leépítéssel  nézhetnek szembe a JP Morgan stratégái szerint, ez a bitcoin árfolyamát akár 13 000 dollárig is lenyomhatja 

Esnek a kriptovaluták

A csődeljárás bejelentésének hatására azonnal reagáltak a kriptobefektetők,

a bitcoin már 6,2 százalékot zuhant.


Érdekességkét elmondható, hogy szinte napra pontosan egy éve, november 10-én érte el történelmi csúcsát a bitcoin és kapaszkodott 69 ezer dollár fölé a jegyzés, azóta az árfolyam több mint 75 százalékot zuhant.

btc 62 566222

az ether jegyzése pedig 6,8 százalékkal került lejjebb.

eth66 566198

Update 16:05

Szűk fél órával a bejelentés után megnyugodni látszanak a kedélyek a kriptopiacon, a bitcoin jegyése már “csak” 3,3 százalékos mínuszban van, miközben

a mélyponton 7,2 százalékos szakadást láthattunk.

btc33 566216

Az ether jegyzése is jóval feljebb tudott kerülni a pánikhelyzet után, most 2,5 százalékos a mínusz, az alján 7,7 százalékos is volt az esés.

eth 25 566214

Forrás:Portfolió, Címlapkép: Getty Images

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek