2024.április 28.
Valéria, Péter

Egymást követik a botrányok, összeomlik a korrupt és elfogult német közmédia

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
ich habe die wut der leute unterschaetzt bild 1

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Németországban egyre nagyobb port kavar az, hogy a sorozatos botrányok miatt az összeomlás szélére került a német közmédia. Kiderült, hogy az egész rendszer elfogult, korrupt, baloldali terror alatt áll. Mutatjuk a részleteket!

Mint arról az Origo korábban már beszámolt, óriási botrány robbant ki az egyik fő német közszolgálati médiaszövetség, az ARD legfelsőbb vezetősége körül. Az ARD kilenc regionális csatornából áll, egyikük a botrányban érintett Berlin-Brandenburgi Rádió és Televízió (Rundfunk Berlin Brandenburg-RBB), amely a német főváros és az azt körülvevő tartomány közös közszolgálati médiuma. Az ARD-ügyet először a Die Welt foglalta össze, a Die Welt mellett viszont a Business Insider és a Bild oknyomozó újságírói is arról cikkeztek, hogy Patricia Schlesinger, az ARD igazgatója, egyben az RBB vezetője a saját fizetését 16 százalékkal megemelte.

20220901patricia schlesinger
Patricia Schlesinger saját fizetését emelte megForrás: Britta Pedersen/dpa-Zentralbild/dpa

ÍGY ELÉRTE A TISZTELETDÍJA AZ ÉVI 303 EZER EURÓT (KÖZEL 120 MILLIÓ FORINT). HA EZ NEM LENNE ELÉG, AKKOR A FIZETÉSÉN FELÜL MÉG EGY 20 EZER EURÓS (TÖBB MINT 7,8 MILLIÓ FORINT) BÓNUSZT IS INTÉZETT MAGÁNAK. 

Miközben saját fizetését önhatalmúlag megemelte, addig az alkalmazottai fizetését csökkentette.

Fényűző luxus és sofőrszolgálat

A botrányban kiderült az is, hogy Patricia Schlesinger 2017 óta bérelt magának egy 150 000 euró (59 millió forint) értékű autót, amihez „járt” két magánsofőr is. A hivatali autó, illetve a sofőrök költségeit természetesen a Berlin-Brandenburgi Rádió és Televízió fedezte. Sajtóhírek alapján nem csupán a munkahelyére „fuvarozták” az ARD-RBB igazgatóját, hanem

elintézték neki a bevásárlást és még masszázsra is vitték.

Ha ez nem lenne elég,

NYILVÁNOSSÁGRA KERÜLT, HOGY PATRICIA SCHLESINGER FÉRJE, GERHARD SPÖRL NAGYVÁLLALKOZÓ, A BALOLDALI DER SPIEGEL KORÁBBI ÚJSÁGÍRÓJA SZINTÉN IGÉNYBE VETTE A SOFŐRÖK SZOLGÁLTATÁSAIT.

20220901264
Patricia Schlesinger és férje, Gerhard Spörl 2019-ben a Szövetségi SajtóbálonForrás: Berliner Zeitung

Egyébként Schlesinger is dolgozott a nagyobbik német kormánypárthoz, a szociáldemokratákhoz (SPD) közel álló Spiegelnek, 2005 és 2010 között. Patricia Schlesinger 2016 júliusa óta vezette az RBB-t, onnan került 2022 januárjától az ARD élére, de közben előző tisztségét megtartotta.

FELETTÉBB ÉRDEKES EGYBEESÉS, HOGY KÖZVETLENÜL AZUTÁN LETT KÖZSZOLGÁLATI MÉDIAVEZÉR, HOGY A SZOCIÁLDEMOKRATA OLAF SCHOLZ ÁLTAL VEZETETT BALOLDALI KORMÁNYKOALÍCIÓ 2021 DECEMBERÉBEN HATALOMRA KERÜLT.

A férj botránya derült ki először

Tulajdonképpen a médiavezér férje körül robbant ki az első botrány, amikor kiderült, hogy Gerhard Spörl több alkalommal is tanácsadói szerződést kötött a berlini vásárt szervező, 100 százalékban fővárosi tulajdonú céggel, a Messe Berlin GmbH-val. Ez azért gond, mert 

A MESSE BERLIN GMBH FELÜGYELŐBIZOTTSÁGÁNAK AZ ELNÖKE, WOLF-DIETER WOLF EGYBEN AZ RBB IGAZGATÓTANÁCSÁNAK VEZETŐJE, TEHÁT SPÖRL FELESÉGE, PATRICIA SCHLESINGER KÖZELI MUNKATÁRSA.

Magyarán:

AZ ARD-VEZÉR FÉRJE IS KÖZPÉNZRE TETT SZERT.

Fontos kihangsúlyozni, hogy mivel az ARD közszolgálati csatornák konglomerátuma, így a finanszírozása teljes mértékben a német adófizetők zsebéből történik.

A CSATORNA ÉVES KÖLTSÉGVETÉSE MEGKÖZELÍTI A 7 MILLIÁRD EURÓT (KÖZEL 3 EZER MILLIÁRD FORINTOT), AZ ALKALMAZOTTAIK SZÁMA PEDIG 23 EZER KÖRÜL VAN.

Majdnem 300 millióért újíttatta fel az irodáját

A Bild közben nyilvánosságra hozta, hogy Schlesinger mielőtt beköltözött volna a berlini RBB székházába, felújíttatta annak a 13. emeletét, ahol kialakíttatta az irodáját:

kiváló minőségű, úgynevezett ökoparketta padlót rakatott le 17 ezer euróért, masszázsfotelt vásárolt 1300 euróért, egy öntözőrendszerrel ellátott növényfalat is beszerzett 7700 euróért, továbbá dizájnbútorokat vett 60 ezer euróért, többek között Vitra luxusmárkát.

20220901patricia schlesinger1
Patricia Schlesinger luxusirodát alakíttatott ki magának, amelyben masszázsfotel is voltForrás: Pledge Times

A Bild szerint

A NÉMET ADÓFIZETŐK PÉNZÉBŐL TÖRTÉNŐ FELÚJÍTÁS ÖSSZKÖLTSÉGE ELÉRTE A 660 EZER EURÓT (KÖZEL 260 MILLIÓ FORINT).

Végül 

Patricia Schlesinger a botrány hatására augusztus 4-én azonnali hatállyal lemondott az ARD igazgatóságáról, az RBB éléről viszont először nem hajlandó távozni.

A Die Welt cikkének publikálása után néhány órával azonban a Deutschlandfunk rádió arról tudósított, hogy Schlesinger mégis lemondott az RBB vezetéséről, mégpedig azonnali hatállyal.

20220901patricia schlesinger pressefoto portrt intendantin
Saját fizetését megemelte, miközben alkalmazottai juttatását csökkentette Forrás: rbb/Thomas Ernst

Luxus, pénzszórás és végül lebukás

A V4NA nemzetközi hírügynökség már arról tájékoztat, hogy a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) nevű közszolgálati műsorszolgáltató vezetősége körül kirobbant botrány csak a kezdet volt. A nagyrészt ellenőrizetlen műsorszolgáltatók (amelyek éves költségvetése mintegy nyolcmilliárd euró) elleni vádak listája egyre hosszabb és hosszabb. A követhetetlenség és ellenőrizetlenség miatt fordulhatnak elő például a csillagászati fizetések. A jelek szerint a Westdeutscher Rundfunk (WDR) nevű dél-németországi közmédia vezetője, Tom Buhrow évente 413 000 eurót vihet haza, de a többi közszolgáltatónál sem maradnak el a fizetések:

a Südwestrundfunk (SWR) vezetője 361 000 eurót keres, a Bayerischer Rundfunknál pedig 340 000 eurót fizetnek a főnöki székért. A lista végén a Saarländischer Rundfunk “kullog”, ahol a vezető évente “csak” 245 000 eurót kap.

20220901265
Forrás: de.statista.com

Politikai befolyás a közmédiában

A V4NA szerint a közszolgálati műsorszolgáltatás történetének legnagyobb pénzügyi botránya mégsem ez volt, az ugyanis sokkal régebbre nyúlik vissza.

Az ügyben az érintettek hamis számlák segítségével lapátolták ki a pénzt a közszolgálati csatornából mintegy 10 millió eurós kárt okozva ezzel.

Bár az állami semlegesség követelménye központi szerepet játszik a műsorszolgáltatási törvényekben, a politikai befolyás valójában soha nem szűnt meg. 2020 óta összesen kilenc alkalmazott nyújtott be panaszt személyesen a Norddeutscher Rundfunk (NDR) vezetőségének, mert úgy érezték, hogy a közszolgálati műsorszolgáltató egyre inkább a kormány szócsöve lett. Úgy vélték, hogy sokszor el kellett hallgatniuk bizonyos részleteket egy-egy téma során. Az NDR vezetősége ugyanakkor rendre lesöpörte az asztalról ezeket a panaszokat. Sok minden utal arra, hogy a politikai befolyásolásnak ez a formája csupán a jéghegy csúcsa, elég csak a 2009-es “Brender-ügyre” visszaemlékezni.

Roland Koch, Hessen akkori miniszterelnöke a ZDF igazgatótanácsában betöltött hatalmát arra használta fel, hogy megakadályozza Nikolaus Brender főszerkesztő szerződésének meghosszabbítását.

Baloldali befolyás és LMBTQ-lobbi

Nemcsak a pénzügyi botrányok és a politikai befolyás vet sötét árnyékot a közszolgálati műsorszolgáltatásra Németországban, hanem az egyre gyorsabban terjedő genderőrület is. Nemrég arcpirító jelenet zajlott le a ZDF német közszolgálati csatorna egyik műsorában. Andrea Kiewel, a csatorna műsorvezetője egy felkonferálás során látszólag feszülten ügyelt arra, hogy az újfajta genderőrületnek megfelelően használja a különböző névmásokat és kifejezéseket. Egy néző azonban kizökkenthette a műsorvezetőt, amikor odaszólt a tévésnek, mire a nő visszaválaszolt:

Ne pofázzon, muszáj!

Bár a mainzi székhelyű közszolgálati műsorszolgáltató egymásnak ellentmondó kijelentésekkel megpróbálja letagadni a tagadhatatlant, a közönség számára ez egyértelmű jele annak, hogy a Kiewelhez hasonló műsorvezetőket

a csatorna arra kényszeríti, hogy a kamera előtt az újfajta nézetek szerint beszéljenek.

A V4NA szerint óriási botrány volt akkor is, amikor egy tudományos szerzőkből álló csapat egy olyan tanulmányt publikált, amelyben a szakemberek azt bizonyítják, hogy

hogyan szexualizálja és neveli át az ARD és a ZDF a gyerekeket.

A szerzők között olyan tudósok szerepelnek, mint Alexander Korte, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem vezető tanácsadója, aki mintegy húsz éve foglalkozik transzszexuális nemi diszfóriában szenvedő gyermekek kezelésével. Korte számos interjúban figyelmeztetett arra, hogy

a német szövetségi kormány veszélyes javaslatokon dolgozik, amellyel a genderideológiának szeretne megfelelni.

Sok más tudóssal együtt Korte is úgy véli, hogy

a kormány hozzájárul ahhoz, hogy a transzneműség divattá váljon, és a közelmúltban ennek jeleként ugrásszerűen megnőtt azon fiatal lányok száma, akik transzneműként diagnosztizálták magukat.

20220901patricia schlesinger2
Az LMBTQ-lobbi népszerűsítésével vádolják a csatornátForrás: rbb/Oliver Ziebe

Mások is megszólaltak

Éles kritikát fogalmazott meg akkor az Alternative für Deutschland (AfD) jobboldali, ellenzéki párt is. Stephan Brandner helyettes szóvivő szerint

a közszolgálati műsorszolgáltatás hozzájárul ahhoz, hogy olyan ideológiák kerüljenek a gyerekszobákba, amelyeknek ott semmi keresnivalójuk. Ez a transzlobbi szócsöve, amely a gyermekeink szexualizálását és átnevelését szolgálja. A szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy többé már nem hagyhatják, hogy gyermekeik csak úgy aggódás nélkül a tévé előtt üljenek”

– tette hozzá, majd a pártja nevében felszólította a közszolgálati műsorszolgáltatást, hogy térjen vissza az eredeti műsorszolgáltatási megbízatásához.

Forrás:Origó

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához