2024.május 19.
Ivó, Iván, Milán

E-számok, amelyeket érdemes elkerülni

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🌐🍟🍔🍕”Az E-számokat széles körben használják a mai élelmiszer-technológiai világban.”‼️

Számos adalékanyag jelölésére szolgálnak, a színezékektől kezdve a tartósítószereken át az ízfokozókig.

Ezek az adalékanyagok döntő szerepet játszanak az élelmiszerek tartósításában, ízének javításában és megjelenésének fokozásában. Bár sok ilyen anyag biztonságosnak tekinthető és a hatóságok által engedélyezett, vannak olyanok, amelyeknek az egészségre gyakorolt lehetséges hatásai aggodalomra adnak okot.

Az allergiás reakcióktól kezdve a súlyos egészségügyi problémákkal való lehetséges összefüggésekig, néhány adalékanyaggal kapcsolatban aggályok merültek fel.

Ebben a cikkben tíz olyan konkrét E-számot tekintünk át, amelyeket különböző okokból kerülni kell. Az ezekkel az anyagokkal való tudatos bánásmód elősegítheti az egészségesebb táplálkozást, és hosszú távon védheted saját egészségedet.👇👇👇

Ezt a 10 E-számot mindenképpen kerülje el!

  1. E102 (tartrazin)
    A tartrazin, egy szintetikus sárga színezék, allergiával és hiperaktivitással hozható összefüggésbe. Fogyasztása után különösen a gyerekeknél viselkedésbeli változások jelentkezhetnek. A tartrazin gyakran megtalálható édességekben, italokban, süteménykeverékekben és még egyes gyógyszerekben is.
  2. E104 (kinolinsárga)
    A kinolinsárga allergiás reakciókat válthat ki, és a sejtek egészségének károsodásával hozható összefüggésbe. Ez a színezék egyes országokban már betiltásra került. Főként üdítőitalokban, édességekben és kozmetikumokban található meg.
  3. E110 (sárga narancs S)
    A sárga-narancs S, más néven naplementesárga allergiás reakciókat válthat ki, és gyermekeknél hiperaktivitással hozható összefüggésbe. Ez a színezék számos kényelmi termékben, édességben, rágcsálnivalóban és italban megtalálható.
  4. E120 (cochineal vörös A)
    A cochineal red A, egy vörös színezék, amelyet pikkelyes rovarokból vonnak ki,😳 és allergiás reakciókat válthat ki. Vegetáriánusok és vegánok kerüljék ezt a színezéket. Gyakran megtalálható piros édességekben, alkoholos italokban, gyümölcsjoghurtokban és egyes húskészítményekben.
  5. E123 (amarant)
    Az amarant, egy vörös színezék, különböző egészségügyi problémákkal hozható összefüggésbe, és az USA-ban és Oroszországban betiltották. Egyes készételekben, édességekben és alkoholos italokban megtalálható.
  6. E211 (nátrium-benzoát)
    A nátrium-benzoát, egy tartósítószer, allergiás reakciókat okozhat, és a gyanú szerint növeli bizonyos betegségek kockázatát. Gyakran megtalálható szénsavas italokban, gyümölcslevekben, konzervekben és salátaöntetekben.
  7. E220 (kén-dioxid)
    A kén-dioxidot tartósítószerként használják, és problémát okozhat az asztmásoknak és a kénallergiásoknak. Gyakran megtalálható a szárított gyümölcsökben, borban, sörben és néhány feldolgozott húskészítményben.
  8. E621 (mononátrium-glutamát)
    A mononátrium-glutamátot, amely ízfokozó, gyakran hozzák összefüggésbe az úgynevezett “kínai étterem szindrómával”, és fejfájást, magas vérnyomást és egyéb kellemetlen tüneteket okozhat. Számos készételben, levesben, szószban és snackben megtalálható.
  9. E951 (aszpartám)
    Az aszpartám, egy mesterséges édesítőszer, különböző egészségügyi problémákkal, többek között fejfájással és neurológiai rendellenességekkel hozható összefüggésbe. Az aszpartám számos cukormentes termékben, diétás italban, rágógumiban és joghurtban megtalálható.
  10. E954 (szacharin)
    A szacharin, amely szintén mesterséges édesítőszer, a gyanú szerint rákot okozhat, bár a bizonyítékok nem egyértelműek. A szacharin számos diétás termékben, italban, édességben és fogkrémben megtalálható.

Ez a tíz E-szám olyan adalékanyagokra példa, amelyeket egészségügyi okokból kerülni kell. Fontos, hogy gondosan olvassa el az élelmiszerek összetevőinek listáját, és válasszon alternatívákat, ha aggályai vannak. A tudatos táplálkozás hosszú távon az egészséges életmód kulcsa.

Mi a reakciód?
👍tetszik
2
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
4
😡dühítő
😂vicces
1
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek