2024.május 30.
Magdolna, Magda, Ervin, Léna

Háborús helyzet alakult ki a magyar határ közvetlen közelében + videók

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
4e67d34845eb41709a1f6ece075e5e4d

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Egyes források szerint a hivatalos közlésnél jóval nagyobb leszámolás történt a magyar–szerb határ mentén múlt szombaton. A hivatalos adatok szerint három migránsnak esett bántódása, ezzel szemben a Magyar Nemzet úgy tudja, hogy ennél jóval több illegális bevándorló sérült meg az összetűzésben.

72a19dadbe03406b9a5b5a01ca21b81e
Horgásztó a magyar határ közelében, Szabadkától északra Fotó: Magyar Nemzet

A szabadkaiak elmondása szerint a helyi erdő közelében lévő horgásztónál éppen pecaversenyt tartottak szombat délután, amikor is az embercsempészek lőfegyverrel kezdtek tüzelni egymásra. Erről videó is készült.

Az egyik szemtanú a neve elhallgatását kérve azt nyilatkozta a lapunknak, hogy miközben a horgászbotot tartotta, arra lett figyelmes, hogy valami elsüvít a feje felett. Ezt követően, mikor felocsúdtak, hogy golyók repkednek mellettük, pánik lett úrrá a helyszínen. A versenyzők a földre fekve próbálták védeni a testüket, állítólag az egyik felállított sátort is átlyukasztotta egy eltévedt golyó.

Csakis a szerencsének köszönhető, hogy a helyi lakosok közül senki nem sérült meg. Nagyon féltünk. Csak kevésen múlt az életünk

 – tette hozzá az egyik résztvevő, aki neve elhallgatását kérte a szerkesztőségünktől.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a sebesültek száma is jóval több lehetett annál, mint amit a helyi hivatalos szervek közzétettek. Állítólag több órán keresztül lehetett hallani a sorozatlövéseket az erdő mélyéről. Az észak-vajdasági város egy másik lakosa pedig azt mondta, hogy legalább hat mentőautót látott az erdő felé tartani.

Amennyiben csak három sérült volt, akkor miért ment hat mentőautó?

− kérdezte az egyik szabadkai nő. A helyiek több történetet is tudnak, de kérésünk ellenére nem merik vállalni, hogy kamerába is elmondják, mert, mint mondják, félnek a következményektől. Azt sem értik, miért „finomkodik” a hivatalos tájékoztatás. 

Ezzel akarnak megkímélni minket? Felesleges, mindenki tudja, mi történik, mindenkinek van egy erdész, orvos vagy mentős ismerőse, aki látta, mi történik

 – mondja felháborodva egyikük.

57a47f9bfc4d44bda9d172972c1c1481
Migránsok Szabadkán Fotó: Magyar Nemzet

A szabadkaiak félnek, s nemcsak az erdő mentén, hanem a város egyéb pontjain is. Az illegális bevándorlók most már szinte bárhol előfordulhatnak, a központban, a játszótereken, a befogadóközpont környékén, a bevásárlóközpontoknál, de sokszor látni őket az autóbusz-állomás környékén is. A dél felől érkező buszokról sokszor több tucat migráns száll le, akik azonnal a magyar határ felé veszik az irányt.

e5136aacb475447998e01903de639db0
Magyar–szerb határ Szabadkától északra Fotó: Magyar Nemzet

A tehetősebbek taxikkal, a többiek gyalog indulnak az erdő felé. Késő délutánonként szinte egymást érik a taxik az erdő felé. Ezek a járművek tömve vannak az illegális bevándorlókkal.

a09df62d814c407d804f6de913ec9e36
Taxisok a szabadkai erdőben Fotó: Magyar Nemzet

A buszállomás környékén korábban több probléma is volt, jelenleg azonban ezen a területen nyugalom tapasztalható.

09b64746b1074c218024f5db550768bd
Szabadkai buszállomás Fotó: Magyar Nemzet

Barta Vida is ott lakik. Onnan csak pár kilométerre van a migránsoknak létrehozott befogadóközpont. Kérdésünkre azt mondta, hogy ő is hallott arról, hogy a város Makkhetes részén összetűzések voltak, a sérültek számáról azonban csak a hivatalos tájékoztatás alapján szerzett tudomást.

Sorozatlövések voltak. Ezt hallottam. Három személy sérült meg, akiket kórházban gondoznak. Itt a buszállomás környékén jelenleg nincs velük probléma, mert itt van a rendőrség. Ahogy megérkezik a busz Nisből vagy Belgrádból, azonnal szállítják őket tovább a befogadóközpontba. Nincs esélyük, hogy továbbmenjenek

 – húzta alá a szabadkai lakos.

Megerősítették a rendőri jelenlétet az észak-bácskai városban, írta a Facebook-oldalán Bojan Soralov. A helyi körzetvezető a posztjában úgy fogalmazott: a belügyminisztérium munkatársai járőröznek a város különböző pontjain, de ellenőrzik a határövezetet a közeli falvakban, így Hajdújáráson és Kelebián is.

Ez nyilvánvalóan az említett területen a migránsok visszaszorítása mellett az embercsempészek lázadását is kiváltotta, ennek részeként a bandák egyre többet használnak lőfegyvert

− írja Soralov. Így volt ez a múlt szombaton is, amikor délután lövöldözésbe kezdtek a bűnbandák – tette hozzá.

A körzetvezető kiemelte: a továbbiakban is mindent megtesznek a hatóságok, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlókat, hogy a határövezetbe jussanak, s a sátortáboraikat is megszüntetik.

Szemmel látható, hogy a migránsok egyre idegesebbek, amiért nem engedjük meg nekik, hogy a Szabadka környéki erdőkben bujkáljanak

− hangsúlyozta a közösségi oldalán Bojan Soralov, aki leszögezte azt is, hogy tavalyhoz képest ugyan csökkent az illegális bevándorlók száma, viszont egyre türelmetlenebbek is.

Zéró toleranciát várok el mindenkivel szemben, aki megsérti Szerbia törvényét. Polgáraink biztonsága az első! 

− írta a Facebookon Soralov.

Konkrét intézkedéseket is tesznek a rendőrök, hogy visszaszorítsák a taxisokat. Mint a körzetvezető fogalmazott: nappal, este és éjszaka is ellenőrző pontok lesznek az úton Zombortól Szabadkáig. Bojan Soralov arra szólította fel a taxisokat, hogy hagyják abba a migránsok szállítását a szabadkai erdőbe.

Ennek ellenére a közösségi médiában a helyi lakosok arról számolnak be, hogy nem sokat javul a helyzet. Az erdő felől folyamatosan hallani a lövöldözéseket, melyekről videó is készült.

A Makkhetes és lakói csoportba felöltött videókon és fotókon az látszik, hogy a zombori rendszámú taxisok folyamatosan szállítják a határkerítés felé az illegális bevándorlókat, miközben rendőri egységeket nemigen látni.

Szabadka központjában is szabadon sétálgatnak a migránsok. A Magyar Nemzet videóján jól látszik és hallatszik, ahogy egy illegális bevándorló gyakorlatilag kiabál a telefonba, s így sétál át a belvároson a színház előtt.

b352024893074096a8f46f7659028bb2
Szabadkai erdő Fotó: Magyar Nemzet

A helyiek elkeseredettek. Azt mondták, magukra hagyták őket, a taxisok pedig feltalálják magukat. Amennyiben az egyik helyszínen rendőrök vannak, akkor más, kisebb utcát keresnek, s azon szállítják a migránsokat az erdőbe, akik onnan a határkerítés és az Európai Unió felé veszik az irányt.

Forrás: Magyar Nemzet, Borítókép: Migránsok Szabadkán (Fotó: Magyar Nemzet)

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

2 válasz

  1. Erről a problémáról 2015 óta beszélünk. Azóta a helyzet csak romlott. Megjelentek a fegyverek , Javelin még nincs de ez csak idő kérdése. . Sok helyen feltettem már a kérdést de senkitől válasz erre nem érkezett. Ha én lennék Szerbia hatalmassága ez a probléma már nem létezne. Fel nem foghatom ép ésszel, hogy egy szuverén állam / ráadásul nem EU, bár mindegy is / hogyan tűrhet meg ilyen fegyveres illegális bűnözőket a területén. Döbbenet. Ezek nem is léteznek valójában. Van egy mobiltelefonjuk és ennyi. Útlevél nincs, v bármi okmány , név hamis ennyi. Talán egy hitelkártya. Ha a mobilt / kártyát ? / elvesszük ,ezeket pedig eltüntetjük v / persze a háttérben és csendben/ mégis ki a francnak hiányoznának ? Egymást is ölik. Most komolyan. Ahogyan írtam, nem is léteznek hivatalosan . Nőjünk már fel! Ez szép szóval, meg ide-oda szállítgatással nem fog menni. Viszont miattuk ártatlan lakosok szenvednek. Az ő jogaikkal mi van ? Ki védi meg őket? Kár, hogy nem szerveződnek meg maguktól, mert egy dolog biztos. A hivatalos szervektől segítséget nem fognak kapni. Vagy maguk v senki más. / ez egyébként egész nyugatra érvényes/ Ezt látjuk .A milliós kérdés az, hogy a szerbek ezt miért hagyják, és nem tesznek semmit ez ellen ???????? Bűnözőkkel szemben bűnözői módszerek kellenek. Háború van. Vagy ők v mi. Velük szemben csak a DS módszere működik. Uazt kell csinálni csak fordítva. Csak az erőből értenek. Az álszenteskedésből meg elegem van, ahogyan a semmittevésből is 2015 óta. Állítólag jóban vunk a szerbekkel. Ehhez képest hagyják, hogy a határnál, ill más városokban is ezek a bűnözők randalírozzanak. A saját hazájukban .MIÉRT ??????????????????

  2. Lehet, más lenne a helyzet, ha nem élnének a Délvidéken magyarok, csak szerbek. Akkor biztos tennének valamit.

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához