2024.április 27.
Zita, Mariann, Anasztáz

Egyre több jel utal arra, hogy Putyin hamarosan győzni fog

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Hamarosan vége lesz az ukrajnai háborúnak? Egyre több jel utal arra, hogy a Nyugat feladja a háborút, és megpróbál megegyezni Vlagyimir Putyinnal. Hat jel utal erre.

A katonák még mindig a lövészárkokban fekszenek az 1000 kilométer hosszú front mentén. Még mindig reszketnek, reménykednek és meghalnak a vonal mindkét oldalán.

De van egy jó hír Putyin számára: egyre több jel utal arra, hogy a Nyugat feladja a háborút, és hamarosan megpróbál megegyezni Oroszország uralkodójával. Hat jel mutat arra, hogy Putyin lesz 2024 feltörekvő csillaga, és az egykor ellenállási szelleméért ünnepelt Zelenskij lesz az év vesztese:

1 Ukrajna: A kimerült ország

A megszállt ország nem bírja tovább. Az orosz hadsereg Ukrajna területének 18 százalékát annektálta. Az országon belül 3,7 millió embernek kellett elhagynia ősi szülőföldjét. 6,4 millióan menekültek el az országból, közülük 950 ezren Lengyelországba, több mint egymillióan pedig a Német Szövetségi Köztársaságba.

Összességében a háború eddig mintegy 252 milliárd euróba került a nyugati támogatóknak, ami a német hadsereg éves költségvetésének ötszöröse. Az ukrán kormány most már nagymértékben függ a külföldi segélyektől, hogy háborút folytasson. Ez azt jelenti, hogy az ország katonai vereség nélkül is elveszítette szuverenitásának nagy részét.

2 Oroszország: a nyugati elszigetelődési stratégia kudarcot vallott

Az inváziót követő harmadik évben Oroszország, a háború ellensége, még mindig gazdaságilag életképes. A nyugati szankcióknak rövid távú hatása volt, amit az ellátási láncok átszervezése és a hadigazdaság kiépítése ellensúlyozott. A világ legnagyobb nyersanyaghatalmát nehéz térdre kényszeríteni.

Oroszország politikai és gazdasági partnerekre talált Kínában, Indiában és Törökországban, akik hajlandóak vele tartani, még akkor is, ha a tét nagyobb. Amint az elmúlt három évben világossá vált, a nem nyugati világnak érdeke a hatalmi duopólium visszaállítása.

3 Amerika az első – Ukrajna az utolsó

Az USA-ban olyan irányváltás történt, amely megkérdőjelezi a demokrácia exportját. Joe Biden tüzes beszédei sem változtatnak azon a tényen, hogy a demokratáknak is elment a kedvük a tengerentúli háborúk finanszírozásától. Az Unió helyzetéről szóló beszédében Biden megerősítette, hogy minimalizálja a kockázatot:

“Ukrajnában nincsenek amerikai katonák háborúban. Eltökélt szándékom, hogy ez így is maradjon.”  

4 Scholz: Eddig és ne tovább

A kancellár meghozta döntését. A legutóbbi Taurus-szavazás és a szövetségi kancellárral közvetlen kapcsolatban álló források egyértelművé teszik, hogy Olaf Scholz mentálisan kipipálta az ukrajnai háborút. Nem akarja tovább növelni Németország kockázatát. Nem hajlandó – sem pénzügyileg, sem politikailag – “mindent beleadni. Semmi sem áll távolabb tőle, mint a Bundeswehr akcióba vonulása.

A közvélemény-kutatások arra bátorítják Scholzot, hogy ellenálljon a zöld külügyminiszter és a CDU vezetőségének egy része által gyakorolt nyomásnak. Az SPD mind a kelet-németországi tartományi választásokon, mind a 2025-ös szövetségi választásokon békekancellárként szeretné pozícionálni Scholzot. A Willy Brandt-házban nagynak tartják a “békeügy választási kampánypotenciálját” (FAZ).

5 A konzervatív tábor megosztott

A CDU korábbi vezetője, Armin Laschet, aki jelenleg az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének alelnöke, meglepő módon utódja, Friedrich Merz ellenfeleként tűnt fel. Laschet ugyan elvesztette a Bundestag-választást, de a Merkel-féle CDU feletti befolyását nem. Ezt mondta a hétvégén a pártelnök irányába:

“Véleményem szerint a vitában eltúlozzák a Taurus-szállítmányok jelentőségét a háború menetére nézve (…) Úgy vélem, helyes a kancellár alapvető álláspontja, miszerint óvatosan és körültekintően kell eljárni, hogy ne váljunk a háború részesévé”.    

A mérsékelt konzervatívok a pápa támogatását élvezik. Ferenc azt tanácsolja a kijevi kormányfőnek, hogy rendezett módon vonuljon vissza. Ezt mondta a hétvégén:

“Amikor rájössz, hogy vereséget szenvedtél, hogy a dolgok nem mennek jól, akkor bátran kell tárgyalni. Úgy gondolom, hogy aki felismeri a helyzetet, és bátorságot mutat a fehér zászlóhoz, az az erősebb”.”  

6. A gazdaság az újjáépítés üzletére támaszkodik

Az üzleti szféra szeretné újra normalizálni a kapcsolatokat Oroszországgal, és nagy üzleteket vár Ukrajna újjáépítésében. Befektetők, cégvezérek és egész államok készülnek már egy olyan projektre, amely az Európai Beruházási Bank becslései szerint akár egy billió dollárba is kerülhet magán- és közpénzekből.

Az inflációval kiigazítva Ukrajna újjáépítése ezzel ötször akkora lenne, mint Németország újjáépítése, amelyet az amerikaiak a második világháború után a Marshall-terv révén finanszíroztak. Davosban Selenskyj már találkozott Jamie Dimonnal, a JPMorgan Chase vezérigazgatójával. Ezután munkacsoportok alakultak az újjáépítés finanszírozásának előkészítésére. A Bloomberg tegnap kommentálta:

“A befektetők legalább a 2. világháború óta a legnagyobb szerződéses bónuszra számítanak.”

Következtetés: Putyin elégedett lehet a történelem menetével, ahogyan az ukrajnai inváziója óta alakult. Új szövetségeseket, új nyersanyagvásárlókat és további területeket szerzett. A G20-országok mindegyikében helyet kapott a kabinetasztalnál. Legfontosabb szövetségese: a határozatlan Nyugat, amelynek retorikája soha nem tartott lépést a valósággal.

Mi a reakciód?
👍tetszik
153
👍tetszik
👎nem
1
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
1
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához