2024.május 21.
Konstantin, András

Hans-Georg Maaßen: Sok német csodálja Orbán Viktort

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
769779 hans georg maassen

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A volt német kémfőnök számára egy magyarországi utazás út a normalitásba, Angela Merkel pedig sosem volt konzervatív.

Nagyinterjút adott a Budapester Zeitung főszerkesztőjének, Jan Mainkának Hans-Georg Maaßen CDU-s expolitikus, aki 2012-2018 között Németország belföldi hírszerzését, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatalt (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) vezette, amíg politikai okokból, többek között migrációellenes nyilatkozatai miatt kényszernyugdíjazásra nem került.

Magyarországról

Mainka, aki nemrég kezdte cikksorozatát a Magyarországra kivándorló németekről, hazánkkal kezdte Maaßennel készített interjúját. Kérdésére a volt kémfőnök elmondja: „Szeretem az országot, történelmét és a magyarok két lábbal a földön álló, realista, hagyománytudatos életmódját. Most még inkább, mint korábban, mert az a benyomásom, hogy

a magyarok a legtöbb EU-tagállam polgáraival ellentétben ellenállnak a baloldali ideologizációnak és fanatizációnak.”

Ennél azonban tovább is megy: „Számomra egy magyarországi utazás út a normalitásba, ahol nem kényszerítenek rá, hogy azt higgyem, több nem van kettőnél” – így Maaßen, aki azt gondolja, „Magyarország sok kivándorlást fontolgató német számára izgalmas kivándorlási helyszín a magyar kormány stabil politikája, a Németországhoz való földrajzi és kulturális közelség, illetve a magas életszínvonal miatt.”

A német emigrációról azt mondja, „a múlt évben becslések szerint összesen 150 ezer német vándorolt ki, mert elnyomónak találták Németország politikai és gazdasági viszonyait, és ezekkel nem akarták már terhelni sem magukat, sem gyermekeiket. Ők túlnyomórészt magasan kvalifikált vagy jómódú emberek, esetleg politikai disszidensek”. Ez szerinte erős kontrasztban áll a Németországban bevándorlókkal, akik „elsősorban alulkvalifikált menedékkérők muszlim országokból, akiknek kulturális illeszkedése és társadalmi hozzáadott értéke több mint kérdéses.”

A magyar EU-s vitákról

A BfV volt vezetője szerint Magyarország nem elég agresszív az európai intézményekkel folytatott vitáiban. „Magyarországnak szem előtt kellene tartania, hogy hihetetlenül sok olyan német van, aki Orbán miniszterelnök tiszta, konzervatív és valóságkövető politikáját csodálják, és erősebb szerepet szeretnének Magyarországnak a zöld-woke ideológia elleni európai harcban. Néhányak kifejezetten politikai világítótoronynak tartják Magyarországot a politikai őrület és valóságtagadás tengerében” – így Maaßen, aki szerint a komplett EU-s konfliktushalmaz „leszámolás a politikai ellenséggel”, és „semmi köze nincs a szabadelvű demokrácia vagy egy szabadelvű Európa alapgondolatával, a politikai baloldal technikáiról van szó a nem kedvelt emberek vagy politikai pozíciók elhallgttatása céljából”. Úgy gondolja,

„momentán a magyar kormány az én szememben még túlságosan defenzívában van.”

A német jobboldalról

Maaßen egyetért Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentésével, mely szerint a CDU ma baloldali párt, s azt mondja, „hasonlókat el lehet mondani a CSU-ról is”. Úgy véli, „Merkel asszonynak, aki soha nem volt konzervatív, sikerült az a mutatvány, hogy baloldali pártot csináljon a valaha konzervatív CSU-ból azáltal, hogy a CDU-ban személyi kulcspozíciókat politikai baloldaliakkal vagy opportunistákkal töltött be, majd a CDU-t a program szempontjából a Zöldekhez vezette közelebb”.

Németország jövőjét ennek ellenére a konzervativizmusban látja. „Németország jövője vagy polgári-konzervatív lesz, vagy nem lesz jó jövője” – vallja Maaßen. Úgy gondolja, a jobboldalnak taktikai tekintetben fel kell végre nőnie: amit velük művelnek, az

„klasszikus szocialista leszámolás egy kommunista párt tankönyvéből”,

melynek keretében „a polgáriakat nácikként, fasisztákként, konteósként járatják le, a politikai, társadalmi, részben a gazdasági életből kiszorítják őket, és kapcsolati tilalmakat léptetnek életbe: aki olyasvalakivel beszél, aki ki van zárva, azt szintén kizárják.”

Németország külpolitikájáról

Maaßen kifejezetten elégedetlen Németország Ukrajna-politikájával, úgy véli, azok köszönő viszonyban sincsenek a német érdekekkel. „A német politikusokat azért választotta a nép,

hogy német érdekeket képviseljenek, nem az USA vagy a Zelenszkij-rezsim érdekeit.

Sajnos úgy tűnik, a CDU-vezetés egyes részei ezt máshogy látják. Ezt arra vezetem vissza, hogy a CDU meghatározó vezető személyiségei erősen a transzatlanti viszonyrendszerben szocializálódtak, és nem tudják – vagy nem akarják – elképzelni, hogy a német és európai érdekek nem fedik egymást mindig Washingtonéival” – mondja a volt kémfőnök.

Lesújtó véleménnyel van az Európai Unió helyzetéről is. Úgy fogalmaz, „az Európai Unió projekt meglátásom szerint kudarc előtt áll, mert ideologizálták, és már nem a nemzetállamok érdekeit képviseli, hanem egy bürokratikus elitét. A valóban szuverén nemzetállamok Európájára van szükségünk, amelyek leginkább a saját érdekeikre szorítkoznak, majd ezeket kifejezésre juttatják az európai szintű együttműködésben is”.

Hans-Georg Maaßennel nemrégiben lapunk is interjúzott.

Forrás:Mandiner, Nyitókép: Ficsor Márton

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek