2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Jézus és a gyűlöletbeszéd

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
hitéleti cikksorozat 1200

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

„Figyeljetek ide és értsétek meg! 11Nem az szennyezi be az embert, ami a szájába kerül, hanem ami elhagyja a száját, az szennyezi be az embert.” – mondja Jézus Máté evangéliumának 15. fejezete szerint. (Mt15, 10-11) A píszí megalkotói örülni szoktak ennek a mondatnak, ahogy a gyűlöletbeszédet börtönbüntetéssel sújtók is. De örömük korai. Miért?

A kontextus

A Bibliából kiemelni egy-egy mondatot és arra hivatkozni nagyon egyszerű kommunikációs megoldás. Egy kiragadott idézettel gyakran valamit és annak ellenkezőjét is „alá lehet támasztani”. Éppen ezért, ahhoz hogy értsük is az iménti jézusi gondolatot, olvassuk el az egész történetet, amibe ez a mondat illeszkedik.

10Akkor odahívta magához a népet, és így szólt hozzájuk: „Figyeljetek ide és értsétek meg! 11Nem az szennyezi be az embert, ami a szájába kerül, hanem ami elhagyja a száját, az szennyezi be az embert.” 12Erre odamentek hozzá tanítványai, és megkérdezték: „Tudsz róla, hogy a farizeusok e szavak hallatára megbotránkoztak?” 13Így válaszolt nekik: „Tövestül kitépnek minden növényt, amelyet nem mennyei Atyám ültetett. 14Hagyjátok őket! Vakoknak vak vezetői! De ha vak vezet világtalant, mind a kettő gödörbe esik.” 15Péter megkérte: „Magyarázd meg nekünk ezt a példabeszédet!” 16„Még mindig nem értitek ti sem? – kérdezte. 17Nem értitek, hogy ami a szájba kerül, a gyomorba jut, onnan meg a félreeső helyre? 18Az ellenben, ami elhagyja a szájat, a szívből származik, s ez az, ami beszennyezi az embert. 19A szívből törnek elő a gonosz gondolatok, a gyilkosság, a házasságtörés, a kicsapongás, a lopás, a hamis tanúság, a káromlás. 20Ezek szennyezik be az embert. Az, hogy mosatlan kézzel eszik, nem szennyezi be az embert.”

Rendben, mondhatja bárki, hát nem éppen ez a lényege a gyűlöletbeszéd elleni törvényi szabályozásnak is. És nem!

Tilos valóságot beszélni

A gyűlöletbeszéd tiltásával az a baj, hogy az is gyűlöletnek számít, ha kijelented, hogy férfi nem szülhet, mivel ezzel a transzneműek létezését vonod kétségbe. Ez csak egy példa, de jól mutatja, hogy a gyűlöletbeszéd tiltói valójában azok ellen az igazságok ellen harcolnak, amelyeket a normalitás mondat az emberekkel. A píszível pedig néha rákényszerítik az embert arra, hogy olyat mondjon, ami jézusi értelemben szenny. De kik ők? Ők a minden korok örök farizeusai. Úgy cselekednek, mint az Isten magasságába emelkedni akarók közül Bábel tornyának építésénél azok, akik a mérőzsinór kalibráló voltak. Persze valami változott a 21. századra.

Ha nem hisznek Istenben, akkor miért…

Bábel tornyának építői azt mondták, hogy egyenlőek akarnak lenni Istennel. Egy igazi liberális egy másik liberálissal akar egyenlő lenni. Ekkora stílusvesztést pedig nem lehet túlélni máshogy, csak úgy, hogy azt állítjuk, Isten nincs, tehát modern világunk törvényhozói ebben különböznek a farizeusoktól. Amiben viszont túl is szárnyalják ókori izraeli elődeiket az az, hogy félelmetes törvényeket hoznak. Kanadában szeretné a Trudeau-kormány bevezetni azt a szabályozást, hogy azok is börtönbe kerülhetnek, akik a gyűlöletbeszédről is rendelkező internetes törvényt annak hatályba lépése előtt szegték meg. Ez a jog teljes logikájával megy szembe. Minden szabályozás alapját sérti. Ezzel pedig a törvényhozók azt mondják: nekünk mindent szabad. Vajon ez a kijelentésük beszennyezi a lelküket?

Mi a reakciód?
👍tetszik
24
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
2
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához