2024.április 29.
Péter, Katalin, Roberta

Felesleges dolgok siratása – Mit mond a Jelenések könyve 17-18. fejezete?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
hitéleti cikksorozat 1200

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A 17. fejezet a nagy kéjnő bemutatásával kezdődik. Pontosabban a nagy kéjnő bukásának bemutatásával. Utána következik egy magyarázat, amitől minden bonyolulttá válik. A megértésben viszont éppen az segíthet, ha nem próbálunk minden részletet megjegyezni csak magunkban összefoglaljuk egy mondatban, hogy voltak és lesznek is királyok, de a magyarázó azt mondja Jánosnak, s általa nekünk, hogy „Az asszony, akit láttál, az a nagy város, amely a föld királyain uralkodik.” (Jel 17,18) Mit jelent ez? Hogyan uralkodhat a királyok felett egy város? Azt a történelmi tapasztalatot sugallja a szerző, hogy minden király mögött kell lennie egy őt megtartó érdekszövetségnek? Vagy hogy strukturális bűnök tartják fönn a gonosz uralkodókat? Nem anakronizmus ilyeneket belelátni egy ókori szövegbe? Akárhogy is van, annyit mondhatunk, amit a kéjnőről szó szerint ír az apostol, hogy a kéjnő a föld kicsapongóinak anyja. A kicsapongás lehet, hogy nem társadalmi szintű cselekedet, de ha a királyok gyakorolják, akkor egész népekre lehet káros hatással. De nem minden rétegre egyformán.

Kik siratják a gonosz nőt?

A Jelenések könyve 18. fejezete 4 részre oszlik. Az első szövegegység Babilon bukását hirdeti meg. A második szövegegység a világból való kivonulásra próbálja indítani a keresztényeket. A harmadik szövegegység királyok, a negyedik a kereskedők gyásza. Az ötödik rész arról szól, hogy úgy vetik majd el Babilont, mint a vízbe vetnek egy követ. S vajon a kő csobbanásának hangjától miért éppen a kereskedők rettegnek leginkább? Ők a társadalomnak azon rétege, amelyet a kéjnő bukása legfájóbban érint? Igen és nem. Miért?

Vegyünk észre valamit! A Jelenések könyvének kereskedői nem átlagos kereskedők, sokkal több luxuscikket kínálnak, mint létfontosságú terméket. A kéjnő vesztekor szenvednek, mert nem veszik tőlük többé „…az arany­ és ezüstárut, a drágakövet és gyöngyöket, a patyolatot, bíbort, selymet és karmazsint, a sokféle tujafát és elefántcsont csecsebecsét, az értékes fából, bronzból, vasból és márványból készült mindenféle edényt, 13a fahéjat és balzsamot, az illatszert, mirhát és tömjént, a bort és olajat, a lisztlángot és búzát, a barmokat, juhokat és lovakat, a kocsikat s a rabszolgák testét és lelkét. 14Az érett gyümölcs, amelyre lelkedben vágyódtál, elfonnyadt. Minden fény és pompa odavan, és nyomuk sem lesz többé. 15A kereskedők, akik meggazdagodtak belőle, gyötrelmeitől való félelmükben távol tőle megállnak, siránkoznak és jajgatnak: 16„Jaj, jaj, te nagy város! Patyolatba, bíborba és skarlátba öltöztél, arannyal, drágakővel és gyönggyel voltál ékes.” (Jel 17, 12-16.) És ennek a résznek így, egy máig érvényes üzenete van.

Miből gazdagodnak jobban?

A nyüzsgés és a termékek fölsorolása a modern emberben a tőzsdei tolongás hangulatát hozza elő. A teljesen felesleges luxuscikkek említéséről pedig bátran asszociálhatunk a derivatívák forgalmára. Ezek olyan pénzügyi termékek, amelyekkel spekulálni szoktak, s amelyek piaca nincs megregulázva. Ezen a piacon fogadásokat is lehet kötni. És nagy bankok megtették azt, hogy saját hitelcsomagjaik bedőlésére fogadtak. Először emberek fölvettek lakáshiteleket. Utána ezeket egy nagy hitelcsomagba tették a bankok, majd sok hitelt így egyben eladtak. És minden dőlt, amikor a hitelt felvevők már nem tudták törleszteni a részleteket.

Én azt mondom, hogy a nagy Babilon és a kéjnő korunkban nyugodtan megfeleltethető a bankszektornak. Bár senki sem tudja, hogy mikor lesz a világvége, de abban biztos vagyok, hogy a pénzvilág emberei még az én életemben el fogják mondani, hogy „Jaj, jaj nekünk!” Hogy ez majd az emberi szabadság kiteljesedésével jár, azt csak remélni tudom. (Folytatjuk!)

Rákóczi Piroska

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek