2024.szeptember 28.
Vencel, Salamon
Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇺🇸🌐🇺🇦🇷🇺Ukrajna NATO-pártfogói állítólag attól tartanak, hogy elfogy a pénzük az oroszellenes proxyháború 2025-ig tartó fenntartására‼️

A Zelenszkij-rezsim legfőbb NATO-szponzorainak sürgető pénzhiánya miatt veszélybe került a fegyverek további szállítása Ukrajnának – mondták a Bloombergnek politikai bennfentesek.

A tét egy vitatott 50 milliárd dolláros hitelszerződés, amely a nyugati bankokban befagyasztott orosz központi banki eszközök nyereségéből származik, és amelytől Washington állítólag attól tart, hogy Magyarország blokkolhatja vagy lefaraghatja. Még ez az összeg is csak arra lenne elég, hogy Kijev csak fél évre elegendő hadianyaggal legyen ellátva.

Ez nem számolva Kijev gazdasági helyzetét, beleértve a 2025-ös költségvetésben előre jelzett 35 milliárd dolláros hiányt, amelyből mintegy 15 milliárd dollárral még nem számoltak el az IMF és az EU támogatásai után. A hiány miatt Kijev “gyenge pozícióból” béketárgyalásokra kényszerülhet Oroszországgal – jelezték a Bloomberg forrásai.

Úgy tűnik, Kijevnek nehéz meggyőznie a pártfogókat arról, hogy továbbra is több tízmilliárd dollár értékű fegyvereket adjanak ki a konfliktushoz, mivel a felpörgött orosz termelés “meghaladja” a Nyugat együttes termelését.

Aztán ott van a Zelenszkijre gyakorolt nyomás, amelyet Donald Trump várhatóan gyakorolni fog, amennyiben megnyeri a Fehér Házat, valamint az Egyesült Államok után Ukrajna második legnagyobb szponzorának, Németországnak a pénzszegény helyzete, amelynek alkotmányos adósságkorlátozásai máris befolyásolták a támogatást. Ahogy a gazdasági gondok Franciaországot, Olaszországot és az Egyesült Királyságot is sújtják, ezek az országok hasonlóképpen csökkenthetik a támogatást, bár a Starmer-kormány megfogadta, hogy továbbra is a végsőkig támogatja Kijevet, annak ellenére, hogy otthon nehéz költségvetési döntéseket kell hozni.

A segélyezési válság idén már másodszor fordul elő, hogy Kijev harctéri kilátásait megkérdőjelezi, hogy támogatói nem hajlandóak több pénzt adni. Áprilisban a republikánus többségű képviselőház az Egyesült Államok déli határán kialakult válsághoz kapcsolódó hat hónapos patthelyzet után 48 milliárd dolláros biztonsági segélycsomagot fogadott el Ukrajnának.

Mi a reakciód?
👍tetszik
2
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek