2024.április 18.
Andrea, Ilma, Apolló, Aladár

Egy jelentés szerint a CIA titkos kiképzéseket tartott Ukrajnában

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
f48c227eb14f42f4baf40b00a32de46f

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az ukrán hadsereg katonái a Krím félsziget 2014-es orosz annexióját követően gyorstalpaló kiképzésben részesültek az amerikai Központi Hírszerzési Ügynökségtől (CIA), melynek során a modern gerillahadviselés alapjait sajátíthatták el. Amerikai tisztviselők szerint a képzés most hasznára válhat Ukrajnának.

A CIA paramilitáris részlegének tisztjei és a Különleges Tevékenységek Osztálya (Special Activities Division) nem sokkal a 2014-es eseményeket követően kezdték meg tevékenységüket a kelet-európai országban. Azt követően, hogy 8 éve márciusban megtartották a krími népszavazást, majd Oroszország magához csatolta a földrajzilag kiemelt szereppel bíró, főként orosz ajkúak lakta félszigetet,

a CIA-kontingens tagjai titokban nekiláttak az ukrán erők kiképzésének.

A gerillataktikák elsajátítását célzó „tanfolyamon” többek között mesterlövészetre, páncéltörő rakéták használatára, illetve az ellenség általi megfigyelés kijátszására oktatták a résztvevőket, számolt be róla a New York Post a Yahoo News szerdai cikkére hivatkozva.

Fél tucat, korábban a hírszerzésnél dolgozó tiszt is megerősítette a hírügynökségnek, hogy a jelenleg is zajló ukrán ellenállásban a kiképzésük nyomait vélik felfedezni. Az egyik szakértő szerint például a mesterlövészek komoly nyomást gyakorolnak az orosz erőkre. Véleménye szerint nagyon kifizetődő volt a CIA által biztosított képzés.

Egy másik volt hírszerző pedig a következőt nyilatkozta a Yahoo News-nak:

„Leginkább az operatív tervezésre igyekeztünk összpontosítani, illetve az igazán kemény katonai készségekre, mint például a nagy hatótávolságú lövészet. Nem csak arra koncentráltunk, hogy elméletben végre tudják hajtani a tanultakat, hanem hogy gyakorlati szituációkban, a harctéren is képesek legyenek alkalmazni ezeket.”

Úgy tűnik, az ukránok megszívlelték a leckét, és azt állítják, hogy a harcok három hete alatt négy magas rangú orosz tábornokot öltek meg a csatatéren.

Az ukrán hadsereg már három hete tartja a frontot Oroszország ellen, ráadásul a sajtóban megjelent információk alapján apróbb sikereket is képesek voltak elkönyvelni, mint például magas rangú orosz tisztek kiiktatását. Korábban több szakértő is felvetette, hogy mindezen sikerekhez hozzájárulhatott egy esetleges amerikai támogatás a háttérben.

 

 

Kiemelt képünkön: Ukrán katona áll az ukrán erők által ellenőrzött területen az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló területtől elválasztó határon a kelet-ukrajnai Szvitlodarszk közelében 2022. február 23-án (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. Izgalmas, hogy valóban nem titkolja az USA, hogy ezt a háborút ők akarják. Még büszkék is magukra…!

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek