2024.július 25.
Kristóf, Jakab
Hírek 🔊

Enged Kijevnek a lengyel vezetés?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
64ba8cbabd0f47a9b77c0d51112d3c3c

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

– Lengyelország tranzitfolyosókat készített elő, amelyeken keresztül Ukrajna exportálhatja gabonáját a rászoruló országokba. Varsó azonban továbbra is érvényben tartja az ukrán gabonafélék importjának tilalmát − erről beszélt Andrzej Duda lengyel elnök a TVP1 lengyel köztelevíziónak vasárnap. Az MTI közlése szerint rámutatott arra, hogy az ukrajnai háború során az ukrán gabonának csak egy kis része jutott el a valóban rászoruló afrikai és ázsiai országokba, miközben például a lengyel piacon teret hódított.

Duda továbbra is helyesnek tartja azt a döntést, hogy betiltják az ukrán gabona és más termékek lengyelországi értékesítését, ám hangsúlyozta: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ukrán gabona tranzitja minél nagyobb legyen. – A gazdálkodóink munkájának köszönhetően önellátók vagyunk, nincs szükségünk Ukrajnából származó gabonára – közölte a lengyel államfő.

– A háború alatti csodálatos termésük nagyon kevés olyan országhoz jutott el, amelynek valóban szüksége lett volna rá. Lengyelország tranzitfolyosókat készített elő, amiknek köszönhetően az ukrán gabona áthaladhat Lengyelországon, és oda szállíthatják, ahova kell − számolt be X- (korábban Twitter) oldalán Duda.

Megpróbálunk segíteni Ukrajnának és azoknak az országoknak, amelyeknek szükségük van a gabonára

− fogalmazott.

Duda pénteken a lengyelországi Poznanban az ukrajnai háború utáni újjáépítésről szóló konferencián „mellékes epizódnak” minősítette a gabona körüli vitát, mert szerinte az nem lesz jelentős hatással a lengyel–ukrán kapcsolatokra.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy szombaton Volodimir Zelenszkij előre be nem jelentett látogatásra érkezett Lengyelországba. Az ukrán elnök önkénteseket tüntetett ki, és köszönetet mondott a lengyel támogatásért, azonban hivatalos programon se vett részt és a lengyel vezetés egyetlen tagját sem kereste fel egy esetleges találkozó miatt. Varsó és Kijev között az elmúlt egy hétben élesedett ki a viszály, miután az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbításáról döntött Lengyelország múlt héten. Válaszul Zelenszkij úgy döntött, bepereli Varsót – noha Lengyelország katonai támogatása rendkívül meghatározó az ukrajnai háborúban és a legtöbb ukrajnai menekültet is Lengyelország fogadta be. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök később bejelentette: leállítja a katonai támogatásokat, mire az ukrán elnök az ENSZ közgyűlésén úgy reagált, aki nem Kijevet támogatja, az Oroszország oldalán áll, amivel megsértette a lengyeleket.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek