2024.június 22.
Paulina, Tamás

Kiderült, miért jön megint Magyarországra Erdogan: keleti erődemonstráció készül Budapesten

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
50fd3301da0749a490455d4a4686780f

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Törökország úgy tekint Magyarországra, mint amelyben megbízhat Európában. Erdogan azért érkezik négy hónapon belül másodjára Magyarországra, hogy elmélyítse a stratégiai partnerséget.

Nemcsak Recep Tayyip Erdogan érkezik hétfőn Magyarországra, hanem a fél török kormány is – erről a török állami hírügynökség számolt be.

Az Anadolu diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy összesen nyolc tárcavezető kíséri el budapesti útjára a török államfőt, köztük 

  • a külügyminiszter, 
  • a honvédelmi miniszter, 
  • a belügyminiszter, 
  • a kereskedelmi miniszter, 
  • az energia és a természeti erőforrások minisztere, 
  • az ipar- és technológiaminiszter, 
  • a családi és szociális szolgáltatásokért felelős miniszter, 
  • valamint a kultúrát és a turizmust felügyelő miniszter.

A népes delegáció nem véletlen, a kiszivárgott információk szerint a magyar–török csúcs keretében terv szerint 16 dokumentumot írnak alá a felek. Nemcsak miniszteri szinten, hanem a két ország vezetője is megállapodást köt egymással, méghozzá stratégiai kérdésekben. A török vizit egyik kiemelt témája lesz ugyanis a Magyarország és Törökország közötti stratégiai partnerség, illetve ennek kibővítése. Az erről szóló egyezséget Orbán Viktor és Erdogan szignózza majd.

Miért fontos Magyarországnak Törökország, és fordítva?

Az Anadolu ennek kapcsán megjegyezte, hogy a Türk Államok Szervezetében megfigyelői tagsággal rendelkező Magyarország a külpolitikája diverzifikálása érdekében keleti nyitás programot hajt végre, amelynek célja, hogy javítsa a viszonyát a közép-ázsiai országokkal. Rámutattak, hogy a Türk Államok Szervezetében a magyar állam aktív tevékenységet végez. Beágyazódását pedig segítik „a múltból származó távoli rokonsági szálak”. A szervezeten belüli további együttműködés ugyancsak napirenden lesz.

A török állami hírügynökség azt is kiemelte, hogy Magyarország és Törökország számos regionális és nemzetközi történést azonosan ítél meg és nagyon erős akaratot mutat a kétoldali kapcsolatok fejlesztésében. Ugyan az egymással való kereskedelem volumene a kitűzött cél alatt van, komoly potenciál látszik benne. „Törökország számára fontos Magyarország európai uniós tagsága, Magyarországnak pedig a migráció és az energiabiztonság miatt fontos Törökország” – jegyezték meg.

Utóbbit az is alátámasztja, hogy a Magyarország által felhasznált földgázmennyiség 50 százaléka a török vezetéken keresztül érkezik, valamint az azeri mennyiséget is Törökországon keresztül szállítják. 

Zökkenőmentes Orbán Vikor és Erdogan kapcsolata

Arról is írtak röviden, hogy a védelmi ipari együttműködés az utóbbi időben elmélyült. A két ország között szoros együttműködés folyik a NATO keretein belül, Törökország pedig úgy tekint Magyarországra, mint amelyben megbízhat Európában és olyan partnerséget tud kialakítani vele, amely ezen a bizalmi kapcsolaton alapszik. Ennek záloga a vezetők közötti egyetértés, amelyet zökkenőmentesként értékeltek. 

Hogy mennyire közel áll egymáshoz a két ország, azt jól mutatja a sűrűnek mondható kétoldali találkozók lebonyolítása. Külön megjegyezték, hogy Magyarország volt az első ország, ahová Hakan Fidan külügyminiszter hivatalba lépése után ellátogatott. De a két ország között a különböző minisztériumok szintjén is szoros a kapcsolat.

Megbénítja a török elnök Budapestet: hamarosan életbe lépnek a lezárások – térkép

A Budapesti Rendőr-főkapitányság mellett a Budapesti Közlekedési Központ is felhívta a figyelmet a forgalmirend-változásokra, amelyek Recep Tayyip Erdogan török elnök mai magyarországi látogatása alkalmával lépnek életbe. Több helyen tilos lesz megállni, számos járat nem közlekedik, miközben szakaszosan és időszakosan utakat zárnak le.

Forrás:Vg

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek