2024.június 16.
Jusztin, Jusztina, Auréliusz

Brüsszeli korrupciós botrány: sokkolta az aktivistát, hogy miért nem kaphatta meg a Szaharov-díjat

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
20150519low building aerial view of1 2042751405

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

2020-ban az Európai Unió tekintélyes Szaharov-díját, amelyet az emberi jogi tevékenységért ítélnek oda, Belarusz demokratikus ellenzéke kapta. Volt azonban valaki, akit még a jelöltség lehetőségétől is megfosztottak: a rabszolgaság ellen küzdő mauritániai Biram Dah Abeid. A háttérben a brüsszeli korrupciós botrány kulcsszereplői keverték a kártyákat.

A mauritániai politikus és a rabszolgaság a térségben ma is virágzó intézménye ellen küzdő emberi jogi aktivista, Biram Dah Abeid volt országa elnökjelöltje is, de az aktuális hatalom többször börtönbe zárta nézetei és tevékenysége miatt. Most pedig kiderült, hogy a mauritániai kormány európai „barátai” segítségével elérte, hogy Abeid még csak hivatalos jelölt se lehessen az EU legtekintélyesebb emberi jogi elismerésére, a Szaharov-díjra 2020-ban.

A brüsszeli korrupciós botránynak a Politico hírportál által látott dokumentumai szerint nem más, mint Pier Antonio Panzeri és Francesco Giorgi (Eva Kaili élettársa) avatkozott be, hogy Abeid, akinek a neve felmerült lehetséges jelöltként, végül mégse kerülhessen fel a szocialisták listájára.

A táblázatban, amelyben a brüsszeli korrupciós botrány szereplői maguk rögzítették a parlament és a szélesebb körű politikai viták manipulálására tett kísérleteket, a „Mauritánia” fül alatt nyoma van Abeid jelöltsége megakadályozásának is. Panzeri vallomása szerint ő és Giorgi fejenként százezer eurót kaptak Mauritániától 2019 és 2022 között.

Abeidet sokkolta, amikor meghallotta a listáról való kiesésének történetét.

A Szaharov-díj megítélése nagyon súlyos csapást szenvedett. Most már mindannyian tudjuk, hogy a Szaharov-díjról alkudozhatnak a nagy hatalmú szereplők, akik befolyásolhatják a díj odaítélésének módját

− nyilatkozta a Politicónak az aktivista.

Abeid esete csak egy újabb szelete az Európai Unió eddigi legsúlyosabb korrupciós botrányának. Mint arról beszámoltunk, több európai parlamenti képviselő, köztük Eva Kaili, az Európai Parlament akkori alelnöke, élettársa, Francesco Giorgi és Pier Antonio Panzeri korábbi európai parlamenti képviselő több társukkal együtt jelentős összegeket, illetve utazásokat fogadtak el a katari, a marokkói és a mauritániai kormánytól, hogy 

ezen országok érdekeit képviseljék az uniós intézményekben.

Kaili még Roberta Metsolát, az Európai Parlament elnökét is meghívta Katarba a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek