2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Ezek a világ legnagyobb fegyvergyártó vállalatai

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
364723 f35

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az első öt természetesen amerikai, az ő nyereségük a háború miatt csillagászati magasságokba fog emelkedni.

Bár a 2022-es teljes összesítés még várat magára, a tavalyi év részletes adatelemzése alapján elkészült a lista azokról a vállalatokról, amelyek a legtöbb fegyvert adják el a világon. A számok már csak azért is döbbenetesek, mert ezekben még nincsenek benne a háború általi pánik-vásárlások – gondoljunk csak a németek fegyverkezési programjára, benne az F–35-ösök nagybevásárlására

A Statista által közreadott ábrán a 2021-es eladások tekintetében az USA fegyvergyártói – az ellátási láncok akadozása ellenére – megint mindent vittek. 

A lista élén a slágernek számító F–35-ösöket gyártó Lockheed Martin áll 60 milliárd dolláros bevétellel, őt követi a Stinger-nagyhatalom Raytheon 41 milliárddal, majd a Boeing és a Northrop Grumman következik, a Big Five sorát pedig a General Dynamics zárja. 

Érdekes, hogy a Northrop a hatszázalékos eladási visszaesés ellenére 30 milliárdos bevételt könyvelt el, a Raytheon mutatója azonban kilenc százalékkal javult – és ez még csak a kezdet, hiszen a vállalat az Ukrajnába juttatott fegyverszállítások egyik főszereplője lett. 

statista
Forrás: Statista

Amire érdemes odafigyelni: a brit BAE Systems mögött két kínai gigász, a Norinco és az AVIC következik a sorban: a két cég összbevétele tavaly már a 40 milliárd dollárt is meghaladta, ezzel pedig nagyon erős globális tényezőnek számítanak. 

Az amúgy is felpörgetett fegyveripar a következő években soha nem látott lehetőségek előtt áll. A legfrissebb példa: az USA három évtized után először mutatott be új stratégiai bombázót. A nukleáris fegyvereket is szállítani képes B–21 Raider várhatóan 2027-ben áll hadrendbe,

a gyártó Northrop Grumman pedig darabonként 700 millió dollárt kap érte.

A vállalat beszállítói közé több száz másik cég tartozik – a Raytheon is a köztük van –, amely egytől egyig zsírosra keresi majd magát a gyártás során.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) szerint a világ 100 legnagyobb fegyvergyártó vállalatának eladásai 1,9 százalékkal, 592 milliárd dollárra (ez a mai árfolyamon mintegy 224 ezer milliárd forint, ami a magyar költségvetési bevételek közel kilencszerese) nőttek 2021-ben.

Forrás:Mandiner, Fotó: F–35 Lightening II (MTI/EPA/Rex C. Curry)

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. Teljesen egyértelmű, hogy kik állnak az ukrajnai háború mögött.

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához