2024.július 13.
Jenő, Henrik

Brit miniszterelnök: Kína beavatkozik a demokrácia működésébe

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
77be3eb68724422ea4f0551be1600cf7

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya még márciusban őrizetbe vett két embert az államtitkok védelméről intézkedő törvény megsértésének gyanújával. A londoni rendőrség vasárnapi közleményében hivatalosan megerősítette a két fiatal férfi őrizetbe vételét, és közölte azt is, hogy a nyomozók a vizsgálat részeként több helyszínen házkutatásokat tartottak.

A Scotland Yard terrorellenes parancsnokságának feladatkörébe tartozik a kémkedési esetek kivizsgálása is, és kormányforrásokból származó hivatalos, vasárnapi értesülések szerint a rendőrség azt gyanítja, hogy az őrizetbe vett – eddig meg nem nevezett – két ember közül legalább az egyik Kína javára végzett kémtevékenységet.

Az illető a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozó kormányzati illetékesek szerint kapcsolatban állt a kormányzó Konzervatív Párt több olyan magas beosztású képviselőjével, akik munkájuk révén titkosított vagy rendkívül kényes információk birtokában vannak.

Közéjük tartozik Tom Tugendhat, a brit belügyminisztérium nemzetbiztonsági ügyekért felelős államtitkára és Alicia Kearns, a londoni alsóház külügyi bizottságának elnöke.
A Downing Street szóvivője vasárnapi tájékoztatásában közölte: 

a G20-csoport Újdelhiben tartott csúcstalálkozóján Rishi Sunak miniszterelnök tárgyalt Li Csiang kínai kormányfővel és hangot adott mélységes aggodalmának amiatt, hogy Kína beavatkozik a brit demokrácia működésébe.

Sunak közölte Li Csianggal, hogy London ezt elfogadhatatlannak tartja. Rishi Sunak a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva felidézte, hogy Nagy-Britanniában már törvény teszi lehetővé a brit kormány által nem megfelelőnek ítélt beruházások megakadályozását a brit gazdaság érzékeny ágazataiban, és készül az a jogszabály is, amely előírja bizonyos tevékenységi köröket végző külföldiek regisztrálását.

A londoni alsóház hírszerzési és biztonsági bizottságának legutóbbi átfogó helyzetértékelése szerint a kínai hírszerzés kiterjedt és agresszív érdeklődést tanúsít Nagy-Britannia és a külföldi brit érdekeltségek iránt, és – tekintettel a rendelkezésére álló hatalmas erőforrásokra – válogatás nélkül gyűjti a titkosított és szabadon hozzáférhető információkat – írja az MTI. 

A 222 oldalas szakbizottsági jelentés egyik fő megállapítása szerint Kína olyan gazdasági és technológiai szuperhatalommá akar válni, amelytől más országok is függenek, és Nagy-Britannia nemzetbiztonságára ez a globális kiterjedésű kínai törekvés jelenti a legnagyobb fenyegetést.

A BBC  cikke szerint Alicia Kearns konzervatív képviselő az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy nem kíván nyilatkozni, és hozzátette: 

Bár elismerem a közérdeket, mindannyiunknak kötelességünk biztosítani, hogy a hatóságok munkája ne kerüljön veszélybe.

Az írás szerint a letartóztatások újra feltüzelik a vitát London és Peking kapcsolatában. Egyre nagyobb aggodalomra ad okot a kínai kémkedés és a parlament munkájába való beavatkozás, és felmerül a kérdés, hogy nem kellett volna-e további lépéseket tenni a kockázatok csökkentése érdekében – teszi hozzá a BBC. A letartóztatásokra reagálva Iain Duncan Smith konzervatív parlamenti képviselő azt mondta, hogy ideje felismernünk azt az egyre mélyülő fenyegetést, amelyet a Kínai Kommunista Párt jelent.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. BBC… már régen nem az, ami volt. Liberális szócső lett, minden, csak nem objektiv. Amúgy meg mit vannak úgy oda a kinai kommunista párttal, hiszen Nyugaton terjed a kommunizmus, mint a pestis, csak egy igen fura lmbtq, blm, -stb. változata. Aztán ők vajon nem kémkednek Kina, stb. irányában? Kina szuperhatalommá szeretne válni, mondják. Hát ők mik voltak nagyon sokáig, de savanyú a szőlő, mert már nem azok?

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek