2024.május 5.
Györgyi, Irén

Egy jelentés utóélete: lemondott az Amnesty kijevi irodavezetője – Védi az ukrán mundér becsületét, Sorosékkal szemben

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
okszana pokalcsuk

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Meglehetősen érdekes fordulatot vett az ukrajnai háború kérdésében az Amnesty International. A Soros-szervezet ugyanis a konfliktus kezdete óta először tett közzé Kijev számára kellemetlen jelentést, miszerint az ukrán hadsereg civileket sodort veszélybe azáltal, hogy polgári létesítményekben állított fel katonai támaszpontokat. A szervezet ukrajnai irodavezetője válaszul kilépett a szervezettől, hiszen szerinte az ukrán hadsereg “jogosan járt el”.

Az Amnesty felháborodást váltott ki Ukrajnában, miután csütörtökön kiadott egy jelentést, hogy az ukrán hadsereg civil létesítményekben hozott létre katonai támaszpontokat, ezzel potenciálisan veszélybe sodorva számtalan ártatlan életet. A hír nem újdonság, az orosz fél már korábban beszámolt ezekről az esetekről, azonban ezt a fősodratú média rendszeresen putyini propagandának minősítette. Ami igazán meglepő az az, hogy a Soros Györgyhöz köthető jogvédő szervezet éppen azt követően hozta le jelentését, hogy Tajvan körül fokozódni kezdett a feszültség. Látszólag tehát az NGO kezd kihátrálni Kijev mögül, hogy egy számukra fontosabb konfliktusra irányítsa a nemzetközi figyelmet.

Kijevnek azonban nem esett jól, hogy korábbi támogatói ezúttal nem csak az oroszok bűneiről számoltak be. Okszana Pokalcsuk – az Amnesty International ukrajnai irodájának vezetője – lemondott pozíciójáról, sőt élesen bírálta az Amnestyt. Pokalcsuk azzal vádolta a jogvédő szervezetet, hogy a “papagáj Kreml propagandájával foglalkozik” a vitatott jelentésben, sőt úgy érvelt, hogy aki jelenleg nincs Ukrajnában, az nem értheti, hogy a hadseregük mit miért tesz, tehát nincs joga beleszólni a hadicselekményekbe. Az ukrán jogvédő szerint tehát országa teljesen jogosan sodort veszélybe számtalan civilt, hiszen ez kell ahhoz, hogy megvédjék a hazájukat. Az utolsó ukránig érvelés etalonját adta tehát elő. Az Amnesty azonban továbbra is kiáll a beszámolója mellett.

Az is érdekes a jelentés körül kialakul vitában, hogy bár a 444, Telex és a baloldali orgánumok nagy többsége általában azonnal beszámolt az Amnesty által készített jelentésekről (különösen, ha azok hazánkat bírálják bármilyen kérdésben), az Ukrajnát elítélő dokumentumot valahogy napok óta nem sikerült szemlézniük. A Soros-féle jogvédő szervezet hirtelen pálfordulása tehát egyelőre nem érte el az ingerküszöbüket. Azonban tekintve, hogy a korábban diktatúraként beállított Azerbajdzsán megítélése is gyorsan változott, amint Brüsszel hozzájuk fordult az energiaválság megoldásáért, talán nem kell sokat várnunk arra, hogy a haza “független sajtó” is átértékelje azt, hogy mi az orosz propaganda, és mi nem az.

 

Forrás: Amnesty.org, Index; Fotó: Twitter

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához