2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Ismét próbálkozhatnak a függetlenedéssel a katalánok

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Spanyolország északkeleti tartományában új parlamentet választanak vasárnap.

Katalóniában vasárnap új parlamentet választanak. A voksolás meghatározhatja az országosan hatalmon lévő szocialista kormány stabilitását, és egyben kiderül a függetlenségpárti mozgalom ereje is.

Toni Rodon politológus szerint egy évtizednyi szeparatista kormányzás után egy Pedro Sanchez miniszterelnök szocialista pártja által vezetett kormány Katalóniában mindenképpen új korszakot nyitna. „Ha a szeparatisták elveszítik abszolút többségüket a parlamentben, az mindenképpen ciklusváltást jelentene” – mondta Rodon. „Hogy ez átmeneti vagy hosszú távú lesz-e, majd meglátjuk.”

Abban az esetben, ha a függetlenség mellett évtizedek óta kiálló Junts győzne, az megerősítené a szeparatisták ügyét, és további kényszerhelyzeteket teremtene Madrid számára. A Junts jelöltje Carles Puigdemont, aki 2017-ben Katalónia elnöke volt a régió Spanyolországtól való elszakítására tett sikertelen kísérlet során, és megesküdött, hogy feleleveníti a függetlenségi mozgalmat.

Mióta tavaly novemberben hivatalba lépett második ciklusára, Sanchez a szeparatistákkal kötött törékeny szövetségre támaszkodik. Puigdemont, akit a sikertelen függetlenségi kísérlet miatt Spanyolországban bíróság elé állítottak, és aki azóta száműzetésben élt, de egy várható amnesztiának köszönhetően hamarosan hazatérhet, arra figyelmeztetett, hogy a Junts megvonhatja támogatását országosan a szocialistáktól, ha a következő katalán kormányt nem tudják elfogadni.

A közvélemény-kutatások szerint Salvador Illa szocialista jelölt kényelmes előnnyel végezhet az élen megelőzve a Juntsot és mérsékeltebb riválisát, az Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) pártot, amely jelenleg a gazdag északkeleti régiót kormányozza.

A szocialisták 40 mandátumra esélyesek, Junts 34, az ERC pedig 26 mandátumot szerezhet az El Pais című napilap közvélemény-kutatása szerint. Egyes felmérések szerint azonban a választók mintegy 40 százaléka bizonytalan, így bármilyen eredmény lehetséges.

A várható mandátumarányokat az alábbi ábrán láthatják.

🇪🇸”Katalóniában vasárnap új parlamentet választanak. A voksolás meghatározhatja az országosan hatalmon lévő szocialista kormány stabilitását, és egyben kiderül a függetlenségpárti mozgalom ereje is”‼️ Forrás: Kovács András

Mi a reakciód?
👍tetszik
14
👍tetszik
👎nem
1
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához