2024.május 14.
Szervác, Imola, Imelda

Írország lépést tett az eutanázia engedélyezése felé

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Írországban az Orvosi Tanács útmutatójából eltávolították azon passzust, amely eddig tiltotta a betegek orvosok általi aktív megölését, ezzel védelmet nyújtva az eutanázia gyakorlatával szemben.

Negatív fordulat következett be Írországban azzal, hogy az Ír Orvosi Tanács útmutatójából eltávolították azon passzust, amely eddig tiltotta a betegek orvosok általi aktív megölését, ezzel védelmet nyújtva az eutanázia gyakorlatával szemben – jelentette a liveaction.org. Január elsejével ugyanis életbe lépett a tanács orvosoknak szóló új szakmai magatartási és etikai útmutatója, amely immár nem tiltja a betegek orvosok általi aktív megölését. Az orvosi tanács az ír orvosokat, több mint 21 ezer orvost szabályoz az Ír Köztársaságban. Hivatalos honlapjuk tanúsága szerint „a Tanács célja a lakosság védelme azáltal, hogy elősegíti és biztosítja a magas színvonalú szakmai magatartást, az orvosok szakmai oktatását, képzését és kompetenciáját.”

Az 25 politikai kinevezettből álló szerv tagságának öt pozíciója jelenleg betöltetlen, a fennmaradó húszból pedig mindössze kilencet töltenek be egészségügyi szakemberek. A tanács egy kisebb alcsoportja törölte azt az irányelvet, amely szerint az orvosok „nem vehetnek részt a beteg szándékos megölésében”. Ezt Írországban sokan az eutanázia vagy az asszisztált öngyilkosság előszobájának tartják, amennyiben azokat majd az ír törvények is lehetővé teszik.

A hibára sokan felhívták a figyelmet, többek között azért is, mert kutatások kimutatták, hogy az orvosok sem mentesek az előítéletektől, így az irányelv megszüntetésével védtelenebbé válnak a nők, a gyermekek, a fogyatékkal élők és az etnikai kisebbségek. Míg az orvosi tanács többnyire nem egészségügyi szakemberekből áll, addig Írország legnagyobb orvosszervezete, az Orvosok Királyi Kollégiuma továbbra is ellenzi az asszisztált öngyilkosságot. Utóbbi grémium 2023-ban

az eutanáziával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy „a potenciális ártalmak meghaladják a mellette felhozható érveket.”

Az Iona Intézet is bírálta az orvosi tanács döntését, és kijelentette: „Ami történt, az szeizmikus változást jelent az ókori görög Hippokratészig visszanyúló valódi orvosi etikában”. Közleményükben úgy fogalmaznak: „Az, hogy az orvosoknak már nem mondjuk meg, hogy nem vehetnek részt a betegek szándékos megölésében, nem orvosi etika, hanem éppen annak az ellenkezője. Szégyenletes, hogy az Orvosi Tanács erre az útra lépett, nyilvánvalóan az egészségügyi miniszter áldásával. Remélhetőleg az írországi orvosok ellenállnak ennek a hihetetlenül visszatetsző lépésnek.”

Forrás:Axióma

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek