2024.április 26.
Márk, Ányos

Fejlemény a Ryanair-ügyben: 300 millió forintot kell fizetnie a légitársaságnak

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
20210526horizontal airline plane airport tarmacadam1

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A renitens ír fapados légiközlekedési vállalat azzal várt hírhedté június elején, hogy a rá kirótt extraprofit-adót szabályellenes és etikátlan módon áthárította a fogyasztókra. A plusz összeget azonban nem csak az adó bejelentését követően jegyet váltókkal fizettette ki, hanem azokkal is, akik bár korábban vásárolták meg jegyügyet, az július 1-ét, avagy a különadó hatályba lépését követő időpontra szólt. Varga Judit igazságügyi miniszter most beszámolt róla, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság büntetést rótt ki a Ryanair-re.

Korábban számos probléma volt a légitársasággal, elég csak feleleveníteni egyet abból a rengeteg hírből, amelyek arról számoltak be, hogy a Ryanair a járatát törölve bármiféle információ vagy segítségnyújtás nélkül hagyta ott utasait egy európai város repterén. A nyár elején történt etikátlan incidenst aztán nyomdafestéket nem tűrő közleménykkel és nyílt levelekkel koronázta meg a légitársaság vezetője.

Fogyasztóvédelmi kihágást találtak

Varga Judit magyar igazságügyi miniszter augusztus 8-án Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy új fejlemények vannak a Ryanair-ügyben. Mint írja, még június 10-én Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indított a Ryanair-DAC légitársasággal szemben az extraprofit-különadó áthárítása témájában. Szakmai irányító szervként az Igazságügyi Minisztérium végigkövette a vizsgálatot, melynek végén a fogyasztóvédelmi hatóság a mai napon jogsértést állapított meg, ugyanis a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat.

Mindezek alapján pedig 300 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki az ír légiközlekedési vállalatra.

Varga Judit hozzátette, hogy ahogyan a Kormány megígérte, meg fogják védeni a magyar embereket és az extraprofit-különadó áthárítása esetén minden esetben fogyasztóvédelmi vizsgálatot fognak indítani. Az igazságügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy a  háborús infláció és a háborús gazdasági helyzet megköveteli, hogy amelyik multicég extra profitra tesz szert, az vegye ki a részét a rezsivédelem és a honvédelem költségeiből.
„Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak. Az extraprofit-különadó megkerülését vagy áthárítását fogyasztóvédelmi vizsgálattal és bírsággal fogjuk büntetni a továbbiakban is!”

– zárta bejegyzését a miniszterasszony.

 

 

 

 

Kiemelet képünkön a Rayanair egyik repülőgépe. Forrás: Origo

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához