2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Gendertanokat is terjeszhet a CEU a Brüsszelből érkező milliárdokból

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
colorlogogender2

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Magyarországnak szánt brüsszeli pénzek közötti vitában eddig nem sokat, vagy egyáltalán nem beszélt/írt a média arról, hogy az európai uniós támogatások egyik legnagyobb haszonélvezője a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem, a CEU. Az alábbi elemzésben azt mutatjuk be, hogy miképp fölözi le Soros egyeteme a magyar felsőoktatásra, kutatásra és innovációra szánt uniós forrásokat. Milyen „kutatásokat” végeznek milliárdos tételekért Brüsszelnek.

Az Erasmus mellett van az Uniónak egy másik nagy horderejű projektje, az úgynevezett Horizont Európa, amely az Európai Unió innováció és kutatási programja.  

Eddig kevés szó esett erről a programról, pedig ez az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikájának a legmaghatározóbb eleme. 2014-2020 között minden eddiginél nagyobb, közel 79 milliárd eurós költségvetésselgazdálkodott. A program a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére. Csak, hogy értsük milyen mértékű is ez a program, a most futó költségvetési ciklusban 30 százalékkal megemelték a költségvetését, amely így 95 milliárd euróra emelkedett. Hogy ez mekkora összeg? Magyarország GDP-je 2021-ben 153 milliárd euró volt. Tehát, aki hozzáfér ezekhez a támogatásokhoz az lényegében végtelen pénzösszeggel gazdálkodhat.

Természetesen ezekre a pénzekre egyetemek, kutatóintézetek, inkubátorházak, alapítványok pályázhatnak. A Horizont 2020 program kiválósági alapon, nemzetközi versenyben, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat jelent. A pályázatok brüsszeli elbírálásánál döntő szempont a kiválóság, a magas szakmai szintű és jól menedzselt konzorcium, illetve az uniós szinten is mérhető hatás.

Maga a program leírása is rettentően szakmai, hiszen itt elviekben egy olyan pályázati lehetőségről van szó, amely ténylegesen javítani akarja az Unió versenyképességét, tudásbázisát.

A brüsszeli döntéshozók szerint a program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek.

De a valóságban más a helyzet. A 2014-2020-as Horizont program keretében Magyarországra érkező EU-s kutatási pénzek nagyrésze a Soros-féle CEU-nak ment és a fenti kutatási kiírásoknak alig-alig megfelelő tanulmányok garmadáit találtuk.

Ha megnézzük a támogatottak listáját, akkor az a következőképpen néz ki:

– 2014 és 2020 között 22 millió eurót – messze a legtöbbet – a Közép-Európai Egyetem (a CEU) kapta.

– Őt követi a valóban szakmai kutatásokkal foglalkozó Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, aki már csak 18 millió eurót kapott.

– Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatban működő – Kísérleti Orvostudományi Intézethez már csak 17 millió euró, míg Semmelweis Egyetem csak 6 millió eurót kapott.

16772269189218612 original

Pedig mondani sem kell, a CEU-n kívül mindhárom másik intézet vagy komoly orvostudományi, vagy technológiai kutatásokkal foglalkozik, amely sokkal inkább előrevisz az Európai Uniót a versenyképesség, az innováció tekintetében, mint Soros egyeteme.

Ha már a mi adónkból is az Európai Unió úgy döntött, hogy kitömi Soros egyetemét megnéztük, hogy pontosan mire, milyen kutatásokra is ment el a pénz. Igazából arra voltunk kíváncsiak, hogy Sorosék mivel járultak vajon hozzá Európa versenyképességéhez.

Az átláthatóságért oly nagyon aggódó, de korrupciós botrányokban fulladozó Brüsszel egyik weboldalán sem találtuk meg az összes projektet amire pénzt adtak, ezért a CEU-n próbáltuk meg kideríteni.

Ott már nagyobb sikerrel jártunk, és megtudtuk, hogy mire megy el ez a 22 millió euró, ami nagyjából 8,4 milliárd forint. Sajnos pontos összegeket itt sem találtunk, de a kutatások nevei és témái önmagukért beszélnek. Arról már nem is beszélve, hogy amikor ezeket a kutatásokat olvastuk, illetve a benne részt vevő „kutatókat” vizsgáltuk nemegyszer arra a következtetésre is juthattunk volna, hogy a CEU pénzlenyúlásra használja ezt az egész programot, amelyen keresztül fizetik a saját embereiket.

Merthogy a CEU-n milliárdos brüsszeli támogatásért többek között kutatták, hogy:

– miképp lehet rugalmasságot kiépíteni egy társadalomban az erőszakos szélsőségekkel és a polarizációval szemben.

A projektleírásból az derül ki, hogy ez a CEU-nak egy már folyamatban lévő kutatása, a már meglévő szakirodalmat dolgozza fel és többek között olyanokra vállalkoznak, hogy workshopokat fejlesztenek ki, majd digitális fórumokat szerveznek számos érintett részvételével, és még egy „a polarizáció megállítására és az ellenálló képesség kiépítésére irányuló művészeti alapú közösségi beavatkozásokat” is bemutatnak.

Elsőre, másodjára és harmadjára is elég nagy bullshitnekhangzik, de menjünk tovább.

A következő kutatás, amit szintén Brüsszelből fizettek, az azt vizsgálta, hogy miképp lehet előmozdítani az egyenlőséget a kutatásban és a tudományos életben. Ezt a kutatást a Gender Tanszék vitte, és a sztálini 5 éves tervekre hajazó szóhasználattal operálnak már a projektleírásban is, amelyben kijelentik, hogy a fő céljuk a „teljes értékű nemek közötti egyenlőségi terv (GEP) megvalósítása”. Az sajnos nem derül ki, hogy pontosan mit is jelent a „nemek közti egyenlőségi terv” de a Gender Tanszék kapott másik kutatásra is támogatást.

16772274435431786 original

Megnéztük ezeket a támogatásokat és azt találtuk, hogy a kutatók, a témák szinte azonosak. Arra jutottunk, hogy ugyanazok, kutatják szinte ugyanazt, Uniós pénzből hosszú éveken keresztül.

Találtunk olyan kutatásokat is, amelyet a CEU Demokrácia Intézete, a Politikatudományi Tanszék készített az EU-s pénzért. Itt az egyik konkrétan azt vizsgálja, hogy milyenek is az „újautoritarizmusok Európában” és mi ezekre a liberális demokratikus válasz. Ennek a projektnek van két olyan kutatója is, Egyedi Zsolt és a CEU volt rektora Michael Ignatieff, aki már többször kritizálta a kormányt.

De 230 ezer eurót kapott a CEU például arra, hogy tanulmányozza a „szélsőjobboldaliakat” Európában. Itt egy nagyon érdekes és a valóságtól teljesen elrugaszkodott projektleírást is sikerült összehozniuk Soroséknak. Azt írják, hogy „az Európai Unió (EU) magas szintű biztonsági fenyegetéssel néz szembe a szélsőjobboldal újbóli megjelenése miatt, amit a szélsőjobboldali erőszak közelmúltban történő jelentős növekedése jelez.” Ez külön elgondolkodtató, a sok muszlim terrortámadás és a napokban történt ANTIFA támadások után.

Végig mentünk az összes olyan programon, amely nyilvános adatbázisban elérhető, és amelyikre a CEU az EU-tól támogatást kapott és pár kivételtől eltekintve azt láttuk, hogy az Európai Unió előszeretettel öl pénzt – Magyarországon a legtöbbet – olyan kutatásokba, amelyek nemhogy nem viszik előre az Uniót, hanem épp egy vágyvezérelt politikai narratíva építését szolgálják csak.

Miközben Brüsszel magyar diákoknak folyósítandó ösztöndíjakat akar visszatartani milliárdos tételben utal a CEU-nak olyan kutatásokra, amelyek azt kutatják, hogy a kutatók között miképp lehet több nő, ahelyett, hogy magyar felsőoktatásban részesülő nőknek adnának támogatást.

2019-ben a CEU kutatóinak 24 kutatását az EU finanszírozta.Csak abban a tanévben több mint 50 pályázatot nyújtottak be a CEU oktatói a Horizont 2020 új uniós finanszírozási szakaszára. Brüsszelen kívül olyan szervezetek is finanszírozzák a CEU-t, mint, az Egyesült Államok külügyminisztériuma vagy éppen az USAID.

A fenti esetből is jól látszik, hogy Soros nemcsak Amerikába, de Brüsszelbe is nagy beágyazottsággal bír. Egy egyész Uniós programot állított a saját egyeteme szolgálatába, ahol aztán a valósággal köszönő viszonyban sem lévő kutatásokra folynak el milliárdok.

Forrás:Tűzfalcsoport

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához